Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Aνταπόκριση Θεατρικής Παράστασης : Η Ρομαντική Μου Ιστορία

“Η Ρομαντική Μου Ιστορία”
στο θέατρο Αυλαία

   Το έργο “Η ρομαντική μου ιστορία” του Daniel C. Jackson παρουσιάζει, σε συνεργασία το “Θέατρο του Νέου Κόσμου” της Αθήνας, το θέατρο “Αυλαία” της Θεσσαλονίκης, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Μία ρομαντική ιστορία, που μας την αφηγούνται οι δύο ήρωες της, με αρκετό χιούμορ, ειρωνεία και κυνικότητα.

   Μία ιστορία ειπωμένη από δύο διαφορετικούς αφηγητές, τους πρωταγωνιστές της, τον Τομ και την Έμυ. Ένα ζευγάρι γύρω στα τριάντα πέντε, με όλες τις ανασφάλειες και τους φόβους που ταιριάζουν στην ηλικία τους. Μία αρκετά αδιάφορη, και για τους δύο αρχικά, ιστορία, η οποία όμως τελικά πάει να εξελιχθεί σε κάτι παραπάνω. Με τις απαραίτητες παρεξηγήσεις, και με τα όποια κίνητρα έχει καθένας τους, δρουν και αντιδρούν. Εμείς παρακολουθούμε την ιστορία από τη σκοπιά τους. Την σκοπιά αυτών που τη δημιούργησαν και την βίωσαν. Στην πρώτη πράξη βλέπουμε την πλευρά του Τομ, ο οποίος μας εξηγεί τα κίνητρα και τα συναισθήματα του κατά τη διάρκεια των γεγονότων. Στη δεύτερη είναι η σειρά της Έμυ να πάρει το ρόλο του αφηγητή και, αρχίζοντας από την ίδια ακριβώς στιγμή με την οποία ξεκίνησε και η ιστορία του Τομ, μας αφηγείται τα ίδια γεγονότα, περιγράφοντας μας τα δικά της συναισθήματα και κίνητρα. Τέλος, από το κοινό σημείο που τελείωσαν την αφήγηση τους, και οι δύο αρχίζουν μοιράζονται τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους με το κοινό, φτάνοντας στο τέλος της ιστορίας.

   Το ενδιαφέρον αυτής της μορφής αφήγησης σε θεατρική παράσταση είναι ότι, μαθαίνοντας την ιστορία και από τις δύο πλευρές, βλέπουμε πόσο διαφορετικά θεωρεί ο καθένας ότι σκέφτεται ο άλλος και το πόσο όμοιες απόψεις έχουν σε κάποια θέματα. Μην εξωτερικεύοντας τες όμως καταλήγουν να μπλέκουν σε παρεξηγήσεις και να κάνουν κινήσεις, σωστές πολλές φορές, αλλά για λάθος λόγους. Η κοινή τους φίλη, Σάρα, παίζοντας το ρόλο του καταλύτη, κάπως διευκολύνει τα πράγματα.

   Μέσω του έργου αυτού βλέπουμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στους, ηλικίας λίγο πάνω από τα τριάντα, νέους και νέες. Δοσμένα με πολύ χιούμορ, βλέπουμε τις αγωνίες και τους φόβους, τη μοναχικότητα και τη δυσκολία επικοινωνίας μεταξύ των δύο φύλλων, τη μάχη μεταξύ τους, η οποία τελικά είναι απλά ένα σύνολο από λανθασμένες κινήσεις προσπάθειας προσέγγισης του ενός από το άλλο. Με το παρελθόν και των δύο ωραιοποιημένο με την πάροδο του χρόνου να βάζει δυσκολίες δίνοντας παραμορφωμένα πρότυπα από παλιούς εφηβικούς και εξιδανικευμένους έρωτες, από τους οποίους πρέπει να ξεφύγουν και να βρουν το δρόμο του ο καθένας. Βλέπουμε την πορεία τους από τη μοναχικότητα στην συντροφικότητα. Άραγε στο τέλος θα τα καταφέρουν να μην είναι μόνοι;

   Μία σκηνή γεμάτη με 69 μαξιλάρια. Τα μόνα σκηνικά. Και ένα “κρεβάτι” στον πίσω τοίχο δημιουργημένο με έξυπνη χρήση των φώτων. Με κατάλληλη χρήση του φωτός, ακόμα, οριοθετούνται ή περιγράφονται οι διάφοροι χώροι στους οποίους διαδραματίζεται κάθε σκηνή της ιστορίας μας. Από το μπαρ στο σπίτι και από το σπίτι στο γραφείο, ταξιδεύουμε απλά με διαφοροποίηση του φωτισμού. Λιτό και απέριττο. Όσο απέριττα μπορεί να είναι τόσα μαξιλάρια! Τα οποία όμως, με κατάλληλη τοποθέτηση, παίζουν το ρόλο γραφείου, καναπέ ή άλλων επίπλων, ανάλογα με τη σκηνή. Η χρηστική του αξία μεγάλη. Με κατάλληλη χρήση αυτών οι ηθοποιοί εκφράζουν και συναισθήματα, όπως θυμό και πόνο. Συνδυασμένα και με τη μουσική δίνουν ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα.

   Ένα διαφορετικό και ενδιαφέρον έργο, με χιούμορ και προβληματισμό, που πραγματεύεται τη δυσκολία των ανθρώπων να δημιουργήσουν ουσιαστικές σχέσεις.

   Θα παίζεται στη Θεσσαλονίκη στο θέατρο “Αυλαία” μέχρι την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012. Στη συνέχεια, στο “Θέατρο του Νέου Κόσμου”, όπου και θα συνεχίσει παραστάσεις μέχρι την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013.
 
Δημήτρης Σταυρόπουλος
xxx816x465 RomantikiIstoria
Συντελεστές της παράστασης:
Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαργαρίτα Χατζηιωάννου
Μουσική επιμέλεια: Νέστωρ Κοψιδάς
Επιμέλεια κίνησης: Ζωή Χατζηαντωνίου
Βίντεο: Παντελής Μάκκας
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μάκης Παπαδημητρίου, Κατερίνα Λυπηρίδου, Σύρμω Κεκέ
Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ, Θεσσαλονίκη
από 22.11.2012
μέχρι 9.12.2012
Παραστάσεις:
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21:00
Κυριακή 20:30
Θέατρο του Νέου Κόσμου
ΠΑΝΩ ΧΩΡΟΣ
από 12.12.2012
μέχρι 28.4.2013
Παραστάσεις
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21:15
Κυριακή 19:00
Τιμές εισιτηρίων
Κανονικό 15€
Φοιτητικό 12€
Κάθε Πέμπτη, γενική είσοδος 10€
Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, ανέργων 5€
Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ, Πλατεία ΧΑΝΘ, Θεσσαλονίκη. Τηλ. 2310 237700
Θέατρο Νέου Κόσμου, Αντισθένους 7 & Θαρύπου, 117 43 Αθήνα
(Απέναντι από το κτίριο του ΦΙΞ από την πλευρά της Καλλιρρόης)Τηλ. 210 9212900

Θεατρικές Παραστάσεις