Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση Θεατρικής Παράστασης: 'Η Μεταμόρφωση'

3
   "Η Μεταμόρφωση", ένα ολιγοσέλιδο διήγημα γραμμένο το 1912 από τον Τσέχο συγγραφέα Φραντς Κάφκα, μεταφέρθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Ινστιτούτου Γκαίτε, στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Άνετον της Θεσσαλονίκης, για δύο μόνο παραστάσεις.
 
   Το κείμενο παρουσιάστηκε από την ομάδα Σημείο Μηδέν, αρχικά για δύο περιόδους στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης της Αθήνας και έπειτα από μια σύντομη περιοδεία του σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, ήρθε και στη Θεσσαλονίκη. Έτσι, στο πλαίσιο προγραμματισμού, που έγινε από τους υπεύθυνους του Θεάτρου Άνετον ώστε να αφιερωθεί ο μήνας Ιανουάριος στην παρουσίαση εμβληματικών κειμένων ευρωπαϊκού μοντερνισμού, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με ένα από τα σημαντικότερα έργα του 20ου αιώνα.
 
   Με τη «Μεταμόρφωση», οι συντελεστές της θεατρικής ομάδας Σημείο Μηδέν συνεχίζουν την έρευνα, που ξεκίνησαν το 2009 (με τη «Σωφρονιστική Αποικία»), πάνω στα έργα του Κάφκα. Η συγκεκριμένη θεατρική ομάδα δημιουργήθηκε το 2009 και ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, με κείμενα των Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Σέρχιο Μπλάνκο και Αντονέν Αρτώ ενώ, για τη θεατρική διασκευή που έκαναν στο έργο «Οι Δίκαιοι» του Αλμπέρ Καμύ κέρδισαν τον Έπαινο Νέων Δημιουργών από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών.
 
2   Ο Σάββας Στρούμπος, ένας εκ των μεταφραστών του κειμένου αλλά και σκηνοθέτης της παράστασης, εμφανίζεται στο ρόλο του αφηγητή και με ένα μεταλλόφωνο στα χέρια δίνει το ρυθμό για να ξεκινήσει η παράσταση. Η αφήγηση βοηθά στη ροή του έργου με περιγραφές και αναφορές στη ζωή και τη συμπεριφορά των μελών της οικογένειας, ενώ και η μουσική που ακούγεται κατά τη διάρκεια της παράστασης είναι αρκετά αρμονική σε σχέση με την εξέλιξη της.
 
   Μια άσπρη γραμμή καθορίζει τα όρια του σπιτιού και ένα μικρότερο ορθογώνιο μέσα στο σπίτι δείχνει το χώρο στον οποίο κινείται ο γιος της οικογένειας Σάμσα, ο μεταμορφωμένος Γκρέγκορ. Ο Γκρέγκορ, ένα άτομο δέσμιο μιας καθημερινότητας που δεν έχει επιλέξει και που τον εξοντώνει, ξυπνά μια μέρα από ανήσυχα όνειρα ανακαλύπτοντας ότι έχει μεταμορφωθεί σε ένα απεχθές ζωύφιο. Ωστόσο, η εξωτερική του εμφάνιση έρχεται σε αντίθεση με τη συνείδηση του, που εξακολουθεί να είναι ανθρώπινη, αφού έχει τις ίδιες αγωνίες, ευαισθησίες και ενοχές με την πριν τη μεταμόρφωση ζωή του. Η οικογένεια του όμως, αποτελώντας καθαρή εικόνα μιας κοινωνίας απάνθρωπης με μέλη που αδυνατούν να επωμιστούν την προσωπική τους ευθύνη, τον αντιμετωπίζει ως τεμπέλη και παρείσακτο, εφόσον δεν είναι πλέον παραγωγικός.
 
4   Ένα συμβολικό κείμενο για την από-ανθρωποποίηση του σύγχρονου ανθρώπου και τα όρια της αγάπης, του σεβασμού και της συμπόνιας όχι μόνο της οικογένειας αλλά και μιας ολόκληρης κοινωνίας που δεν συγχωρεί αλλά τιμωρεί. Η μεταμόρφωση του Γκρέγκορ δεν παρουσιάζεται με την εικόνα ενός ζωυφίου επί σκηνής, καθώς δεν ήταν αυτή η επιδίωξη της συγκεκριμένης θεατρικής ομάδας, αλλά με την υπαρξιακή διάσταση μιας αλλαγής που μπορεί να θεωρηθεί ως μέσο αντίδρασης, ίσως και εξέγερσης, του ανθρώπου απέναντί σε μια καταπιεστική καθημερινότητα.
 
   Ωστόσο, κάποια στοιχεία της παράστασης, όπως η συνεχής επανάληψη φράσεων σε πολλές σκηνές του έργου, ο πολύ γρήγορος λόγος της μητέρας της οικογένειας και οι χορευτικές κινήσεις των ηθοποιών έδιναν την αίσθηση μιας πολυπλοκότητας, που κατά τη γνώμη μου δεν ταίριαζε στο έργο, ενώ κάποια άλλα στοιχεία, όπως για παράδειγμα η παρουσίαση της κόρης ως μαριονέτα που κινείται ανάλογα με τις επιθυμίες των γονιών της και η μεταμόρφωση της στην τελευταία σκηνή δίνουν άμεσα και απλά το επιδιωκόμενο μήνυμα.
 
Σοφία Μαρτιγοπούλου
 
 
Συντελεστές
Μετάφραση: Δανάη Σπηλιώτη, Σάββας Στρούμπος
Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος
Σκηνικά: Γιώργος Κολιός
Κοστούμια: Γιώργος Κολιός, Rebekka Gutsfeld
Μουσική: Λεωνίδας Μαριδάκης
Φωτισμοί: Κώστας Μπεθάνης
Ηθοποιοί: Μαρία Αθηναίου, Ελεάνα Γεωργούλη, Θοδωρής Σκυφτούλης, Σάββας Στρούμπος, Μιλτιάδης Φιορέντζης
Photo credits: Χρήστος Κυριακόγγονας
Χειρισμός φώτων και ήχου: Δημήτρης Σταμάτης
 
Πληροφορίες παράστασης
Ημέρες και ώρες: Σάββατο 5 & Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013, στις 9μμ.
Χώρος: Δημοτικό Θέατρο Άνετον, Παρασκευοπούλου 42
Τιμές εισιτήριων: 10 ευρώ & 7ευρώ (Φοιτητές, Άνεργοι, Αμεα, Πολύτεκνοι)
Τηλέφωνο επικοινωνίας-Κρατήσεις θέσεων: 6942841714

 

Θεατρικές Παραστάσεις