Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση Θεατρικής Παράστασης: ''Ο Επιθεωρητής''

 

   Η καλοκαιρινή περιοδεία του «Επιθεωρητή» του Νικολάι Γκόγκολ ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και το Θέατρο Κήπου στις 17 Ιουνίου.

   Σε μια επαρχιακή πόλη της Ρωσίας μαθαίνεται πως καταφθάνει επιθεωρητής από την Πετρούπολη, προκειμένου να ελέγξει τη λειτουργία των δημόσιων φορέων και των άκρως διεφθαρμένων υπαλλήλων. Τελικά, όμως, ένας απένταρος γραφέας του Υπουργείου περνιέται για τον επιθεωρητή και καταφέρνει –χωρίς καν να προσπαθήσει- να τους ξεγελάσει όλους με κωμικοτραγικά αποτελέσματα επί σκηνής…
epitheoritis 1
   Η παράσταση, στο, όχι και τόσο γεμάτο σε σχέση με αυτό που περιμέναμε, Θέατρο Κήπου, ξεκινάει με τις καλύτερες συνθήκες: λιτό σκηνικό που αλλάζει βέβαια από τους ηθοποιούς κατά τη διάρκεια της παράστασης χωρίς όμως να κουράζει, κοστούμια, που αν και μπορούν να χαρακτηριστούν βαριά για καλοκαίρι, είναι άκρως ταιριαστά με την εποχή και το μέρος (Ρωσία), όπου διαδραματίζεται το έργο. Άριστη σκηνοθεσία, που όχι μόνο γεμίζει όλη τη σκηνή, αλλά αναδεικνύει τις ερμηνείες, που όλες είναι ομολογουμένως καταπληκτικές. Και φυσικά χιούμορ διάχυτο χωρίς να εκχυδαΐζει ή να γελοιοποιεί καταστάσεις.
epitheoritis 2
   Είχα ακούσει πολλά για τον «Επιθεωρητή» τον χειμώνα που πέρασε και για την εξαιρετική ερμηνεία του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη. Η αλήθεια είναι πως οι ερμηνείες-και δη αυτή-σώζουν αυτή την παράσταση. Τι θέλω να πω; Με διάρκεια που σχεδόν αγγίζει τις δυόμισι ώρες, το εγχείρημα αυτό στην προσπάθεια να καταδείξει τα κοινά του σήμερα με το τότε, του Νικολάι Γκόγκολ, κουράζει. Και, δυστυχώς, όλα τα καλά που αναφέραμε προηγουμένως δεν αρκούν για να τη σώσουν. Παρά μόνο, η ερμηνεία του Κ.Μαρκουλάκη, που ειλικρινά βοηθάει στο να αντέξουμε.

   Συνοψίζοντας, αν θέλετε να δείτε μια άρτια καλλιτεχνικά παράσταση σαν κι αυτή, οπλιστείτε με υπομονή και φελιζόλ για τα σκληρά καθίσματα! Κι αν δεν καταλάβατε τι σχέση μπορεί να έχει ένας επιθεωρητής της Ρωσίας του 19ου αιώνα με την Ελλάδα του 21ου αιώνα μια φράση του έργου θα σας βοηθήσει: «Ευτυχώς πήρε τα λεφτά. Η υπόθεση πήρε τον δρόμο της»…
 
Μάρθα Οστιούνη

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος
Διανομή: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης (Χλεστακώφ), Γιώργος Αρμένης (Έπαρχος), Αριέττα Μουτούση (Άννα), Μιχάλης Μητρούσης (Όσιπ), Δανάη Σκιάδη (Μαρία), Θόδωρος Κατσαφάδος (Αρτέμι), Γιώργος Ψυχογιός (Άμος), Θανάσης Κουρλαμπάς (Σπέκιν), Κώστας Κορωναίος (Μπομπτσίνσκι), Κωνσταντίνος Γαβαλάς (Ντομπτσίνσκι), Βαγγέλης Ψωμάς (Λούκα), Θωμάς Γκαγκάς (Γκαρσόνι, Β΄ έμπορος, Κορόμπκιν), Γιώργος Μπούγος (Αστυνομικός, Μίσκα, Α΄ έμπορος)

Πληροφορίες:
17-21 Ιουνίου 2013
Δημοτικό Θέατρο Κήπου Θεσσαλονίκης στις 9.15 μ.μ.
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2310-256775
Προπώληση: Βιβλιοπωλείο «Ιανός» Πλατεία Αριστοτέλους 7, τηλ. 2310277004 και στην ιστοσελίδα: www.ticketservices.gr/

Θεατρικές Παραστάσεις