Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Aνταπόκριση Θεατρικής Παράστασης: 'huMANIA- Σχεδίασμα Β’'

 
humania4   Η Σμαρώ Πλατιώτη επιμελείται το σκηνοθετικό project του kontact^ensemble παίρνοντας αφορμή από το έργο «Βάκχες» του Ευριπίδη, καθώς και από ορισμένα ποιήματα του Φερνάντο Πεσσόα. Αυτό που προβλημάτισε την ομάδα, ώστε να καταλήξει στη δημιουργία του «huMANIA», είναι το φαινόμενο των ψεύτικων μεν, εξαναγκαστικών δε προσωπείων που όλοι καταλήγουμε να φοράμε στις κοινωνικές μας συναναστροφές. Οι «μεταμορφώσεις» αυτές άλλωστε αποτελούν και κυρίαρχο στοιχείο στο προαναφερθέν έργο του Ευριπίδη, όπου βλέπουμε τις Βάκχες να φτάνουν στα άκρα της προσποίησης μέσα σε συνθήκες φρενίτιδας που δημιουργούνται στη Θήβα, με την άφιξη του θεού Διόνυσου.
 
humania2   Σε μία εντυπωσιακή εγκατάσταση αποτελούμενη από μία εξαιρετικά ασυνήθιστη στοίβα ρούχων, η ομάδα ξεκινά την πορεία της απογυμνωμένη από τις μάσκες με τις οποίες ο καθένας ταυτίζεται στη συνέχεια. Αναμιγνύοντας μόνο σε ελάχιστα σημεία τη δράση με κείμενο το οποίο έγραψε η ίδια, η σκηνοθέτιδα της παράστασης Σμαρώ Πλατιώτη δίνει χώρο στο σώμα των ηθοποιών να μιλήσει και στο κοινό να αφουγκραστεί το φαινόμενο μέσω πολλαπλών ηχητικών και εικονικών ερεθισμάτων, τα οποία φτάνουν ακατάπαυστα στο πεδίο αντίληψής του. Ως θεατής, θεώρησα πως η επιλογή του σωματικού θεάτρου για το «huMANIA» είναι κάτι παραπάνω από επιτυχής. Φωνητικοί αυτοσχεδιασμοί και καλοδουλεμένες χορογραφίες δένουν όμορφα τα μέρη της παράστασης και οι εκπλήξεις δεν λείπουν τις στιγμές αλλαγής των συνθηκών. Η σκηνοθέτιδα ξεφεύγοντας από τα κατεστημένα ρεαλιστικά μέσα, παίζει συχνά με τις ταχύτητες της κίνησης και την επανάληψη, ενώ σε ανύποπτα σημεία της εξέλιξης βλέπουμε όμορφα σκηνοθετικά τρικ να εμπλέκονται με τα δρώμενα.
 
   Όπως η ίδια σκηνοθέτιδα μας είπε, «η ομάδα πειραματίστηκε με σειρές αυτοσχεδιασμών και προβληματίστηκε αφενός με την ανάγκη ταύτισης με μάσκες, και αφετέρου με το ποιοι απο τους παρουσιαζόμενους στον περίγυρό μας αυτοπροσδιορισμοί είναι αληθινοί». Με αρχή τη γέννηση και τέλος το θάνατο, οι ηθοποιοί γενικεύουν το φαινόμενο σε ένα δικό τους ουτοπικό φόντο ασφαλείας και ειρωνεύονται έξυπνα το πως όλοι καταλήγουμε να διαπλέκουμε τις ταυτότητές μας και να τις προσαρμόζουμε αναλόγως με τις τάσεις τις εποχής. Μολαταύτα, από την παράσταση δε λείπουν κι ορισμένες σύγχρονες αναφορές, οι οποίες με τρόπο ευφυή κουμπώνουν με το όλο project.
 
humania3   Η σύγκρουση των πολλαπλών «Εγώ είμαι», όπως αναφέρεται και στο κείμενο της Σ. Πλατιώτη, είναι αυτό που μας απασχολεί καθημερινά στην προσωπική μας αναζήτηση ενός σταθερού αλλά πάντα αποδεκτού ψυχισμού. Εντέλει, πρόκειται για μία πολύ προσεκτικά και όμορφα δουλεμένη παράσταση, που δίνει στον θεατή αρκετή τροφή για σκέψη, χωρίς όμως να του παρέχει τα δεδομένα έτοιμα, παρά μόνο ένα πολύ όμορφο θέαμα βασισμένο στην εντύπωση και τη στιγμή. Θα πρέπει μάλιστα να παραδεχθώ πως έφυγα σκεπτόμενη το πόσες φορές αναγκάζομαι κι εγώ η ίδια να μπαίνω σε κοινωνικά κοστούμια, επειδή έτσι επιβάλλει το ρεύμα της εποχής. Αυτή είναι η ανθρωπότητα άλλωστε με όλες τις μανίες της, όπως μας δίνει ευφυέστατα να καταλάβουμε η ομάδα kontact^ensemble.
 
Έλενα Σκρέκα
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Σμαρώ Πλατιώτη
Σκηνικά- Κοστούμια: Λίζα Ψωμιάδου
Κινησιολογία: Ναυσικά Στάθη, Αλεξάνδρα Τσοτανίδου
Μουσικοί αυτοσχεδιασμοί: Armen Nazarian, Ματίνα Νούτσου
Φωνητική αυτοσχεδιασμοί: Ματίνα Νούτσου
Video Editing- Φωτογραφίες: Armen Nazarian
Φωτισμοί: Σμαρώ Πλατιώτη
Διεύθυνση Παραγωγής: Αναστασία Βλέμμα
Παραγωγή: kontakt^art club
Συμμετέχουν (αλφαβητικά): Μαρία Ισίδου, Ειρήνη Ερωφίλη Κλέπκου, Armen Nazarian, Ματίνα Νούτσου, Ναυσικά Στάθη, Αλεξάνδρα Τσοτανίδου
 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
*Η παράσταση παρουσιάστηκε στο θέατρο Άνετον στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Ανοιχτή Σκηνή» του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ θα επαναληφθεί στον Πολυχώρο kontakt^art club
Πολυχώρος kontakt^art club (Ρεγκούκου 31, όπισθεν ΟΣΕ), Θεσσαλονίκη
23 Φεβρουαρίου- 10 Μαρτίου
Παραστάσεις: Σάββατο και Κυριακή στις 9.15 μμ
Εισιτήρια: 10 ευρώ (Ολόκληρο), 7 ευρώ (Φοιτητικό/ Μαθητικό/ Ανέργων), 5 ευρώ (ομαδικό 8 ατόμων- κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης)
Τηλέφωνα Κρατήσεων & Επικοινωνίας: 2314 010237, 6932 818583

Θεατρικές Παραστάσεις