Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση Θεατρικής Παράστασης: 'Μήδεια'

3   Μια αρχαία τραγωδία γραμμένη από τον Ευριπίδη το 431 π.Χ., έχει για κεντρικό πρόσωπο μια γυναίκα βάρβαρη αλλά και επαναστάτρια, όπως χαρακτήρισε τη Μήδεια ο Μίνως Βολανάκης, που είχε αναλάβει το 1976 τη μετάφραση του αρχαίου κειμένου αλλά και τη σκηνοθεσία της παράστασης για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Σ’ αυτή τη μετάφραση στηρίχθηκε και ο Απόστολος Αποστολίδης για το ανέβασμα της παράστασης εν έτει 2012, στη μικρή σκηνή του «Θεάτρου Έξω από τα Τείχη», στη Θεσσαλονίκη.

1   Η Μήδεια, μια γυναίκα από την Κολχίδα, ερωτεύεται τον Ιάσονα, προδίδει για χάρη του την οικογένεια της και την πατρίδα της και φεύγει στην Ελλάδα μαζί του. Όταν όμως εκείνος σκεπτόμενος το συμφέρον του, αρνείται την ίδια και τα παιδιά τους για να παντρευτεί μια άλλη γυναίκα, η εκδίκηση της θα είναι σκληρή και άγρια. Η φρικιαστική αυτή πράξη, της σφαγής των παιδιών της, θα συνοδεύει από τότε το όνομα της Μήδειας που θα μείνει στην ιστορία ως η πιο αδίστακτη γυναίκα. Η ίδια, άλλωστε, παραδέχεται μέσα από τη γραφή του Ευριπίδη, ότι δεν υπάρχει πιο φονική ψυχή από μια αδικημένη γυναίκα.

   Ένας άδειος χώρος αποτελεί το σκηνικό της παράστασης, με ένα λευκό σεντόνι να χωρίζει τον εξωτερικό από τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού της Μήδειας στην Κόρινθο. Ο μονόλογος της παραμάνας ανοίγει την αυλαία, περιγράφοντας σύντομα τα γεγονότα που ώθησαν τη Μήδεια σε ελληνικά χώματα αλλά και την κατάσταση που επικρατεί τώρα ανάμεσα στην ίδια και στον Ιάσονα, με σκοπό να προϊδεάσει το κοινό για όσα ακολουθήσουν. Λίγο αργότερα, η Μήδεια θα μεταφέρει με το ύφος αλλά και με το λόγο της, την οργή και την απελπισία μιας γυναίκας που αδικήθηκε και είναι έτοιμη να τιμωρήσει όσους θεωρεί ότι την έβλαψαν, με κάθε κόστος.

2   Η ματιά του Απόστολου Αποστολίδη στη συγκεκριμένη παράσταση, όπου και ήταν υπεύθυνος για το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, επιδιώκει -όπως ο ίδιος είπε - να μη χαθεί το μεγαλείο της αρχαίας τραγωδίας αλλά να μειωθεί η απόσταση που υπάρχει ανάμεσα σε θεατές και ηθοποιούς. Σε ένα κείμενο, με το οποίο έχουν ασχοληθεί αρκετοί σκηνοθέτες στο πέρασμα του χρόνου και έχει ανέβει σε μεγάλα θέατρα της χώρας, δίνονται άλλες διαστάσεις, αφού παρουσιάζεται σε ένα μικρό θεατρικό χώρο και κάποιοι από τους ηθοποιούς καλούνται να ερμηνεύσουν περισσότερους από έναν ρόλους.

   Στα 80 λεπτά της παράστασης συνοψίζεται η βασική δομή του κειμένου με τους ηθοποιούς να αποφεύγουν την υπερβολή στην ερμηνεία και στη φωνή τους, κάτι που άλλωστε δεν θα ταίριαζε και στο συγκεκριμένο χώρο. Ωστόσο, το tango της Μήδειας και του Ιάσονα, όταν εκείνη προσπαθεί να τον πείσει ότι μετάνιωσε για τον τρόπο που φέρθηκε, μοιάζει ξένο σε μια τέτοια παράσταση. Παράλληλα, πέρα από τα φορέματα των γυναικών του χορού που ξεχωρίζουν θυμίζοντας αρχαία τραγωδία, προσωπικά θεώρησα άτυχη την επιλογή των κοστουμιών που μπερδεύουν λίγο το θεατή ως προς τις στιλιστικές επιλογές των αρχαίων.

   Τέλος, ως προς τη δυναμική του κειμένου μέσα από ανθρώπινους χαρακτήρες με αρετές, αδυναμίες και πάθη, ο τραγικός ποιητής χρησιμοποιεί τη σοφιστική και ρητορική τέχνη για να προκαλέσει την αντίδραση, την οργή ή την εύνοια των θεατών. Σε ένα κείμενο, όπου οι λόγοι των ηρώων αντιπαρατίθενται διαρκώς για να γίνουν γνωστά τα γνωρίσματα των χαρακτήρων τους, θίγονται θέματα όπως η θέση της γυναίκας σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, η συνύπαρξη ανθρώπων διαφορετικής κουλτούρας, η προδοσία, η απόδοση δικαιοσύνης.

 

Σοφία Μαρτιγοπούλου

 

Συντελεστές

Καλλιτεχνική  Επιμέλεια: Απόστολος Αποστολίδης
Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης
Ήχος: Θοδωρής Μαυροειδής
Μουσική Επιμέλεια: Μιχάλης Γούτης
Επιμέλεια Κίνησης: Πέννυ Γραικού
Εκτέλεση Κοστουμιών: Κική Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Σοφία Ζωντανού
Σχεδιασμός Αφίσας - Έντυπου Υλικού: Σοφία Ζωντανού

Παίζουν οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης):

Μακίσογλου Ελένη, Κολότσιος Σάκης, Γραικού Πέννυ, Μωραΐτοπούλου Βάλια, Τσιλινίκος Δημήτρης, Δεληνικόπουλος Χάρης

 

Πληροφορίες

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 10€, Φοιτητικό - Ομαδικό – Ανέργων 8€

Από την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή
«
Θέατρο Έξω από τα Τείχη», Πανεπιστημίου 2 – Ευαγγελίστρια

Τηλ: 2310-210308 και 6944185214

 

Θεατρικές Παραστάσεις