Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση Θεατρικής Παράστασης: 'Γιοι Και Κόρες'

 
gioikores3   Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ταξίδι στο παρελθόν, βασισμένο σε ιστορίες που στιγμάτισαν τη ζωή ηλικιωμένων ανθρώπων, παρουσιάζεται μέχρι και τις 14 Απριλίου στο θέατρο Αυλαία της Θεσσαλονίκης.
 
   Οι πέντε νέοι ηθοποιοί της παράστασης μίλησαν με «νέους του παρελθόντος» από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, ζητώντας τους να διηγηθούν την ιστορία που άλλαξε τη ζωή τους. Ο δαιδαλώδης προφορικός τους λόγος, όπως είπε ο σκηνοθέτης και κειμενογράφος της παράστασης Γιάννης Καλαβριανός, επεξεργάστηκε δραματουργικά, «κόπηκε και ράφτηκε» και τελικά μεταφέρθηκε στη σκηνή χωρίς στοιχεία μυθοπλασίας.
 
   Οι μαρτυρίες δώδεκα ανθρώπων μεταφέρουν την πραγματική διάσταση της ζωής μέσα από την αφήγηση για τους έρωτες τους, τις ευτυχισμένες αλλά και τις τραγικές στιγμές που βίωσαν, παράλληλα με τα επίσημα καταγεγραμμένα ιστορικά γεγονότα. Η εναλλαγή των συναισθημάτων είναι επιθυμητή από τους συντελεστές της παράστασης, αλλά και αναπόφευκτη για τους θεατές, αφού τα κείμενα αποδίδονται με εξαιρετικό τρόπο, τόσο σκηνοθετικά, όσο και ερμηνευτικά.
 
gioikores   Οι ηθοποιοί από πρωταγωνιστές των ιστοριών γίνονται αφηγητές, τραγουδούν και μεταφέρουν, με απλό αλλά ουσιαστικό τρόπο, εικόνες του παρελθόντος. Επιπλέον, η ποιητική χροιά και η δυναμική των γεγονότων που διαδραματίζονται πάνω στη σκηνή, ευτυχώς, δεν πνίγονται σε άσχετα κοστούμια και περιττά σκηνικά.
 
   Με φόντο την Ελλάδα της Κατοχής, του Εμφυλίου, της Δικτατορίας και πολλών άλλων περιόδων αναπαρίστανται ιστορίες συγκινητικές, μα κυρίως, ανθρώπινες. Από την παλαιότερη ιστορία, που διαδραματίζεται το 1920, οδηγούμαστε σταδιακά στην πιο σύγχρονη, αυτή του 2004. Το γέλιο γίνεται εύκολα συγκίνηση και οι ηθοποιοί με επιδέξιο τρόπο κατορθώνουν να μοιραστούν με τους θεατές τα συναισθήματα του χαρακτήρα που υποδύονται, του ανθρώπου εκείνου δηλαδή με τον οποίο συνομίλησαν.
 
   Το ζητούμενο του σκηνοθέτη δεν ήταν η ρεαλιστική αναπαράσταση ηλικιωμένων ανθρώπων επί σκηνής ή η παρουσίαση προσωπικών λεπτομερειών που θα έδιναν κουτσομπολίστικη διάσταση στην παράσταση. Γι’ αυτόν το λόγο, διαχειρίστηκε με λεπτότητα και σεβασμό το υλικό που συγκεντρώθηκε από ανθρώπους που με τόσο συγκινητικό τρόπο, όπως είχαν πει στη συνέντευξη Τύπου οι συντελεστές, μοιράστηκαν ένα κομμάτι από τη ζωή τους.
 
gioikores2   Στο τέλος της παράστασης, ακούγονται αποσπάσματα από τις φωνές των ανθρώπων που διηγήθηκαν την ιστορία που τους στιγμάτισε, ενώ παράλληλα σε μια γιγαντοοθόνη, στο πίσω μέρος της σκηνής, παίζει ένα βίντεο με τους πρωταγωνιστές των ιστοριών.
 
   Ύστερα από 85 μαγνητοσκοπημένες αφηγήσεις, προσθήκη και αφαίρεση ιστοριών, ένθερμη αντιμετώπιση και επιτυχημένη πορεία, η παράσταση παρουσιάζεται στην τρίτη εκδοχή της στη Θεσσαλονίκη πριν να ξεκινήσει το ταξίδι της για την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό.
 
   Είναι μια ιστορική αναμόχλευση που αξίζει να παρακολουθήσει κάποιος, αφού τα γεγονότα που διηγούνται οι πρωταγωνιστές αποτελούν μέρος του δικού μας παρελθόντος, δεν απέχουν από τις ιστορίες των δικών μας παππούδων και έχουν ως κίνητρο την αναζήτηση της προσωπικής ευτυχίας.

Σοφία Μαρτιγοπούλου
 
Συντελεστές
Κείμενο-Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά-Κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα - Ράνια Υφαντίδου
Μουσική: Χρύσανθος Χριστοδούλου
Τραγούδι: Γιώργος Γλάστρας - Χριστίνα Μαξούρη
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Επιμέλεια κίνησης: Αλεξία Μπεζίκη
Φωτογραφίες: Εύη Φυλακτού
Παίζουν: Άννα Ελεφάντη, Αλεξία Μπεζίκη, Κωνσταντίνος Ντέλλας, Γιώργος Παπαπαύλου, Στέφη Πουλοπούλου
 
Πληροφορίες
3-14 Απριλίου 2013
Ημέρες παραστάσεων: Από Τετάρτη ως Κυριακή
Τετάρτη-Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 20:00
Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικό 15 ευρώ, Φοιτητικό – Ανέργων: 12 ευρώ
Θέατρο Αυλαία, πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.
Πληροφορίες: 2310237700

 

Θεατρικές Παραστάσεις