Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση Θεατρικής Παράστασης: 'Γυμνή Συμφωνία'

   Χρειάστηκε να συνομιλήσω λίγο με τον Δημήτρη Κυρατσούδη, ενός εκ των πρωταγωνιστών και σκηνοθετών της παράστασης, για να εισχωρήσω λίγο περισσότερο στο μυαλό του και να μάθω από πού πηγάζει η ιστορία του Ντάνιελ και της Βικτώριας. Η «Γυμνή Συμφωνία» είναι μια ιστορία γραμμένη από την αρχή, που την ‘σκαρφίστηκε’ ο ίδιος μαζί με την συμπρωταγωνίστριά του, αν και η ιδέα τους αποτελείται από μια συρραφή αμερικάνικων θεατρικών κειμένων, όπως το «Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ» του Έντουαρντ Άλμπι.
 
image001   Η μικρή σκηνή του Χώρου Τέχνης SourliBoom είναι αρκετή για να χωρέσει τα σώματα και τα ψυχολογικά τερτίπια των δύο πρωταγωνιστών, του Δημήτρη Κυρατσούδη (Ντάνιελ) και της Κωνσταντίνας Κομμάτα (Βικτώρια). Ο πρώτος, ένας απαγωγέας με πνευματικές αναζητήσεις (κάνει αναφορές στον Νίτσε, τον Σοπενχάουερ και τον Ρεμπράντ). Η δεύτερη, μια όμορφη γυναίκα, σπουδαγμένη, παντρεμένη με δύο παιδιά, το θύμα εκείνης της Πέμπτης του χρόνου. Την φέρνει σπίτι του για να την σκοτώσει, να την αποπλανήσει ή να βρει στην ‘ομορφιά’ της την γαλήνη που αναζητά; Τι κρύβει ο εσωτερικός κόσμος ενός αντισυμβατικού 32χρονου ο οποίος εκδικείται το κατεστημένο με τη βία; Απαντήσεις που δίνονται τόσο από το σύγχρονο αυτό κείμενο, όσο και από το μυστήριο που αφήνει πάντα μια ιστορία μυθοπλασίας με θέμα τα κοινωνικοπολιτικά προβλήματα. Πρόκειται σίγουρα για μια απαγωγή με απρόσμενο τέλος και η κρίση ενός ταλαιπωρημένου μυαλού που έρχεται να λυτρωθεί μέσα από το τελευταίο θύμα του.
 
   «Τα δύο πρόσωπα του έργου καταλήγουν σε μια γυμνή συμφωνία», μας λέει ο Δημήτρης, «από την άποψη ότι τα γυμνά τους σώματα έχουν εκτεθεί πολύ ο ένας στον άλλο και συμφωνούν τελικά να αλλάξουν τις ζωές τους». Ίσως και όχι.
 
   Το έργο αυτό, πιο επίκαιρο από ποτέ, καθρέφτης μιας λαβωμένης κοινωνίας, αποτελεί την πρώτη συγγραφική και σκηνοθετική απόπειρα του Δημήτρη Κυρατσούδη, ο οποίος είναι τριτοετής φοιτητής στη Σχολή Θεάτρου Βασίλης Διαμαντόπουλος. Μαζί του σε αυτό το εγχείρημα η επίσης σπουδάστρια υποκριτικής, Κωνσταντίνα Κομματά. Οι δυο τους γνωρίστηκαν στη σχολή και συμμετείχαν από κοινού σε μια παιδική παράσταση με σκηνοθέτη τον Αστέρη Πελτέκη. Η προσπάθειάimage002 τους να θίξουν διαχρονικά προβλήματα που αγγίζουν το σήμερα και τις ιδιοσυγκρασίες διαφόρων ανθρώπων πήρε σάρκα και οστά σε αυτή την σύντομη θεατρική παράσταση, της μόλις μίας ώρας. Με ελάχιστα σκηνοθετικά μέσα, δυο καρέκλες κι έναν ζωγραφισμένο ιστό στη σκηνή με το σύμβολο της ονειροπαγίδας, οι νεαροί ηθοποιοί προσπαθούν να ξετυλίξουν τον μίτο μιας περίεργης σχέσης που φαίνεται να εξελίσσεται κάτω από μια ατέρμονη ψυχολογική πίεση.
 
   Οι δύο πρωταγωνιστές δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό πάνω στη σκηνή και με την ελάχιστη υποκριτική εμπειρία που διαθέτουν καταφέρνουν να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο της έκθεσης, μάλιστα σε σημείο αναπνοής από τον θεατή (τα αρνητικά των μικρών θεατρικών σκηνών). Εκμεταλλεύονται κάθε σπιθαμή της μικρής σκηνής για την κινησιολογία που απαιτεί ο ψυχολογικός τους ρόλος, αν και θα έλεγα ότι δυσκολεύτηκαν να μοιράσουν το υποκριτικό τους ταλέντο μεταξύ των δύο μίνι αυλαίων, έτσι όπως είναι διαμορφωμένο το μικρό θεατράκι του SourliBoom. Σε κάθε περίπτωση, αξίζουν συγχαρητήρια στα νέα παιδιά του θεάτρου που τολμούν να κάνουν την σκέψη τους τέχνη με τον ζήλο του πρωτάρη!
 

Κατερίνα Νικολακούλη

 

Ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθετική επιμέλεια:  Δημήτρης Κυρατσούδης, Κωνσταντίνα Κομμάτα
Σκηνικά-Κοστούμια: Κατερίνα Λιόλιου
Παίζουν: Δημήτρης Κυρατσούδης, Κωνσταντίνα Κομμάτα
Video trailer της παράστασης: Αλέξανδρος Πανταζούδης
Φωτογραφίες- Αφίσα: Chris Tourlakis

 

Πληροφορίες
Διάρκεια παραστάσεων: 4-20 Ιανουαρίου 2013
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21:15
Χώρος: Χώρος Τέχνης SourLiBoom, Κ.Κρυστάλλη 4 , 4ος όροφος (Πλ.Αντιγονιδών)
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά, χωρίς διάλειμμα
Εισιτήρια: Γενική είσοδος 8 ευρώ, άνεργοι, ατέλειες δραματικών σχολών 5 ευρώ

 

Κρατήσεις

Τηλέφωνο: 2314011584
Κινητό: 6942683550
Site: www.sourliboom.com

 

Θεατρικές Παραστάσεις