Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση Θεατρικής Παράστασης: 'Παί-ζουμε??'

paizoume1
   «Είμαστε φτιαγμένοι από το υλικό των ονείρων» έγραφε ο Σαίξπηρ στην “Τρικυμία”. Με το ίδιο υλικό η εταιρία παραγωγής “Ντίνος Φιλμ” παρουσιάζει το έργο της Νικολέτας Παπαδοπούλου “Παί-ζουμε” στο Θέατρο Σοφούλη.
 
   Ένας νέος και μία νέα, ο Νίκος και η Αλίκη. Αυτός άπελπις ανερχόμενος θεατρικός συγγραφέας, αυτή φέρελπις φοιτήτρια Ιατρικής, μα και ηθοποιός συνάμα. Θεατρικό ζευγάρι αποφασίζουν να συγκατοικήσουν. Ένα διαμέρισμα χαμένο μέσα στην πόλη, μία θεατρική σκηνή, η δικιά τους σκηνή, πράξης και δράσης αλήθειας και ψέματος. Ένα θεατρικό έργο που πρέπει να ολοκληρωθεί. Δύο άνθρωποι που πρέπει να του δώσουν σάρκα και οστά. Τρία πρόσωπα μπλεγμένα μεταξύ τους σε ένα άγραφων κανόνων παιχνίδι.
 
paizoume2   Τι σημαίνει όμως θεατρικό παιχνίδι γι’ αυτούς; Μπορώ να κάνω ό, τι θέλω με τον σύντροφό μου χωρίς αυτό να έχει συνέπειες στον πραγματικό κόσμο; Μπορώ να φιλήσω ένα άλλο κορίτσι πλην της κοπέλας μου; Μπορώ να πω τι πραγματικά θέλω από το αντικείμενο του πόθου μου; Ζωή και υποκριτική συναντιούνται στη σκηνή πότε αλληλοσυμπληρώνοντας και πότε κάνοντας τους δυο ήρωες να συγκρουστούν. Γιατί πάνω στη σκηνή επιτρέπονται όλα, σβήνουνε όλοι οι κανόνες, δεν υπάρχει σκέψη, δεν υπάρχει ρεαλισμός, το μόνο που τελείται είναι μία πυκνή δράση ζωής ένα «Παι-ζούμε;» Τι γίνεται όμως στην αληθινή ζωή ; Ζούμε για να παίζουμε; ή μήπως Παίζουμε για να ζούμε;
 
   Ο Shakespeare, o Strindberg, η Kane, oMarber, ο Ευριπίδης, ο Ελύτης, η Πολυδούρη, ο Δήμου, αλλά και ο Παπακαλιάτης και ο Καπουτζίδης, παρελαύνουν από την σκηνή του σπιτιού τους και αυτή του θεάτρου Σοφούλη.
 
paizoume4   Σ’ ένα πλημμυρισμένο από χρώματα σκηνικό, η Μαγδαληνή Σίγα, που υπογράφει την σκηνογραφία, έδωσε έμφαση στο ρεαλιστικό και μυθοπλαστικό συνάμα. Ότι υπάρχει πάνω στην σκηνή χρησιμοποιείται άμεσα. Χρηστικά αντικείμενα που χαίρεσαι να τα βλέπεις, ονειρεύεσαι και ταξιδεύεις μαζί τους. Κυρίαρχο όλων, μία βαλίτσα όπου συμβολίζει τα όνειρά τους, τους ρόλους τους την ίδια τους την ζωή.
 
   Αυτό ακριβώς υιοθετεί και πετυχαίνει και η σκηνοθετική γραμμή που ακολούθησε ο Τάσος Ράτζος, με εμφανείς επιρροές από τον Στανισλάφσκι, οδηγώντας μας στην αλήθεια μέσα από την έκπληξη μέσα από την συγκίνηση, μέσα από την χαρά, μέσα από το παιχνίδι. Εστιάζοντας στις σωματικές δράσεις που ενέπνεαν αληθινά συναισθήματα κατάφερε να φτάσει στο υποσυνείδητο μέσω του συνειδητού. Με προφανή στόχο την ανάπτυξη της καλλιτεχνικής αλήθειας πάνω στη σκηνή κατεύθυνε στους ηθοποιούς να «ζουν το ρόλο» κατά τη διάρκεια της παράστασης.
 
   Έχοντας έτσι στην διάθεση του τρεις εξαιρετικά δουλεμένους ηθοποιούς (Νικολέτα Παπαδοπούλου, Αγγελική Παρδαλίδου και Γιώργο Τσάμη ) τόσο υποκριτικά όσο και κινησιολογικά πέτυχε να δημιουργήσει μία αξιόλογη παράσταση παίζοντας με τα θεατρικά είδη και τις συμβάσεις, τόσο στο κομμάτι της υποκριτικής όσο και σε αυτό της μουσικής.. Όλα είναι ένα παιχνίδι και όποιος παίζει δίκαια, φαίνεται.
Καλή σας θέαση!
 
Σπύρος Μέλλιος
 
paizoume3
 
Συντελεστές της παράστασης:
Σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος
Κείμενο: Νικολέτα Παπαδοπούλου
Σκηνογραφία: Μαγδαληνή Σίγα
Κινησιολογία: Ειρήνη Καλογηρά
Φωτισμοί: Μάνος Κόνσογλου
Βοηθός σκηνοθέτη Α: Τζίμης Σταματίου
Βοηθός σκηνοθέτη Β: Μαρία Λαφτσίδου
Παραγωγή: Dinos Films
Παίζουν: Νικολέτα Παπαδοπούλου, Αγγελική Παρδαλίδου, Γιώργος Τσάμης
 
Πληροφορίες:
Παραστάσεις κάθε Παρασκευή και  Σάββατο στις 21:00  και Κυριακή στις 20.00 έως τέλη Ιανουαρίου 2013
Θέατρο Σοφούλη (Τραπεζούντος 5 & Σοφούλη, Καλαμαριά, Τ: 2310 423925)
Τιμές εισιτηρίων: 12€ Κανονικό, 9€ Φοιτητικό, 7€ Ανέργων
Προπώληση (και στο Θέατρο Αυλαία): 10€ Κανονικό, 7€ Φοιτητικό, 5€ Ανέργων
Ειδική Τιμή: 5€ Για φοιτητές Θεατρικών Σχολών & Σχολών Χορού
 

Θεατρικές Παραστάσεις