Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταποκριση Θεατρικής Παράστασης: "Sunset Limited"

 

   Το «Sunset Limited», ένα μυθιστόρημα που γράφτηκε το 2006 σε θεατρική φόρμα από το διακεκριμένο Αμερικανό συγγραφέα Cormac McCarthy, μεταφέρθηκε για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή της Ελλάδας το Νοέμβριο του 2012. Η ίδια θεατρική ομάδα, που ασχολήθηκε αρχικά με το κείμενο, ταξίδεψε με το  «Sunset Limited» από την Αθήνα στο θέατρο Αυλαία της Θεσσαλονίκης, όπου και παρουσιάζεται για λίγες μόνο παραστάσεις.
 
   Σύμφωνα με τη σκηνοθέτιδα της παράστασης Άσπα Καλλιάνη, «στο έργο αυτό ο δημιουργός δείχνει να συνδιαλέχτηκε με τον εαυτό του, για να δημιουργήσει ένα κείμενο που δεν δίνει απαντήσεις στο θεατή, αλλά είναι ικανό να προκαλέσει ερωτήματα με ένα χαρακτήρα κομμένο στα δύο».
Sunset Limited Rev 2
   Δύο διαφορετικοί άνδρες, φυλετικά αλλά και μορφωτικά, αναζητούν το νόημα της ζωής σε ένα μικρό διαμέρισμα στο γκέτο της Νέας Υόρκης. Ένας λευκός καθηγητής Πανεπιστημίου (Γιάννης Βούρος) κρατείται από ένα Λατίνο μετανάστη (Αλέκος Συσσοβίτης), ώσπου να ληφθεί μια απόφαση ζωής ή θανάτου. Ο «Προφέσορας», απογοητευμένος από τη δυστυχία που συνεπάγεται η ζωή, θέλει να αυτοκτονήσει πέφτοντας στις ράγες της αμαξοστοιχίας Sunset Limited, αλλά ο μετανάστης, που πιστεύει στο Θεό και θέλει να υπηρετεί το συνάνθρωπό του, δεν το επιτρέπει.
 
   Έτσι, σε ένα παρακμιακό διαμέρισμα ξεκινά μια συζήτηση για έννοιες, όπως η πίστη, η φιλία και η ανθρωπιά ανάμεσα σε δύο άγνωστους και φαινομενικά αντίθετους χαρακτήρες. Όμως, η ανάγκη για ελπίδα που δημιουργείται, κυρίως από το ίδιο το έργο, όπως είπε η κ. Καλλιάνη στη συνέντευξη Τύπου, αφήνει να φανούν τα πρώτα στάδια μιας ανθρώπινης επαφής. Μιας φιλίας που είναι, ίσως, ικανή να κρατήσει τα πόδια ενός ανθρώπου καρφωμένα στην πλατφόρμα τη στιγμή που το τρένο περνάει με 70 μίλια την ώρα.
 
   Η παράσταση στηρίχθηκε στην αρχική μετάφραση του μυθιστορήματος, που έγινε το 2012 από τον Αντώνη Πέρη, αλλά η συγκεκριμένη θεατρική ομάδα, μέσα από αυτοσχεδιαστικά παιχνίδια και δημιουργικές συζητήσεις, θέλησε να αποδώσει επί σκηνής τα στοιχεία που αποκόμισαν οι ίδιοι οι συντελεστές από την ενασχόληση τους με το κείμενο αυτό. Άλλωστε, αυτή είναι και η δύναμη με την οποία το ζωντανό και ανήσυχο θέατρο αγαπάει ένα έργο, όπως γράφει ο κ. Πέρης στο σημείωμα του.
 
   Αρχικά, οι συζητήσεις των δύο ηρώων μένουν ανολοκλήρωτες, με τους ίδιους να κρύβουν το παρελθόν τους και όσα γεγονότα τους στιγμάτισαν, ενώ μέχρι και το τέλος της παράστασης δεν γνωρίζουμε παρά μόνο λίγα πράγματα γι’ αυτούς. Για παράδειγμα, το γεγονός που πραγματικά ωθεί τον καθηγητή στην απόπειρα αυτοκτονίας την ημέρα των γενεθλίων του, παρά την έντονη απαίτηση του μετανάστη, δεν ακούγεται. Ωστόσο, κάποιες θολές μνήμες του καθηγητή από στρατόπεδα συγκέντρωσης κατευθύνουν κάπου τη σκέψη του θεατή.
Sunset Limited Rev 3
  
   Προβληματίζει κάπως και η αλλαγή στον τόνο της φωνής του Γιάννη Βούρου, αφού κάποιες φορές υπήρξε και δυσκολία κατανόησης των λεγομένων του, επειδή ψιθύριζε. Ίσως, όμως, μ’ αυτόν τον τρόπο να σηματοδοτούνταν και η απαιτούμενη παραίτηση ή κούραση του συγκεκριμένου χαρακτήρα στην αρχή, τουλάχιστον, του έργου.
 
   Στο τελευταίο μέρος της παράστασης, η ιδεολογική αναμέτρηση των δύο ηρώων αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού η αντιπαράθεση για τη γνώση, τη θρησκεία και τη ζωή ολοκληρώνεται (όσο αυτό είναι δυνατό, αφού πρόκειται για ένα ανεξάντλητο θέμα) και καταλήγει σε κάποιο συμπέρασμα, ενώ πλέον άλλος φαίνεται να βρίσκεται στη θέση του ισχυρού.

   Τέλος, η απόπειρα της νεοεισερχόμενης στα σκηνοθετικά πράγματα Άσπας Καλλιάνη, δημιούργησε μέσω της δικής της ανάγνωσης και κατανόησης του έργου, όντως, ένα παράθυρο ελπίδας, αφού πίστεψε στη φιλία, στη δύναμη της ανθρώπινης επαφής και στο συνάνθρωπο και το έδειξε. Όπως ανέφερε και η ίδια, προσέγγισε το θεατρικό κείμενο του «Sunset Limited» με την ιδιότητα της ως σεναριογράφος και δούλεψε πάνω στα ένστικτα των ανθρώπων χωρίς να τους διαχωρίσει σε κάστες.
 
   Το έργο μετά την Κυριακή των Βαΐων και το τέλος των παραστάσεων στη Θεσσαλονίκη, επιστρέφει στο θεατρικό χώρο Faust της Αθήνας, όπου και φιλοξενήθηκε για τη χειμερινή περίοδο του 2012-2013.
 
Σοφία Μαρτιγοπούλου
 
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Άσπα Καλλιάνη
Μετάφραση: Αντώνης Πέρης
Πρωτότυπη Μουσική: Γιώργος Μελισσινός
Σκηνικά: Αντώνης Δαγκλίδης
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Διανομή: Γιάννης Βούρος, Αλέκος Συσσοβίτης
 
Πληροφορίες
17-28 Απριλίου 2013
Ημέρες Παραστάσεων: Τετάρτη - Κυριακή
Τετάρτη – Σάββατο στις 21.00, Κυριακές στις 20:00
Τιμές Εισιτηρίων: 15 ευρώ, Φοιτητικό - Ανέργων: 12 ευρώ
Θέατρο Αυλαία, πλατεία ΧΑΝΘ
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310237700 & 2310237703

Θεατρικές Παραστάσεις