Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση Θεατρικής Παράστασης: ''Νυχτόβια Ζώα''

 
nyxtzwa   Η PUSH YOUR ART παρουσιάζει στο Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης (ΚΘΕΘ) στην αίθουσα Μάντεως Τειρεσία το θεατρικό έργο του Juan Mayorga "Νυκτόβια Ζώα".
 
   Ο Juan Mayorga γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1965. Σπούδασε Μαθηματικά και Φιλοσοφία και ασχολείται πλέον ως ακαδημαϊκός με τις επιστήμες αυτές, ταυτόχρονα έγραψε πάρα πολλά -και γράφει- θεατρικά έργα. Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε ΗΠΑ, Νότια Αμερική και Ευρώπη ενώ έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες απο δέκα γλώσσες. Το 2007 τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο Θεάτρου για την προσφορά του στο ισπανικό θέατρο και τη συμβολή του στην παγκόσμια διάδοσή του.
 
   Τα "Νυκτόβια Ζώα" όπως λέει ο ίδιος είναι ένα έργο για μερικούς ανθρώπους που αποφεύγουν το φως και ζουν στο σκοτάδι. Η υπόθεση αφορά έναν τύπο που καθώς μαθαίνει για τον νόμο περί μετανάστευσης, αποφασίζει να τον εκμεταλλευτεί, καθώς αντιλαμβάνεται ότι μέσω αυτού βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με κάποιους άλλους ανθρώπους, για τους οποίους μια καταγγελία μπορεί να ισοδυναμεί με άμεση απέλαση.

   Η υπόθεση του έργου είναι πανέξυπνη όπως και ο τρόπος ανάπτυξης της. Η δραματουργία του κειμένου είναι η ιδανική καθώς μας εισάγει στο ουσιώδες από το πρώτο λεπτό παρακολούθησης και μας αφήνει μετέπειτα να αιματοκυλίσουμε τις σκέψεις μας πάνω στους κοφτερούς -μα συνάμα καθημερινούς- διαλόγους των ηρώων. Το έργο δεν εμμένει τόσο στο να κριτικάρει το μεταναστευτικό ζήτημα, όσο το να αναδείξει τις εξουσιαστικές επιβολές που προκύπτουν από αυτό στην καθημερινότητα κάποιων τυχαίων ανθρώπων, που έχει ο καθένας τα δικά του προβλήματα και ανησυχίες, αλλά προπάντων "τη δική του" μοναξιά.
 

nyxtzwa3   Εδώ ξεκινάνε όλα λοιπόν. Ένας άνθρωπος απεγνωσμένα γυρεύει έναν κολλητό φίλο, αλλά δεν του "κάθεται" με τίποτα και κάπως έτσι, προσκρούει την ανθρωπιά του πάνω στη δύναμη ενός νόμου, που τον φέρνει σε θέση ισχύος σε σχέση τον μετανάστη γείτονα του. Ένας σκοτεινός κόσμος λοιπόν, όπου κάποιοι άνθρωποι -νυκτόβια ζώα- πασχίζουν να εδραιώσουν τα όνειρα τους, έξω ή μέσα ( ; ) από τα κάγκελα μιας φανταστικής φυλακής που τα περιβάλλει. Ένας ζωολογικός κήπος και μια εξουσιαστική τάση που πλανιέται ως μαστίγιο προσπαθεί να δαμάσει ένα αόρατο συναίσθημα -τη δύναμη της φιλίας-.
 
   Η σκηνοθέτης της παράστασης, Κική Στρατάκη, με την καλλιτεχνική συμπαράσταση όλου του επιτελείου της ομάδας της, δεν πέφτουν στην παγίδα του να στήσουν ένα σκληρό ή παγερά μουντό περιβάλλον για να αναδείξουν το επίκεντρο του θέματος, αλλά συμπαρασύρονται από το σύγχρονο και ζωντανό ύφος του συγγραφέα, το παντρεύουν με εικαστικά στοιχεία μαγικού ρεαλισμού και μας παρουσιάζουν ένα θεατρικό κομψοτέχνημα που γοητεύει.
 
   Οι τέσσερις ηθοποιοί γινόνται ένα με τους ρόλους του, νυκτόβια ζώα όνομα και πράγμα.
 
   Οι Ηρακλής Τζαφέτας και Πέτρος Φραγκόπουλος ως βασικό δίδυμο δίνουν ένα ισχνό αλλά απαραίτητο σατυρικό βάθος στους διαλόγους, ισορροπώντας συνεχώς τη διάθεση των θεατών, η Σοφία Σακελλαρίου απολαυστική στο ρόλο της νευρωτικής νοικοκυράς και τέλος η Ματίνα Κουλουριώτη συμπληρώνουν το θεατρικό τετράγωνο.
 
nyxtzwa2   Όλα είναι στημένα τόσο εξαίσια, που είναι πολύ δύσκολο να απομονώσεις κριτικά τα μέρη της παράστασης. Σκηνογραφικά το κύριο σημείο αναφοράς είναι ο φράκτης από σύρμα που χωρίζει τη σκηνή σε μπροστά και πίσω μέρος, δημιουργώντας ένα διαρκές παιχνίδι χώρου και ρόλων. Τα φώτα λάμπουν δια της απουσίας τους -με ιδανική τη σύλληψη των λάμπων φθορίου στο πάτωμα που χωρίζουν τα δύο σπίτια των πρωταγωνιστών και τέλος η πρωτότυπη μουσική που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της όλης αισθητικής.
 
   Εν τέλει τα "Νυκτόβια Ζώα" είναι μια πολύ καλή θεατρική πρόταση για όλους. Είναι μια παράσταση που παρακολουθείται ευχάριστα από κάποιον που έχει να πάει θέατρο δυο χρόνια μέχρι κάποιον που τα 'χει κάνει δεύτερο σπίτι του. Το μεγάλο ατού της παράστασης είναι πως είναι απλή! Χωρίς καλλιτεχνικές εκπτώσεις, διατηρείται η ουσία του έργου και μεταφέρεται με όχημα το συναίσθημα, το μήνυμα, όποιο και να είναι αυτό. Άλλωστε το ίδιο το έργο δεν προσφέρει λύσεις αλλά μονάχα ερωτηματικά. Μήπως είμαστε όλοι λαθραίοι;
 
   Το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Προλάβετε!
 
Γιάννης Τσιαβός
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Κική Στρατάκη
Μουσική: Στέλιος Ντάρας
Σκηνικά - Κοστούμια: Ειρήνη Ατματζίδου
Επιμέλεια κίνησης: Ευανθία Σωφρονίδου
Επιμέλεια φωτισμών: Μιχάλης Ζίφτης
Βοηθός σκηνοθέτη: Νίκος Νικολαίδης
Promo video: Γαβρήλος Ψαλτάκης
Παραγωγή - Επικοινωνία: Push Your Art Company
 
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:
Ματίνα Κουλουριώτη
Σοφία Σακελλαρίου
Ηρακλής Τζαφέτας
Πέτρος Φραγκόπουλος.
 
Έναρξη παραστάσεων: Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου
Ημέρες παραστάσεων:
20,21,22/12
26,27,28,29/12
2,3,4,5/1
10,11,12/1
Ώρα παραστάσεων: 21:00
 
Χώρος: Αίθουσα Μάντεως Τειρεσία, Γεωργίου Κωνσταντινίδη 15 & Μάντεως Τειρεσία. (Περιοχή Δελφών με Παρασκευοπούλου)

Θεατρικές Παραστάσεις