Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση Θεατρικής Παράστασης: 'Το Μαύρο Νερό'

 
   Την παράσταση "Το Μαύρο Νερό" της Νοτιοαφρικανής συγγραφέως Ρεζά Ντε Βετ (Reza de Wet) παρουσιάζει η ομάδα “Eclipses Group Theater” στο studio Vis Mortix, στη Θεσσαλονίκη, μία αρκετά περίεργη όσο και άγρια, αλλά και με αρκετές δόσεις χιούμορ, παράσταση. «Το Μαύρο Νερό”, (ο αρχικός του τίτλος είναι “African Gothic”), είναι έργο γραμμένο το 1986. Είναι η πρώτη παρουσίαση του στην Ελλάδα και η κινηματογραφική του μεταφορά βγήκε το 2012 στους κινηματογράφους. Διαδραματίζεται σε μία απομακρυσμένη, από τον υπόλοιπο κόσμο, φάρμα.
 
 the black water 01  Στο έργο, παρακολουθούμε τη ζωή δύο ενήλικων αδερφιών, του Φρίκη (Frikkie) και της Σούζη (Sussie). Μετά το θάνατο των γονιών τους, έχουν μείνει μόνοι τους στην οικογενειακή φάρμα, αποκομμένοι από τον κόσμο. Μόνη βοήθεια για τα δύο αδέρφια είναι η υπηρέτρια του σπιτιού η Αλίνα (Alina), η οποία όμως έχει μόνο το ρόλο του βοηθού και του υπηρέτη. Δεν επεμβαίνει και δεν κρίνει τη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωή του Φρίκη και της Σούζη. Αυτό είναι και το μόνο αληθινό άτομο που υπάρχει στην καθημερινότητα των δύο ηρώων μας. Μία καθημερινότητα την οποία διανθίζουν με παιχνίδια, αναπαριστώντας αναμνήσεις από παλαιότερα χρόνια, όσο ζούσαν οι γονείς τους. Οι αναμνήσεις αυτές είναι και οι μόνες πραγματικές στιγμές ζωής για τα δύο αδέρφια. Μετά το θάνατο των γονιών τους, έμειναν αποκλεισμένοι στη φάρμα τους, η οποία είναι υπό διάλυση μιας και οι δύο νέοι παραμελούν επιδεικτικά τη φάρμα και τις δουλειές της, ζώντας από ένα μικρό κηπάκο και πουλώντας τα πράγματα που υπήρχαν στο σπίτι. Ζούνε σε ένα δικό τους κόσμο, με τις αναμνήσεις περασμένων χρόνων να έχουν κυρίαρχο ρόλο στην καθημερινότητά τους, μιας και φαίνεται σαν να ζουν στη ζώνη του λυκόφωτος, χωρίς να αλλάζει κάτι από μέρα σε μέρα ή έστω κάτι να συμβαίνει. Η εμφάνιση ενός δικηγόρου μίας θείας τους αναστατώνει τις ζωές τους. Είναι αρκετά δυνατά τα δεσμά τους με τον δικό τους κόσμο; Ο δικηγόρος θα τους επαναφέρει στον πραγματικό κόσμο ή αυτός θα γίνει κομμάτι του δικού τους; Σημαντικά ερωτήματα, που όμως θα απαντηθούν στην παράσταση.
 
   Όλη η παράσταση διαδραματίζεται σε ένα δωμάτιο του σπιτιού της φάρμας. Οι πόρτες κρέμονται από το ταβάνι. Την επίπλωση του δωματίου την αποτελούν ένα μικρό κρεβάτι, ένα μικρό τραπέζι με δύο καρέκλες, ένας πάγκος και ένας τενεκές με μία τηλεφωνική συσκευή πάνω του. Φτωχό, δίνοντας την εντύπωση επίπλωσης που απλά δεν πρόλαβαν να πουλήσουν οι κάτοικοι του σπιτιού. Πολύ ταιριαστό με την ιστορία που παρακολουθήσαμε επί σκηνής. Ειδικά οι πόρτες που ήταν κρεμασμένες και μία επιμελή αταξία στην διάταξη των πραγμάτων και επίπλων στο δωμάτιο έδιναν μία αίσθηση, αν όχι ονείρου, σίγουρα από κάτι εκτός πραγματικότητας. Φυσικά η σκαμμένη τρύπα σχεδόν στη μέση του δωματίου συμβάλει τα μέγιστα στην προαναφερθείσα εντύπωση που κάνει ο χώρος.
 
the black water 09   Η μουσική, αρκετά επιβλητική και σκοτεινή, προωθεί το μυστήριο και την αγωνία, δίνοντας ένταση στις σκηνές που παρακολουθεί ο θεατής. Οι σκηνές με εντάσεις είναι πολλές, μια και το έργο ισορροπεί μεταξύ μαύρης κωμωδίας και έργου φρίκης και αγωνίας. Από την κωμικότητα της συμπεριφοράς του Φρίκη και της Σούζη και τις αναφορές ή και αναπαραστάσεις των γονιών τους, περνάμε στην αγωνία και τη φρίκη για το που μπορεί να οδηγήσει η παράνοια και η άρνηση της πραγματικότητας.

   Με πολύ προσεγμένες ερμηνείες, ώστε να διαγράφεται ξεκάθαρα ο κάθε χαρακτήρας με τα συναισθήματα και τις ιδιαιτερότητες του. Πολύ καλοδουλεμένοι και οι τέσσερις χαρακτήρες. Ειδικά οι ταχύτατες αλλαγές στη φωνή και σε όλη την κινησιολογία της Σούζη, μεταξύ των στιγμών που ήταν ο εαυτός της και των στιγμών που μιμούταν την μητέρα της ήταν εντυπωσιακές. Η τρέλα του Φρίκη, η μυστηριακή επιβλητικότητα της υπηρέτριας και η δειλία του δικηγόρου έγιναν από τα πρώτα λεπτά παρουσίας του κάθε χαρακτήρα, απόλυτα αντιληπτές.
 
   Εν κατακλείδι, “Το Μαύρο Νερό” είναι μία ωραία και διαφορετική παράσταση, κάπου μεταξύ μαύρης κωμωδίας και θρίλερ. Ένα έργο με πολλές εντάσεις, πολύ τρέλα και παράνοια, αλλά εξίσου καλοδουλεμένο και προσεγμένο. Μία πολύ καλή πρόταση για τους λάτρεις του είδους και όχι μόνο.
 
 
Δημήτρης Σταυρόπουλος
 
 
Ταυτότητα της παράστασης
Συγγραφέας: Ρεζά Ντε Βετ
Μετάφραση / Σκηνοθεσία: Ελεονώρα Αϊβαζίδου
Σκηνικό / Κοστούμια: Μαρίνα Γκούμλα
Μουσική: Μιχάλης Σιώνας
Σχεδιασμός Φωτισμών: Πολύβιος Σερδάρης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ματίνα Κουλουριώτη
Οργάνωση Παραγωγής: Χρήστος Αθηνέλης
Ηθοποιοί: (Με σειρά εμφάνισης) Μαρία Χατζηϊωαννίδου, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Mάρα Τσικάρα, Αλέξανδρος Ζαφειριάδης
 
Πληροφορίες
Ημέρες και ώρες παράστασης: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21:00
Διάρκεια παραστάσεων: 15 Δεκεμβρίου-13 Ιανουαρίου
Χώρος: Studio Vis Motrix (Αγνώστου Στρατιώτη 20, Θεσσαλονίκη)
Εισιτήρια: 12€, 10€ (μειωμένο)
Κρατήσεις: 6974413121, 6997165761
the black water 03

 

Θεατρικές Παραστάσεις