Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Καλιφόρνια Ντρίμιν

california
 
“Καλιφόρνια Ντρίμιν” στο Θέατρο Tempus Verum-Εν Αθήναις
 
   Στο θέατρο “Tempus Verum – Εν Αθήναις” στο Γκάζι παρουσιάζεται κάθε Κυριακή (με την πρεμιέρα του έργου να λαμβάνει χώρα την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, 2016)  το θεατρικό έργο του Βασιλη Κατσικονούρη, “Καλιφόρνια Ντρίμιν”, έργο για το οποίο ο συγγραφέας έχει κερδισει το Α΄ Κρατικό Βραβείο θεατρικού έργου της χρονιάς 2002.
 
california2   Η υπόθεση του έργου είναι απλή. Τέσσερις νέοι, δύο κορίτσια και δύο αγόρια, δύο ερωτικά ζευγάρια, που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα στην σημερινή κοινωνία. Τα δυό αγόρια προσπαθούν να βρουν την θέση τους στον κόσμο αυτό, προσπαθώντας να κάνουν όνειρα για μια καλύτερη ζωή, ψάχνοντας για κάποια διέξοδο. Βλέπουν όλον τον κόσμο εναντίον τους και προσπαθούν να βρούν κάποιο όνειρο για να κρατηθούν. Ένα από τα σχέδια τους είναι το να φτιάξουν ένα συγκρότημα. Στην πορεία όμως προκύπτει σαν τέτοια διέξοδος μία ουτοπική κοινωνία στην Καλιφόρνια και πλέον, η εκπλήρωση του στόχου αυτού αποκτά μείζονα σημασία για τους δύο νέους, μιας και προσφέρει και μία κάποια διέξοδο στο πρόβλημα της εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας που προβάλει ξαφνικά στην ζωή των δύο νέων. Έτσι, το όνειρο της “Καλιφόρνιας” καθώς και η εκπλήρωση τους γίνεται θέμα μείζονος σημασίας. Όμως, για την εκπλήρωση του ονείρου αυτού θα αναγκαστούν να κάνουν κάποιες εκπτώσεις στις ηθικές τους αξίες και ιδανικά, προβάλλοντας το ζήτημα του κατά πόσο αξίζουν οι όποιες θυσίες αναγκάζονται να κάνουν ώστε να εκπληρωθεί το όνειρο τους για την συμετοχή τους σε μία καλύτερη κοινωνία και κατά πόσον τελικά ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Τελικά, το όνειρο θα μείνει όνειρο ή θα καταφέρουν να το πραγματοποιήσουν; Κατά πόσο θα πρέπει να αλλάξουν στην πορεία αυτη; Και οι αλλαγές αυτές, θα είναι σύμφωνες με τους δύο νέους ή τελικά θα καταλάβουν ότι η ουτοπία στην οποία πίστευαν ήταν ένα όνειρο απατηλό και θα επιστρέψουν στην πραγματικότητα, προσπαθώντας να διορθώσουν ότι λάθη έκανα στην πορεια; Αυτά είναι κάποια ερωτήματα που απαντώνται στην παράσταση, στα οποία δεν θα δοθεί απάντηση με το παρόν κείμενο, για να μην προδωθει το τέλος!
 
   Τα σκηνικά είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Η σκηνή είναι άδεια, με μόνη εξαίρεση μία κινούμενη κυκλική πλατφόρμα στην οποία λαμβάνει χώρα όλη η δράση του έργου, παίζοντας το ρόλο κάποιου σπιτιού ή μίας πιτσαρίας. Τέσσερα μικρά καθίσματα και διάφορα άλλα αντικείμενα εναλλάσσονται πάνω της, ανάλογα με το μέρος στο οποίο βρίσκονται οι ήρωες της κάθε σκηνής. Οτιδήποτε εκτός της πλατφόρμας αυτής είναι εκτός της ιστορίας. Όμως, παρόλη την απουσία οποιουδήποτε άλλου σκηνικού, η εναλλαγή των αντικειμένων και των καθισμάτων καθώς και η κίνηση της πλατφόρμας, πολύ ωραία σκηνοθετημένα από τον Θανάση Χαλκιά, καθίστανται επαρκή για την εκπλήρωση του σκοπού τους, σε σημείο που μετά το τελός της παράστασης να μείνει ο θεατής με την εντύπωση ότι, οτιδήποτε περισσότερο, από άποψη σκηνικών, θα ητάν περιττό. Σε αυτό βοηθάει πολύ και η πολύ καλή απόδοση των χαρακτήρων από τους τέσσερις νέους ηθοποιούς, εκφράζοντας όμορφα τις διακυμάνσεις στον χαρακτήρα των ηρώων και τις ψυχολογικές τους μεταπτώσεις, ανάλογα με τις καταστάσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι.
 
california3   Η μουσική της παράστασης έχει έναν έντονο ροκ χαρακτήρα, όπως και γενικότερα όλη η παράσταση, μιας και υπάρχουν πολλές αναφορές σε κλασικά ροκ συγκροτήματα και καλλιτέχνες, με το “θεό”, Jimi Hendrix να κατέχει εξέχουσα θέση στις αναφορές αυτές. Όλο, λοιπόν, το μουσικό ντύσιμο της παράστασης, είτε είναι κάποια μελωδία που έχει τον ρόλο του μουσικού χαλιού μέσα στις σκηνές, είτε τα τραγούδια που ακούγονται στις αλλαγές από την μία σκηνή της ιστορίας στην επόμενη, αποτελείται από “κλασικά” ροκ κομμάτια, σύμφωνο με το στυλ της ιστορίας που παρακολουθεί ο θεατής να διαδραματίζεται επί σκηνής.

   Εν κατακλείδι, η παρουσίαση αυτή του έργου “Καλιφόρνια Ντρίμιν”, ενός πολύ ωραίου έργου, με αιχμηρό χιούμορ, το οποίο απόλαυσε το κοινό, κρίνοντας από τις αντιδράσεις, τα γέλια και το τελικό χειροκρότημα, είναι πολύ καλή. Ανάλαφρη, αλλά που μπορεί να προκαλέσει αρκετό προβληματισμό στο θεατή και κωμική, που καταφέρνει όμως να παρουσιάσει και να σχολιάσει με μοναδικό τρόπο αρκετά σοβαρά θέματα.
 
Δημήτρης Σταυρόπουλος
california4

Ταυτότητα Παράστασης
Σκηνοθεσία: Θανάσης Χαλκιάς
Επιμέλεια σκηνικών-κοστουμιών: Γεωργία Μπούρδα
Πρωτότυπη μουσική, επιμέλεια μουσικής: Κώστας Βόμβολος
Σχεδιασμός φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Ραφαέλα Ακαμωτάκη, Ειρήνη Οικονομίδου
Σχεδιασμός αφίσας: Γιάννης Κατσάνος
Φωτογραφίες-teaser: Αλέξανδρος Κόρπης
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παίζουν: Γιάννης Ιωάννου, Μάγδα Κόρπη, Σεβίνα Μαραγκού, Γιώργος Σύρμας
 

Θεατρικές Παραστάσεις