Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση Θεατρικής Παράστασης: ''Κάτι Διαφορετικό''

 
   Στο θέατρο Αυλαία η θεατρική ομάδα C for Circus παρουσιάζει "Κάτι Διαφορετικό", μια μουσικοκωμικοθεατρικοτραγ... περίεργη παράσταση.
 
   Η παράσταση είναι βασισμένη σε τέσσερις ιστορίες που αναφέρονται -εμμέσως πλην σαφώς- στην διαφορετικότητα του ατόμου και στην προσπάθεια αυτού να γίνει αποδεκτό στο κοινωνικό σύνολο. Το "Κάτι άλλο" της Κάθριν Κέιβ, ο "Μελαγχολικός θάνατος του Στρειδάκη" του Τιμ Μπάρτον, η "Καλή οικογένεια" του Γιοακίμ Πίρινεν και ο "Χρυσός Δράκος" του Ρόλαντ Σίμελπφενιχ δένουν αρμονικά και προσκολλώνται στο κουλό setup αυτής της υπέρτατα ξεκαρδιστικής παράστασης που ξεκίνησε ως μια performance.
 
diaf   Τι να κρίνεις και τι να πρωτοαναλύσεις σε μια παράσταση που όλα της τα μέρη φαίνονται τόσο ασύνδετα και συνάμα τόσο συνδεδεμένα;
 
   Με όχημα κάποια ελάχιστα αντικείμενα και με μοναδικό όπλο τα μουσικά όργανα (ακορντεόν, κιθάρα, τύμπανο, μελόντικα), οι Μαρία-Ελισάβετ Κοτίνη, Νατάσα Ρουστάνη, Παναγιώτης Γαβρέλας, Παύλος Παυλίδης, Σπύρος Χατζηαγγελάκης και Χρύσα Κοτταράκου, έξι μέλη της ομάδας C for Circus δίνουν πάνω στη σκηνή όλο τους το "είναι" και εναποθέτουν κάθε ικμάδα του σώματος τους σε ένα αλλόκοτο πείραμα, δίνοντας μας εν τέλει ένα υπερθέαμα που σφύζει από ενέργεια και ζωή.
 
   Χωρίς φώτα, χωρίς ιδιαίτερα σκηνικά αντικείμενα, χωρίς βασικά πράγματα είναι απίστευτο το πόσο γερά σε κρατάνε από το χέρι και σε πάνε όπου θέλουν αυτοί. Με μοναδική συνοδεία την μουσική (που οι ίδιοι παίζουν), συγκροτούν την κυκλοθυμία όλων αυτών που έχουν να αναπαραστήσουν και ελέγχουν στιβαρά -από απόσταση- το χάος που ηθελημένα προκαλούν. Και έτσι αφήνονται... Μπλέκουν στον πυκνό ιστό της μουσικής που δεν τους αφήνει να "πέσουν" κάτω και τραγουδάνε, φωνάζουν, μιλάνε, ψιθυρίζουν... εκφράζονται!
 
   Η δουλειά των παιδιών αυτής της ομάδας, η αφοσίωση στις αρχές τους, τους έχει προσφέρει με τα χρόνια μια απίστευτη δεξιοτεχνία στην χαλιναγώγηση του ρυθμού και της έντασης μέσα από την δυναμική του σώματος. Ευφυώς λοιπόν στήνουν και επενδύουν την παράσταση πάνω στα δυνατά τους σημεία και τελικά δικαιώνονται.
 
 diaf2  Οι C for Circus σκηνοθετώντας τους εαυτούς τους (και με την συμβολή της χορογράφου Έλσας Σίσκου), συνθέτουν έναν σουρεαλιστικό θρίαμβο, που συμπαρασύρει κάθετι στο διάβα του, γκρεμίζοντας τα πάντα για να χτίσουν από την αρχή μια ωδή στη διαφορετικότητα. Σαρώνουν τα κείμενα της παράστασής τους και τα κάνουν κτήμα τους. Καταλήγουν έτσι σε ένα όμορφο μήνυμα που δεν επιβάλλεται στο κοινό, αλλά περνάει σε αυτό υπογείως. Απίστευτο βέβαια το πως το μήνυμα επιβιώνει και διασχίζει ακέραιο αυτόν τον τραγελαφικό κυκεώνα, αλλά περνάε. Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο στοίχημα αυτού του εγχειρήματος... και κερδήθηκε!
 
   Οι ηθοποιοί υπερβαίνουν το άτεχνο voice over της αφήγησης και το απαλείφουν με ένα απολαυστικό τσουνάμι θεατρικών δράσεων. Τσακίζουν το επαναλαμβανόμενο μοτίβο της μουσικής υπόκρουσης με τις κοφτερές παύσεις του λόγου. Οι μανιακές εκφράσεις τους -ψυχωτικά καρέ σε αδρανές πλάνο- που ξεπερνούν τα όρια του grotesque, λειτουργούν ως καθρέφτης και δεν παύουν στιγμή να απορρέουν ρεαλισμό και ασαφή συναίσθηματα μιας γνώριμης καθημερινότητας.
 
   Το μεγαλύτερο ατού πάντως της παράστασης, η σημαία της που υψώνεται ψηλά, είναι το γέλιο που προκαλεί στους θεατές της. Γέλιο αβίαστο σε κάθε σκηνή, σε κάθε στιγμή, σε κάθε κάδρο. Σπάνια συναντάμε παραστάσεις που μας κάνουν να γελάμε τόσο πολύ με το μη προφανές, με την δραματοποίηση μιας ατάκας και όχι με την ίδια την ατάκα. Και το πιο σημαντικό, τα κωμικά στοιχεία της παράστασης υπεισέρχονται αυτής, δεν επιβαρύνουν τη ροή της δραματουργίας ούτε την εγκλωβίζουν σε ανέξοδα κενά. Αντιθέτως πηγάζουν -ως επί το πλείστον- αυτόνομα από την αλήθεια που κρύβεται στο εξιστορούμενο, καθώς είναι στελεχωμένα πάνω στη δράση και όχι τόσο στο ύφος του λόγου και επειδή αυτό δεν είναι υποσυνείδητα αντιληπτό σε πρώτο βαθμό, ξεσπάς. Και φύγαμε...
 
diaf3   Εν κατακλείδι, θεωρώντας ότι ο κύριος άξονας της παράστασης είναι τελικά η κωμωδία, χωρίς ωστόσο να θέλω σε κανένα βαθμό να μειώσω την μακρόσυρτη πιασάρικη περιγραφή που επίσης ταιριάζει γάντι στην παράσταση, καταλήγω πως το "Κάτι Διαφορετικό" αποτελεί μια από τις καλύτερες προτάσεις του είδους, που έχουμε δει ποτέ.
 
   Η κωμωδία είναι πραγματικά δύσκολο είδος. Το όριο που χωρίζει το φτηνό χιούμορ από το ακριβό είναι λεπτό σαν κλωστή. Οι C for Circus εδώ, δεν ακροβατούν σε αυτό το όριο. Βρίσκονται ξεκάθαρα στην "καλή πλευρά" της κλωστής και μας γνέφουν, μας καλούν να προβληματιστούμε μαζί τους, γελώντας δυνατά. Αφεθείτε ελεύθερα...
 
Γιάννης Τσιαβός
 
Ταυτότητα παράστασης
Ηθοποιοί: Μαρία-Ελισάβετ Κοτίνη, Αναστασία Ρουστάνη, Παναγιώτης Γαβρέλας, Παύλος Παυλίδης, Σπύρος Χατζηαγγελάκης, Χρύσα Κοτταράκου
Χορογράφος: Έλσα Σίσκου
Αφίσα: Σφυρή Ειρήνη
Φωτογραφία: Στέλιος Χουστουλάκης
 
Πληροφορίες παράστασης
Διάρκεια παραστάσεων: 5-9 Φεβρουαρίου
Μέρες παραστάσεων: Τετάρτη,Πέμπτη,Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή
Ώρα: 21.00 Κυριακή στις 20.00
Χώρος: θέατρο Αυλαία, Πλατεία ΧΑΝΘ,(πλευρά Τσιμισκή),Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 237700
Τιμή εισιτηρίου: 12€ και 8€ (μειωμένο κάτω των 30-άνεργοι)
Διάρκεια παράστασης: 70'

Θεατρικές Παραστάσεις