Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση Θεατρικής Παράστασης: ''Μηδείαμα''

 
   Στην αίθουσα Underground του χώρου τέχνης 92 Art, έναν καινούριο θεατρικό χώρο στην Δάφνη, έκανε πρεμιέρα το Σάββατο 10 Ιανουαρίου η θεατρική παράσταση “Μηδείαμα” της Γιάννας Αναγνώστου. Μία παράσταση που έλαβε μέρος στο Off Off Athens Festival του “Επί Κολωνώ” (Ιούνιος 2014).
 
mhdeiama2   Το “Μηδείαμα” είναι ένα θεατρικό έργο βασισμένο στον χαρακτήρα της Μήδειας, όπως σκιαγραφείται στα έργα των Ευριπίδη (Μήδεια), Jean Anouilh (Μήδεια) και Heiner Muller (Η τριλογία της Μήδειας). Επικεντρώνεται στη Μήδεια και τον ψυχισμό της, παρουσιάζοντας στο θεατή την εσωτερική διαμάχη μεταξύ της γυναίκας και της μητέρας, του έρωτα και της λογικής. Από την ευτυχία του ολοκληρωμένου έρωτα στην αρχή της σχέσης της Μήδειας με τον Ιάσονα μέχρι την τρέλα και την απόγνωση από την προδοσία στο τέλος της. Ο θεατής δεν παρακολουθεί τα γεγονότα της ιστορίας αλλά τον αντίκτυπο που έχουν στους δύο ήρωες. Επί σκηνής, λαμβάνουν χώρα οι συναντήσεις τους αλλά και σκηνές μόνο με τη Μήδεια, όπου είναι παρέα με τις σκέψεις της.
 
mhdeia3   Η σκηνή σχεδόν άδεια, με μόνα “σκηνικά” δύο καρέκλες και ένα πτυσσόμενο στρώμα. Οι τέσσερις ηθοποιοί κινούνται σε όλη τη σκηνή και τα παραπάνω χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες της δράση που εκτυλίσσεται, σε συνδυασμό με ελάχιστα ακόμα αντικείμενα. Ένας μινιμαλισμός ο οποίος δικαιολογείται απόλυτα από το είδος της παράστασης και το θέμα της, μιας και κεντρικό θέμα της είναι οι αλλαγές της ψυχοσύνθεσης της τραγικής ηρωίδας. Στην καλύτερη κατανόηση των αλλαγών αυτών συνδράμουν καταλυτικά δύο παράγοντας. Πρώτος είναι η παρουσίαση των “εσωτερικών” φωνών των ηρώων, δίνοντας πρόσβαση στο θεατή στις σκέψεις τους και σε λόγια που δεν ειπώνονται. Και δεύτερος, η μουσική επένδυση ακολουθεί πολύ επιτυχημένα τις εντάσεις και τα συναισθήματα που λαμβάνουν χώρα επί σκηνής, τα οποία και οι τέσσερις ηθοποιοί καταφέρνουν να μεταδώσουν στο θεατή μέσα από καλές και με πολλές εντάσεις ερμηνείες.
 
   Η μουσική παίζει και το ρόλο του "διαχωριστικού" μεταξύ των πράξεων της παράστασης, μεταξύ των καταστάσεων που βιώνει η Μήδεια και οι οποίες την επηρεάζουν. Οδηγεί την παράσταση και οδηγείται από αυτήν. Μαζί και οι ερμηνείες των ηθοποιών, από ανάλαφρες στην αρχή σε έντονες και "βαριές" προς το τέλος, με αποκορύφωμα έντασης και πάθους την αιματοβαμμένη σκηνή μετά το φόνο των παιδιών.
 
mhdeiama   Εν κατακλείδι, είναι μία πολύ καλή παράσταση, με έντονα και ποικίλα συναισθήματα, που κλιμακώνονται από την ευτυχία και τη χαρά του έρωτα μέχρι την δυστυχία και την απόγνωση της προδοσίας τα οποία παρουσιάζονται και μεταδίδονται πολύ επιτυχημένα στο θεατή. Καλό θα ήταν όμως ο επίδοξος θεατής να έχει εξοικειωθεί λίγο, μέσες άκρες, με την ιστορία της Μήδειας ώστε να μπορεί να καταλάβει ευκολότερα τις ψυχικές μεταπτώσεις της γνωρίζοντας τα γεγονότα που τις προκάλεσαν, μιας και όπως προαναφέρθηκε δεν θα παρακολουθήσει τα γεγονότα αλλά μόνο τον αντίκτυπο που αυτά προκαλούν.
 
Σταυρόπουλος Δημήτρης
 

Ταυτότητα Παράστασης

 

Συγγραφή: Γιάννα Αναγνώστου
Σκηνοθεσία: Ιωάννα Νιάχα
Ηθοποιοί: Γιάννης Αγριόμαλλος, Λυδία Ορφανουδάκη, Μαρία Γιουρμετάκη, Κλαίρη Κολιοπάνου
Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Λεβέντης
Χορογραφίες: Γιάννης Αγριόμαλλος- Λυδία Ορφανουδάκη
Φωτογραφίες: Νικολέττα Γιαννούλη
Παραγωγή: Art and media zone
Δημόσιες σχέσεις-επικοινωνία: Γιώργος Κάλτσας, Χρύσα Κοκκίνου

Κάθε Σάββατο στις 21,00 (για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων)
Έναρξη παραστάσεων: Σάββατο 10 Ιανουαρίου
Χώρος Τέχνης 92art (Αρτέμωνος 77), Δάφνη
Πλησίον Μετρό Αγ.Ιωάννη.

Τηλ.Κρατήσεων: 215-5154944 & 6944-446690

Εισιτήρια: 10 ευρώ (κανονικό), 7 ευρώ (κάρτα ΟΑΕΔ, φοιτητικό/νεανικό, συνταξιούχοι).
Ομαδικά εισιτήρια: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , 215-5154944 & 6944-446690

Θεατρικές Παραστάσεις