Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση Θεατρικής Παράστασης: 'Ο Επισκέπτης'

 
   Έχοντας αρχικά παρουσιαστεί στο DYBBUK Prive Club της Αθήνας, «ο Επισκέπτης» με κείμενο του Τ. Williams ανεβαίνει για τέσσερις ημέρες στο Enola Bar της Θεσσαλονίκης. Ο μεγάλος θεατρικός συγγραφέας ενσαρκώνεται απο τον ηθοποιό Σπύρο Βαρέλη σε ένα χώρο πολύ ιδιαίτερο, μέσα στον οποίο η σκηνοθέτρια Χρύσα Καψούλη στοχεύει να απελευθερώσει το θεατή απο τα δεσμά της «καρέκλας» και να του δώσει τη δυνατότητα να παρακολούθησει το θέαμα κινούμενος στο χώρο απο τις οπτικές, τις οποίες ο ίδιος διαλέγει.
 
episk2   Η συγκεκριμένη performance, όπως η Χρύσα Καψούλη τη χαρακτηρίζει, δανείζεται το κείμενό της απο τη βιογραφία του T. Williams και απο την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που ο ίδιος έδωσε στον R. Jennings για το περιοδικό «Playboy», τον Απρίλιο του 1973. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα μονόλογο μέσα στον οποίο ο Tennessee Williams συναντά τον θεατή σε ένα περίεργο παρόν, επιθυμώντας να εξιστορήσει ενδεχομένως λυτρωτικά ό,τι αγκιστρώθηκε πάνω του και τον συνόδεψε μέχρι το θάνατό του. Παρακολουθώντας τον «Επισκέπτη» ο θεατής έρχεται σε επαφή με στοιχεία και πρόσωπα που σημάδεψαν τη ζωή του μεγάλου συγγραφέα και με αρκετά από τα «σοκαριστικά», για εκείνη την εποχή, γνωμικά του. Η σκηνοθέτρια, μάλιστα, επιλέγει να φέρει στη σκηνή τη σκιά της βασικής ηρωίδας του στο αριστούργημά του «A Streetcar Named Desire», Blanche, όπως και την αδερφή και μούσα του Tennessee, Rose, στο πρόσωπο της οποίας έγκειται η δημιουργία του χαρακτήρα της Laura στο κατα βάση αυτοβιογραφικό του έργο «The Glass Menagerie».
 
   Η σκηνοθετική κατεύθυνση που ρυθμίζει την κινησεολογία των ηθοποιών κάνει χρήση πολλών και επαναλαμβανόμενων μοτίβων μέσα σε αυστηρά καθορισμένες συνθήκες. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τον λόγο, και ήταν ένα στοιχείο που ένιωσα ότι ίσως να αιφνιδιάσει και να παραξενεύσει το θεατή.
 
episk   Μεγάλη βάση της σκηνοθεσίας δόθηκε στον φωτισμό. Η σκηνοθέτρια χρησιμοποιεί τα περισσότερα από τα μέσα που της προσφέρονται στο χώρο του μπαρ και όχι μόνο. Οι φωτιστικές της επιλογές δίνουν τη δυνατότητα στο έργο να απλώνει και να μαζεύει στο χώρο, αλλάζοντας έτσι εύκολα και με τρόπο ευχάριστο τις διαθέσεις και τις συνθήκες κάθε σκηνής σε συνδιασμό με όμορφα επιλεγμένες μουσικές.

   Σε κάθε περίπτωση, ήταν κάτι διαφορετικό και η διάθεση των δύο πρωταγωνιστών να επικοινωνήσουν στο κοινό την αγάπη τους για το συγγραφικό έργο του Williams δείχνει το πόσο σκληρά δούλεψαν γι’ αυτό και πόσο δέθηκαν και ταυτίστηκαν μαζί του.

Έλενα Σκρέκα

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ιδέα/Σύλληψη /Σκηνοθεσία: Χρύσα Καψούλη
Δραματουργική επεξεργασία: Χρύσα Καψούλη, Ζωή Μαντά
Μουσική επιμέλεια: Τσιμάρας Τζανάτος
Τραγούδι: Αντώνης Καργόπουλος
Performers: Σπύρος Βάρελης
Νεφέλη Σωτηροπούλου
Θεατρολόγος/Βοηθός Σκηνοθέτη: Ζωή Μαντά
Επικοινωνία: Μαρία Σούμπερτ
Φωτογραφίες: Γιάννης Γιαλούρης

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
7-10 Μαρτίου στις 21:30 
Enola Café Bar (Βαλαωρίτου 19, Θεσσαλονίκη)
Είσοδος: 12 ευρώ
Για πληροφορίες/ κρατήσεις: 6977426273

Θεατρικές Παραστάσεις