= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Μαρία Στιούαρτ
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Μαρία Στιούαρτ

 
   Στην Αγγλία του Μεσαίωνα δύο γυναίκες διεκδικούν τον ίδιο θρόνο. Η προτεστάντισσα βασίλισσα Ελισσάβετ η Α’ έχει διαδεχθεί τη μεγαλύτερη αδερφή της Μαρία την Α’ Τυδώρ, ενώ η Μαρία Στιούαρτ είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί από τον θρόνο της Σκωτίας για χάρη του μόλις 13 μηνών γιου της. Βρίσκει καταφύγιο στην Αγγλία, στην αυλή της ξαδέρφης της Ελισσάβετ. Η Μαρία προσεγγίζεται από Καθολικούς, μέλη της κυβέρνησης, που προσπαθούν να την προωθήσουν σαν την νόμιμη διάδοχο του θρόνου. Η Ελισσάβετ βλέποντας την Μαρία σαν απειλή, κατάσχει την περιουσία της και τη φυλακίζει. 
 
stiouart1964
 
   Η παράσταση ξεκινάει με τη Μαρία ήδη φυλακισμένη. Φοβούμενη μια πιθανή απόπειρα δολοφονίας με διαταγή της βασίλισσας, η Μαρία προσπαθεί να βρει συμμάχους ώστε να κερδίσει την επιείκεια της Ελισσάβετ και να ελευθερωθεί. Ο δεσμοφύλακας είναι πιστός ακόλουθος της Ελισσάβετ αλλά παράλληλα και ηθικός και αρνείται να επιτρέψει την δολοφονία της όσο αυτή βρίσκεται υπό την προστασία του. Παράλληλα ο ανιψιός του, έχοντας μεγαλώσει στη Γαλλία, έχει ασπαστεί τον Καθολικισμό και προσφέρει τις υπηρεσίες του στη Μαρία. Δέχεται να αποτελέσει τον αγγελιοφόρο μεταξύ της βασίλισσας της Σκωτίας και του κόμη Λέστερ και συνωμοτεί με άλλους για την απελευθέρωσή της.

   Στην αυλή της Ελισσάβετ οι σύμβουλοί της βρίσκονται σε διαρκή διαμάχη. Η μια πλευρά επιδιώκει την εκτέλεση της Μαρίας ως απειλή για το θρόνο, ενώ οι πιο φιλειρηνιστές απεχθάνονται την ιδέα και θεωρούν ότι αυτό θα την κάνει μάρτυρα και ιδεολογικό σύμβολο για τους υποστηρικτές της. Από κει και έπειτα τα γεγονότα ακολουθούν ραγδαία εξέλιξη. Η αποτυχημένη προσπάθεια απελευθέρωσης της Μαρίας Στιούαρτ, μαζί με την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας της Ελισσάβετ, οδηγούν το χέρι της βασίλισσας στην απόφαση που καθυστερούσε να πάρει. Το διάταγμα εκτέλεσης υπογράφεται και η Μαρία Στιούαρτ οδηγείται στο ικρίωμα.
 
stiouart1963
   Οι κυρίες της παράστασης Κατερίνα Μαραγκού και Παρθενόπη Μπουζούρη υποδύονται τη Βασίλισσα Ελισσάβετ και τη Μαρία της Σκωτίας αντίστοιχα και κερδίζουν τις εντυπώσεις. Παθιασμένοι διάλογοι, δυνατοί μονόλογοι, ίντριγκες και συνομωσίες κρατάνε το κοινό προσηλωμένο στην σκηνή, παρόλο που όλοι ξέρουμε την τελική κατάληξη της ιστορίας.

   Σε μια ιστορική σημείωση, η ειρωνεία της μοίρας θέλει την Ελισσάβετ να πεθαίνει χωρίς διαδόχους, γι’ αυτό και έμεινε γνωστή και ως η «Παρθένος Βασίλισσα» και στο θρόνο της Αγγλίας να την διαδέχεται ο γιος της Μαρίας Στιούαρτ, Ιάκωβος ο Στ’ της Σκωτίας, ο οποίος είναι ο πρώτος που ένωσε τα τρία βασίλεια και έγινε γνωστός ως ο Ιάκωβος ο Α’ της Αγγλίας.

Έφη Τσιμπούκη
 
stiouart1962
 
Συντελεστές
Διασκευή – Σκηνοθεσία | ΑΝΤΖΕΛΑ ΜΠΡΟΥΣΚΟΥ
Μετάφραση | ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΠΑΣΤΑΣ
Σκηνικό: ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΙΤΙΝΑΣ
Κοστούμια | ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΙΤΙΝΑΣ - ΑΝΤΖΕΛΑ ΜΠΡΟΥΣΚΟΥ
Μουσική | ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ
Φωτισμοί | ΝΙΚΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Βοηθός σκηνοθέτη | ΒΙΚΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Φωτογραφίες | ΕΛΙΝΑ ΓΙΟΥΝΑΝΛΗ

Παίζουν:
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ | ΠΑΡΘΕΝΟΠΗ ΜΠΟΥΖΟΥΡΗ | ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΩΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΜΣΙΑΡΗΣ | ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΡΙΤΖΗΛΑΣ | ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ
 
stiouart1965
Παραστάσεις: 2 Νοεμβρίου – 19 Ιανουαρίου
Πέμπτη & Κυριακή, ώρα 20.00
Παρασκευή & Σάββατο, ώρα 21.00
 
Τιμές εισιτηρίων: Πέμπτη 14 € Γενική είσοδος
Παρασκευή & Κυριακή: 18 € | 15 € φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+
Σάββατο: 20 € | 15 € φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+
Προπώληση: viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου ΑΛΜΑ, τηλ. 210 5220100
Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού, Νταίζη Λεμπέση
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις