Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση Θεατρικής Παράστασης: Nordost

 

nordost2   Κυριακή απόγευμα σε μία βροχερή Θεσσαλονίκη ξεκίνησα να παραβρεθώ στο Θέατρο Όρα στην νέα παραγωγή της ομάδας Kunst, με τον τίτλο “Nordost”, όπου αντίκρισα την εκπληκτική αφίσα της παράστασης, τρεις ματριόσκες (όπως τις λένε οι Ρώσοι), που συμβολίζουν την διαφορετικότητα των τριών γυναικών.
 
   Τρεις γυναίκες, λοιπόν, η Ζούρα (Νάντια Δαλκυριάδου), η Ταμάρα (Άννα Σωτηρούδη) και η Όλγα (Μομώ Βλάχου) αφηγούνται ένα τραγικό περιστατικό στο οποίο ήταν και οι τρεις τους αυτόπτες μάρτυρες. Πρόκειται για την ιστορία της ομηρίας 850 θεατών στο θέατρο Ντούμπροβκα από 50 ένοπλους Τσετσένους αυτονομιστές. Στις 23 Οκτωβρίου 2002, οι 50 ένοπλοι εισέβαλαν στο θέατρο κατά το διάλλειμα του μιούζικαλ «Νόρντοστ» και κράτησαν σε ομηρία τους θεατές για 57 ώρες, ζητώντας την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Τσετσενία. Μετά από δυόμισι μέρες, οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στο κτίριο διαχέοντας χημικά από το σύστημα εξαερισμού. Έχασαν τη ζωή τους 39 εισβολείς και τουλάχιστον 129 όμηροι.

   Ο Γερμανός συγγραφέας του έργου, Τόρστεν Μπούχσταϊνερ, εξέφρασε μια πεποίθηση λέγοντας πως «αν οι άντρες συζητούσαν περισσότερο μεταξύ τους, ίσως να είχαμε και λιγότερους πολέμους». Ένα τραγικό γεγονός της πρόσφατης ρωσικής ιστορίας μας παρουσιάζει εδώ, με δραματουργική προσέγγιση και διαλέγοντας, όχι τυχαία, τρεις γυναίκες να το αφηγούνται.
 
   Τρεις γυναίκες λοιπόν, τελείως διαφορετικές μεταξύ τους, μια Τσετσένα «μαύρη χήρα», μια γιατρός από την Λεττονία και μια Ρωσίδα λογίστρια, καταθέτουν η καθεμία τη δική της μαρτυρία για όσα έζησαν. Εκφράζει η καθεμιά τους και όλες μαζί, συναισθήματα και σκέψεις καθ’ όλη τη διάρκεια της περιπέτειάς τους που είναι ακόμα νωπή γι’ αυτό ακριβώς γίνεται και σε παρόντα χρόνο, ένας διαρκής ενεστώτας.
 
   Nordost4Αξιοποιώντας το δυναμικό φυσικό χώρο του θεάτρου και με απλά σκηνικά (τρεις καρέκλες), με την συνοδεία ζωντανής μουσικής που έπαιξε ο Παναγιώτης Ανδρεόγλου (μπαγιάν, ακορντεόν που έχει κουμπιά και στο δεξί χέρι σε αντίθεση με τα κλασικά όπου έχουν μόνο στο αριστερό), ο Μιχάλης Σιώνας (σκηνοθεσία), κατάφερε να δώσει όλα αυτά που προσπαθεί να περάσει ο συγγραφέας. Σημασία δεν έχει η σκηνική αναπαράσταση, αλλά το ίδιο το γεγονός και τα ερωτήματα που προκύπτουν. Με την ζωντανή αφήγηση που κυριαρχεί, προσπαθούν η καθεμιά από τις τρεις ηρωίδες, να βάλουν τον θεατή στη θέση τους.
 
   Μια αφήγηση ενός γεγονότος από τρεις διαφορετικές οπτικές, όπου η κάθε μία αρχίζει εκεί που τελειώνει η άλλη και οι μαρτυρίες τους να διασταυρώνονται, με μόνο σκοπό να δημιουργήσουν εικόνες και έντονα συναισθήματα. Ένα προσωπικό ταξίδι της καθεμιάς απ’ όπου βγαίνει τελείως αλλαγμένη και συνεχίζει από ‘κει που έμεινε, στο βράδυ της εισβολής. Με εσωτερικές δράσεις, χωρίς υστερίες και υπερβολές, με την δύναμη του λόγου που υπερισχύει, δημιουργήθηκε μια καλά ενορχηστρωμένη σύνθεση την οποία υποστήριξαν με πάθος και πείσμα οι τρεις ηθοποιοί, άλλη περισσότερο, άλλη λιγότερο.
 
   Μια αληθινή ιστορία, μια μαύρη σελίδα στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας με έντονες πολιτικές προεκτάσεις, χωρίς όμως να θέτει το ερώτημα της υπαιτιότητας και που απευθύνεται σε όλους, όχι μόνο για καθαρά συναισθηματικούς ή ιστορικούς λόγους αλλά και για όσους αγαπάνε το σύγχρονο θέατρο με γρήγορη ροή και ένταση.
 
Σπύρος Μέλλιος
 
Ταυτότητα της παράστασης
Κείμενο: Τόρστεν Μπουχστάινερ
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Κόντος
Σκηνικά/Κοστούμια: Kunst
Μουσική:Παναγιώτης Ανδρέογλου, Μιχάλης Σιώνας
Φωτισμοί: Χάρης Πάλλας
Παραγωγή: Gala Οργάνωσις
Παίζουν: Νάντια Δαλκυριάδου (Ζούρα), Άννα Σωτηρούδη (Ταμάρα), Μομώ Βλάχου (Όλγα), Παναγιώτης Ανδρέογλου
Διάρκεια Παράστασης: 1 ώρα και 10 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Πληροφορίες
Παραστάσεις έως 23 Δεκεμβρίου 2012
Θέατρο Όρα (Αντ Καμάρα 3- Τσιμισκή, έναντι parking ΧΑΝΘ), Τηλ.2310 232799
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 20.00
Πληροφορίες: 2310232799, 6978004064, 6978004069
Nordost1

Θεατρικές Παραστάσεις