Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Γράμμα σε ένα παιδί που δεν γεννήθηκε ποτέ

 
   Η Ζέτα Δούκα μεταμορφώθηκε σε περιηγητή μας σε ένα ταξίδι μοναχικό γεμάτο πόνο. «Σαν σήμερα έμαθα ότι υπάρχεις και μέσα από εσένα τώρα υπάρχω και εγώ». Μια γυναίκα ανύπαντρη και μόνη μαθαίνει ότι είναι έγκυος και αποφασίζει να γίνει μητέρα με κάθε κόστος. Ο κόσμος είναι αρχικά διστακτικός… φίλοι και γνωστοί, προϊστάμενος και πατέρας συμβουλεύουν για μια απόφαση δεύτερη, περισσότερο ώριμη και λιγότερο συναισθηματική. Εκείνη με συντροφιά το αγέννητο παιδί κάνει επανάσταση στα πρέπει και τους άγραφους κανόνες όλων των άλλων. Μιλάει στο παιδί που κουβαλάει για όλες τις σκέψεις της και τα γεγονότα στη ζωή της γράφοντας ένα νοητό ημερολόγιο. Οι άντρες που όρισαν τα βήματά της, η καταπίεση της φύσης της γυναίκας καθώς και τα όνειρα που ο ήλιος τα τερμάτισε νωρίς, είναι μόνο κάποια από τα θέματα που μοιράστηκε μαζί του.
 
gramma055
   Η θλίψη της και η ασυναίσθητα ηθελημένη απομόνωσή της όμως, της δημιούργησαν επιπλοκές και αναγκάστηκε να μείνει σε ακινησία. Μα η πιο μεγάλη πρόκληση που καλέστηκε να αντιμετωπίσει ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους ανθρώπους γύρω της και κυρίως προς τους άντρες. Δεν κατάφερε να εμπιστευτεί τον ιατρό της με τις αυστηρές του υποδείξεις, ούτε και τον πατέρα του αγέννητου παιδιού της, που την πλησίασε δειλά για να σταθεί δίπλα της, αυτή τη φορά πιο σωστά. Ακόμα και τους γονείς της τους κράτησε μακριά και ας ήταν έτοιμοι να μάθουν από την κόρη τους και να τη στηρίξουν.

   Είμαστε οι αποφάσεις μας και οι επιλογές μας. Ακόμα και αν παρελθοντικά γεγονότα καθόρισαν τον τρόπο που σκεφτόμαστε και πράττουμε, εμείς και μόνο εμείς μπορούμε να πάψουμε να είμαστε δέσμιοι των συναισθηματικών κενών μας. Αυτό το παιδί δεν γεννήθηκε ποτέ. Λάθος προτεραιότητες της μάνας του ή ο φόβος μαζί με τον πόνο που την κυρίευαν, δεν του έδωσαν την ευκαιρία να γεννηθεί; Η γυναίκα κατέρρευσε σαν έφτασε το τέλος και άρχισαν να την πλησιάζουν οι ερινύες. Ένιωσε κατηγορούμενος και κατήγορος συνάμα, σε μια δίκη στη δική της φαντασία.

   Φοβισμένη για όλους όσους την κρίνουν ένοχη και την αποκαλέσουν «δολοφόνο», φοβισμένη για το είδωλό της στον καθρέπτη. «Σαν σήμερα σταμάτησες να υπάρχεις». Η αποβολή στις γυναίκες αποτελεί μια τραυματική εμπειρία, όπου βιώνεται έντονα το αίσθημα της απώλειας. Το κείμενο αποτελεί μια κατάθεση ψυχής της συγγραφέως Οριάνα Φαλάτσι για το περιγεννητικό πένθος. Είναι μια γροθιά στο στομάχι για τη μοναξιά και το φόβο. Για τις σχέσεις που χάνονται και τους δεσμούς που λύνονται. Ένας μικρός θάνατος η απώλεια και κάθε φορά που πλησιάζεις την ψευδαίσθηση της ευτυχίας, πάντα κάτι βίαια τελειώνει.

   Η Ζέτα Δούκα εμφανίστηκε δυναμική και εύθραυστη. Παρουσίασε μπροστά μας την ψυχή μιας γυναίκας γυμνή, χωρίς περιστροφές και ασάφειες. Παρακολουθήσαμε καρέ – καρέ να ξετυλίγεται στα μάτια μας όλο το συναισθηματικό της εύρος, όπως και οι μεταπτώσεις της. Είδαμε την άνοδο και τον κατήφορο. Σκηνοθετικά ολόκληρη η παράσταση στηρίχθηκε στις υποκριτικές της ικανότητες και δικαιώθηκε για αυτό. Η Ζέτα Δούκα ήταν όλοι από τον κύκλο της γυναίκας, τον χαρακτήρα της μέχρι και το ίδιο το αγέννητο παιδί της. Μια παράσταση συναισθηματικός σεισμός για προβληματισμό και σκέψη.

Καλή σας θέαση.
Χάρις Μολυβιάτη
 
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Μάνος Πετούσης
Διασκευή : Μάρω Μπουρδάκου
Παίζει: Ζέτα Δούκα
Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού ( A-Priori)
Διεύθυνση παραγωγής : Ντίνος Λέλος
Οργάνωση παραγωγής: Όψεις Πολιτισμού

Πληροφορίες
Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Δευτέρα: 21:00
Τρίτη: 21:00

Τιμές εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 14€
Φοιτητικό, ανέργων: 12€

Διάρκεια παράστασης
75’ χωρίς διάλειμμα

Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr
Είδος παράστασης : Κοινωνικό
Θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ | Αλκμήνης 8 | Γκάζι | 2103428650
Joomla Social by OrdaSoft!