Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση Θεατρικής Παράστασης: ''Fake Time'' (Δεύτερη Χρονιά)

 
fake   Γενικά το performance είναι ένα αντισυμβατικό είδος παράστασης, που δε συμβαδίζει με τα δρώμενα που έχουμε συνηθίσει να παρακολουθούμε. Στο performance στρατολογούνται σχεδόν όλες οι μορφές της τέχνης και οι ηθοποιοί εκτός από τον ρόλο που έχουν να υποδυθούν, καλούνται να χτίσουν και μια σχέση με τον θεατή που βρίσκεται μπροστά τους. Πράγμα πολύ δύσκολο και για τις δύο πλευρές αλλά ιδίως για τον ηθοποιό. Το συγκεκριμένο performance δεν ξέφυγε καθόλου από αυτό που αντιπροσωπεύει.
 
   Το hotel Ariston, στο οποίο διεξάγεται η παράσταση, είχε σταματήσει την λειτουργία του ως ξενοδοχείο το 2008. Άρχισε να αναπνέει ξανά το 2011 στα πλαίσια της 15ης Μπιενάλε Νέων Μεσογείου, όπου η κ. Λέλα Ράμογλου βρισκόταν πάλι εκεί, αυτή την φορά με ένα performance στον 4 όροφο που λεγότανε «The Hunt, A Mind Game». Το ξενοδοχείο άνθησε ένα χρόνο αργότερα με την γέννηση αυτής της παράστασης.
 
fake2   Μπαίνοντας στο ξενοδοχείο ο «receptionist» του ξενοδοχείου σου δίνει ένα ερωτηματολόγιο που καλείσαι να συμπληρώσεις. Αυτό το ερωτηματολόγιο, είναι το διαβατήριό σου για τους ορόφους. Η παράσταση ξεκινάει, κατ’ εμένα, από την ώρα που μπαίνεις στην αίθουσα υποδοχής. Εκεί υπάρχουν μεγάλα ξύλινα τραπέζια, ένας χαμηλός φωτισμός και μια ελαφριά διακόσμηση που αρχικά σε προϊδεάζουν για τους κόσμους τους οποίους θα συναντήσεις. Μετά την συμπλήρωση του διαβατηρίου σου ξεκινάς για κάποιον όροφο βασιζόμενος μόνο στις απαντήσεις που έδωσες στο ερωτηματολόγιο. Εκεί είναι που ξεκινάει επίσημα η παράσταση και το προσωπικό σου ταξίδι. Υπάρχουν 6 όροφοι που ο καθένας τους συμβολίζει ένα διαφορετικό κόσμο, ένα διαφορετικό στάδιο ζωής της «ηρωίδας» του έργου, αλλά και του θεατή.
 
   Παρ’ όλα αυτά, ο πρωταγωνιστής δεν είναι άλλος παρά ο ίδιος ο θεατής. Αυτός επιλέγει για το τι θα κάνει. Στα 42 δωμάτια του ξενοδοχείου μπορείς να βρεις κομμάτια του εαυτού σου. Άλλοι πιο πολλά, άλλοι πιο λίγα αλλά το σίγουρο είναι ότι μέσα σ’ αυτό το μεγάλο εγχείρημα υπάρχεις και εσύ. Οι 23 performers βρίσκονται πάντα εκεί, γύρω σου, δίπλα σου να σε καθοδηγήσουν να σου θυμίζουν πως βλέπεις την ζωή μιας κοπέλας ή και εσένα μέσα σ’ αυτό.
 
   Η δουλειά που καλούνται να κάνουνε οι ηθοποιοί είναι πάρα πολύ δύσκολη καθώς οι διαπροσωπικές σχέσεις, όπως λέει και η κ. Λέλα Ράμογλου, είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο. Οι performers ήταν άρτιοι. Πάντα μέσα στον ρόλο τους. Εκμεταλλεύονταν σε μεγάλο βαθμό τα σχόλια και τις απαντήσεις που έδινε το κοινό για να χτίσουν σιγά - σιγά τον κόσμο που αντιπροσώπευε κάθε δωμάτιο.
 
fake3   Η μουσική υπόκρουση ήταν τόση όση έπρεπε για να σε μυήσει στον συγκεκριμένο κόσμο. Προσωπικά, ακόμα και τώρα που ανακαλώ την παράσταση στο μυαλό μου, η μουσική ακόμη ακούγεται μέσα μου. Οι δράσεις που λαμβάνουν μέρος κατά την διάρκεια της παράστασης είναι πάρα πολλές και ασταμάτητες. Κάτι που προαπαιτεί μεγάλο συγχρονισμό από τους ηθοποιούς και το κατάφεραν. Τα σκηνικά είναι πραγματικά απίστευτα. Εμπνευσμένα από την κάθε εποχή ώστε να σε βάζουν/υποβάλλουν στον συγκεκριμένο κόσμο και να σε κάνουν να αισθάνεσαι αυτό που πραγματικά αντιπροσωπεύουν.
 
   Εν κατακλείδι, το Fake time είναι μια μυσταγωγική παράσταση που σου ζωγραφίζεται στο μυαλό με τα πιο έντονα χρώματα όλης της κλίμακας των χρωμάτων. Διεγείρει όλες σου αισθήσεις αρκεί πρώτα να αφεθείς σ’ αυτό. Ο θεατής κατά την γνώμη μου δεν πρέπει να αναλύσει το κάθε τι, πρέπει απλά να ανοίξει την πύλη των αισθήσεων του και να "δεχτεί". Άλλωστε, μετά από την παράσταση δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να φύγει χωρίς να σκεφτεί όλα αυτά που βίωσε και να αναρωτηθεί για τον κόσμο και τον εαυτό του.
 
Χαράλαμπος Παπαστεφάνου

Ξενοδοχείο Άριστον
Καραολή και Δημητρίου των Κυπρίων 5 (Διοικητηρίου), Κέντρο, Θεσσαλονίκη
Μέρες παραστάσεων: Σάββατο-Κυριακή-Δευτέρα
Τιμή εισιτηρίου: Γενική 16 ευρώ. Φοιτητικό και ανέργων 12 ευρώ
Προπώληση Εισιτηρίων: ARTE: Τσιμισκή 66 & ΚΕΦΤΕΔΕΣ: Βογατσικού 4
Ώρα προσέλευσης: 20:00
Ώρα Έναρξης: 20:30
Τηλέφωνα Κρατήσεων: 6933310302
www.facebook.com/FakeTimeAriston

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σύλληψη ιδέας: Λέλα Ράμογλου
Σκηνοθεσία: Λέλα Ράμογλου
Χορογραφία - Συν-σκηνοθεσία: Σοφία Μάντη
Σκηνογραφία: Λέλα Ράμογλου και Στρατής Ταυλαρίδης
Art Direction: Λέλα Ράμογλου
Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες - Σχεδιαστές: Διονύσης Πρωτόγερος, Μαρία Καλαθάκη, Μαρία Καραθάνου, Στεφανία Κώστογλου, Βασίλης Λαζαρίδης, Ειρήνη Λαμπίρη, Χρύσα Σερδάρη, Γιάννης Σωτηρίου, Κατερίνα Ζούρα, Στρατής Ταυλαρίδης,
Οργάνωση - Εκτέλεση Παραγωγής: Βασίλης Τσάκωνας
Διεύθυνση Παραγωγής: Λευτέρης Τσάκωνας
Ενδυματολογία: Duygu Ozturk
Hair & Make-up Artist: Μαρία Αλεξιάδου
Μουσικός Σχεδιασμός: Martin Schnabl
Φωτισμός: Γιώργος Κάκαλης, Γιώργος Παπαδόπουλος, Νίκος Μπον
Τεχνικός Σχεδιασμός Ήχου: Τέλης Κούρτης
Ψυχολογική Έρευνα & Ανάλυση: Νατάσα Δαμάσκου
Promo Βίντεο: Bασίλης Κεχαγιάς
Bίντεο Ολονυχτίας: Socos
Φωτογραφία Performance: Γιώργος Παπαδόπουλος
Performers: Άκρη, Σταμάτης Γαργαλιάνος, Νατάσα Δαμάσκου, Νίκος Ζώκας, Θεοδώρα Κατσάνη, Ελίζα Μάρη, Χάρης Μητσιόπουλος, Χρόνης Μοσχάκης, Γρηγόρης Μοσχόπουλος, Αλέξανδρος Νίκολας, Γεωργία Παλιογιάννη, Κατερίνα Παπάτσα, Στάθης Παπουλίδης, Πασταφλώρα, Αννέτα Στάχταρη , Ταρζάν, Αλεξία Φάλλα
Guest Performers: Μαρία Αλεξιάδου, Mιρέλλα Μαντάκου, Χρήστος Μήττας, Σήφης, Νατάσσα Σκόρδα, Τίτο
Χορηγός Ειδών Διακόσμησης: 'ARTE, MarinoShow

 

Θεατρικές Παραστάσεις