Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: «Fake Time»

 

     Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: «Fake Time» στο ξενοδοχείο Άριστον 

fake time parastash 08

     Κάπου στο Βαρδάρη υπήρχε κάποτε ένα ξενοδοχείο. Έξι όροφοι και σαράντα δύο δωμάτια. Ο κύκλος της ζωής του ξενοδοχείου όμως έκλεισε. Το κτήριο, χρόνια εγκαταλελειμμένο, παραχωρείται στα χέρια της «Τέχνης». Το 2011, στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της 15ης Μπιενάλε Νέων Μεσογείου, «Συμβίωση;» είχαν μοιραστεί οι όροφοι του ξενοδοχείου σε διάφορες ομάδες, για την παρουσίαση του έργου της κάθε μιας. Στον τέταρτο όροφο παρουσιαζόταν το έργο «The Hunt, A Mind Game» της Λέλας Ράμογλου. Η ιστορία μίας κοπέλας, την οποία παρακολουθούσε ο θεατής στα έξι δωμάτια του ορόφου, ειδικά διαμορφωμένα για την περίσταση.
 
   Ένα χρόνο αργότερα, η Λέλα Ράμογλου επιστρέφει στον ίδιο χώρο, έχει στη διάθεση της όλους τους ορόφους για να εξελίξει το «The Hunt, A Mind Game» στο «Fake Time». Μία διαδραστική παράσταση, ένα σύνολο από performances, ένα κολάζ μικρών δρώμενων αλλά και μία σπονδυλωτή ιστορία. Μπερδευτήκατε; Αν δεν το παρακολουθήσει κάποιος, δεν μπορεί να αποκτήσει ολοκληρωμένη εικόνα και να κατανοήσει την όλη ιδέα. Ή μάλλον, όπως είναι διαμορφωμένο σαν θέαμα, πιο ταιριαστή είναι η έννοια της συμμετοχής από αυτή της παρακολούθησης.
 
fake250   Πολλές μορφές τέχνης έχουν επιστρατευθεί για να πραγματοποιηθεί, επιτυχώς, το εγχείρημα αυτό. Ο ιθύνων νους πίσω από το όλο στήσιμο είναι η σκηνοθέτης του, Λέλα Ράμογλου. Η ίδια μαζί με τον συνεργάτη της, επικεφαλής της ομάδας ηθοποιών, Χάρης Μεσηνιώτης, μας ενημέρωσαν και για τις λεπτομέρειες της παράστασης, οι οποίες δεν είναι ορατές στο θεατή, αλλά μπορείτε να πάρετε μια γεύση σε αυτό εδώ το κείμενο. Ωστόσο, πρόκειται για μια τόσο καλή συλλογική δουλειά που αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους.
 
   Προσεγμένος στις λεπτομέρειες ο χώρος, άρτια εκτελεσμένα όλα τα δρώμενα που λαμβάνουν χώρα στην παράσταση. Η πολυμελής αυτή ομάδα λειτουργεί πολύ αρμονικά, συνδυάζοντας χορογραφία, σκηνογραφία, ζωγραφική, χαρακτική και πολλά άλλα. Οι είκοσι πέντε καλλιτέχνες, το ζωντανό κομμάτι του θεάματος, ανήκουν σε διάφορους χώρους, προσθέτοντας ποικιλία και λίγο ακόμα χρώμα στη διαφορετικότητα του «Fake Time». Από ηθοποιούς μέχρι ακροβάτες και μίμους, όλα δένουν με έναν περίεργα ωραίο τρόπο, δίνοντας τον ιδιαίτερο και μοναδικό χαρακτήρα στο εν λόγω καλλιτεχνικό έργο.
 
   Ας πούμε όμως και λίγα λόγια για την ιστορία ή τις ιστορίες, στις οποίες μπορεί κάποιος να συμμετάσχει ή να παρακολουθήσει. Η βασική ιστορία που έχει αρχή και τέλος (το τέλος της παράστασης) είναι η ιστορία μίας κοπέλας, η οποία ένιωθε ότι δε ταίριαζε στον κόσμο που ζούσε, με την μικροψυχία του και την υποκρισία του. Η αντιδραστικότητα της προκαλεί, όπως είναι φυσικό, αντιδράσεις στην κοινωνία που ζει με αποτέλεσμα να μπει σε ψυχιατρείο για κάποιο καιρό. Αποφασίζει να κάνει ένα παιδί με εξωσωματική και προσπαθεί να βρει κάποιο διέξοδο από τον εφιάλτη της πραγματικότητας που ζει.
 
   Έχοντας αυτό ως κεντρικό θέμα, αναπτύσσονται γύρω της πολλές μικρές ιστορίες ή και κάποια επαναλαμβανόμενα δρώμενα. Αναλύονται και παρουσιάζονται, με έναν πραγματικά μοναδικό τρόπο, στάδια της ζωής του κεντρικού χαρακτήρα αλλά και όλων μας. Η μοναξιά, η μεγαλομανία, η τρέλα, ο εκφυλισμός της ηθικής ακόμα και στη λεγόμενη «καλή κοινωνία» αλλά και πολλά άλλα θέματα που σίγουρα σε κάποια θα βρει ο καθένας κάτι από τη δικιά του πραγματικότητα, σχολιάζονται με έναν ξεχωριστό τρόπο, χωρίς λόγια ή τουλάχιστον όχι με την συμβατική έννοια που έχουμε ο καθένας στο μυαλό του. Με πράξεις χωρίς λόγια αλλά και με λόγια χωρίς πράξεις. Απλά με ένα κείμενο στον τοίχο ή με ένα κρεβάτι από το οποίο ξεκινούν οι ρίζες ενός δέντρου, του οποίου τα φύλλα φτάνουν στο ταβάνι ή με μια μουσική. Θέτοντας πολλά ερωτήματα για τον τρόπο ζωής αλλά και τις συμπεριφοράς του καθενός μας ξεχωριστά αλλά κρίνοντας και την κοινωνία σαν σύνολο, η performance προσπαθεί να δώσει τα δικά της νοήματα με ποικίλα μέσα και πολλά ερωτήματα.
fake time parastash 03
   Κάθε όροφος είναι διαμορφωμένος με ξεχωριστό θέμα. Με πολύ φαντασία και μεράκι, έξι όροφοι και σαράντα δύο δωμάτια έχουν φτιαχτεί για να αναπαριστάνουν ένα ξεχωριστό κομμάτι του κόσμου μας, παρμένο από τη ζωή του κεντρικού χαρακτήρα της ιστορίας. Ένα ψυχιατρείο, ένα αστυνομικό τμήμα, ένα δάσος, ο εσωτερικός κόσμος της ηρωίδας, ένα εκφυλισμένο κομμάτι της καλής κοινωνίας και μία ντουλάπα είναι τα θέματα των ορόφων. Ανάλογα με το θέμα και τα δωμάτια. Με συνηθισμένα υλικά αλλά και απλά πράγματα στα οποία έχουν δώσει νέα χρηστική αξία, το κάθε δωμάτιο έχει διαμορφωθεί μοναδικά και, εκτός από τον μοναδικό του χαρακτήρα, έχει και ένα συγκεκριμένο σκοπό ή ρόλο στην παράσταση. Χρησιμοποιούνται ποικίλα τεχνικά και εκφραστικά μέσα, όλα προσεγμένα στο σχεδιασμό και τη λειτουργία τους, εκπληρώνοντας με επιτυχία το σκοπό της δημιουργίας τους.
 
fake time xwroi 250   Ο θεατής δεν είναι ένας απλός θεατής. Ως αναπόσπαστο κομμάτι της παράστασης,παίρνει μέρος στις διάφορες ιστορίες αλληλεπιδρώντας με τους καλλιτέχνες. Προκαλεί αντιδράσεις αλλά και μπορεί να αλλάξει σε κάποιο βαθμό την ιστορία. Για το λόγο αυτό, όποιος έχει την επιθυμία να παρακολουθήσει το «Fake Time» να είναι προετοιμασμένος να γίνει κομμάτι της παράστασης. Οδηγίες ανύπαρκτες. Μπούσουλας; Κάτι έγραφαν νομίζω οι οδηγίες. Οπότε ο καθένας απλώς περιπλανιέται μόνος του στους χώρους και το ζει με το δικό του τρόπο. Φυσικά μία αρχική κατεύθυνση υπάρχει.
 
   Με την είσοδο σας στο ξενοδοχείο, θα παραλάβετε ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο καλείστε να συμπληρώσετε με ειλικρίνεια όσο περιμένετε στο λόμπι του ξενοδοχείου, για να αρχίσει η παράσταση. Στη συνεχεία, χωρίζεστε σε ομάδες λίγων ατόμων, τις οποίες θα παραλάβει μία νοσοκόμα στο ψυχιατρείο. Βάσει λοιπόν του ερωτηματολογίου θα στείλει τον καθένα σας στον πιο ταιριαστό πεδίο δράσης- όροφο, όπου και αρχίζει η εμπειρία του «Fake Time». Επί δύο περίπου ώρες θα περιπλανηθείτε στους ορόφους του ξενοδοχείου παρακολουθώντας και συμμετέχοντας στην κεντρική ή τις μικρότερες δευτερεύουσες ιστορίες.
 
   Μη θέλοντας να αποκαλύψω παραπάνω λεπτομέρειες, θα καταλήξω ότι πρόκειται για μία πολύ διαφορετική παράσταση, η οποία συνδυάζει πολλές μορφές τέχνης, την οποία και σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να παρακολουθήσετε. Εκτός κι αν ανήκετε στους οπαδούς του θεάτρου που δεν αρέσκονται στο διαφορετικό. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το λόμπι του ξενοδοχείου λειτουργεί και ως μπαρ τις ημέρες της παράστασης, προσκαλώντας τον κόσμο να συνεχίσει την παραμονή του στο χώρο και να απολαύσει το ποτό του.
fake time parastash 12
 
   Τέλος, η live μουσική είναι αυτή που συμπληρώνει τις καλλιτεχνικές αυτές βραδιές, με το ακόλουθο πρόγραμμα:
 
15/12 : Swingtime (Πέτρος Δαμιανίδης: κοντραμπάσο, Στέργιος Λούστας: βιολί, Αντώνης Αρφάνης: κιθάρα)
 
16/12 : Δαμιανίδης & Σκόρδας Duo (Γιώτης Δαμιανίδης: ηλ. κιθάρα, Nικόλας Σκόρδας: soprano sax)
 
23/12 : Act up trio (Γιώτης Δαμιανίδης: ηλ. Κιθάρα, Πέτρος Δαμιανίδης : κοντραμπάσο, Χρήστος Γερμένογλου : τύμπανα, Nικόλας Σκορδας : soprano sax)
 
Δημήτρης Σταυρόπουλος
Φωτογραφίες: Χριστίνα Κεχαγιά
 

Συντελεστές της παράστασης
Σύλληψη ιδέας, Σκηνοθεσία & Παραγωγή: Λέλα Ράμογλου
Βοηθός Παραγωγής: Κατερίνα Ζούρα
Διεύθυνση Ηθοποιών: Χάρης Μεσηνιώτης
Χορογράφος: Σοφία Μάντη
Σκηνογραφία: Λέλα Ράμογλου & Στρατής Ταβλαρίδης
Εκτέλεση Σκηνογραφίας/ Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες και Σχεδιαστές: Μαρία Καλαθάκη, Μαρία Καραθάνου, Βασίλης Λαζαρίδης, Ειρήνη Λαμπίρη, Χρύσα Σερδάρη, Γιάννης Σωτηρίου, Κατερίνα Ζούρα
Σχεδιασμός Βίντεο: Μαριάνθη Γκίμτσα
Ενδυματολογία: Duygu Ozturk
Μουσικός Σχεδιασμός: Κάκια Γκουδίνα & Martin Schnabl
Φωτισμός: Γιώργος Κάκαλης & Γιώργος Παπαδόπουλος
Φωτογράφος Performance: Θανάσης Σταθόπουλος
Τεχνικός Σχεδιασμός Ήχου: Τέλης Κούρτης
Hair & Make-up Artist: Μαρία Αλεξιάδου
Ψυχολογική Έρευνα & Ανάλυση: Νατάσα Δαμάσκου
Χορηγός Ειδών Διακόσμησης: Arte, Marinoshow
Performers: Λένα Αθανασοπούλου, Μαριάνθη Γκίμτσα, Βασίλης Δελληγιώργης, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Στέλλα Δροσινού, Πένυ Ελευθεριάδου, Ελευθερία Ζαγανίδου, Νίκος Ζώκας, Γιώργος Καραμήτρος, Γιάννης Κόκοτας, Μαρκέλλα Κυριαζή, Σοφία Μάντη, Μαριάνθη Μότα, Νικόλας Νικητάκης, Ναταλία Παλάντζα, Μαρία Πρέκα, Λέλα Ράμογλου, Χρήστος Μήττας, Γρηγόρης Μοσχόπουλος, Σούκι Συρανίδου, Γιάννης Σωτηρίου, Στρατής Ταβλαρίδης, Δανάη Τεζαψίδου, Δέσποινα Τερζίδου, Παναγιώτης Τόλιας, Στέλλα Τοπαλίδου, Ηλίας Τσάκωνας, Αλεξία Φάλλα, Ευαγγελία Χρηστάκου, Καλλιόπη Χρηστίδου, Φαίδρα Χαραλαμπίδου, Ευγενία Ψωμιάδου, Ηρακλής Τζαφέτα
 
Πληροφορίες:
Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τέλη Δεκεμβρίου,
κάθε Πέμπτη- Παρασκευή στις 21.00, Σάββατο- Κυριακή στις 20.00
εκτός των τελευταίων δύο εβδομάδων του Δεκέμβρη όπου το πρόγραμμα έχει ώς εξής:

Παρασκευη 21/12 στις 9μμ, Σαββατο 22/12 και Κυριακη 23/12 στις 8μμ κ
Παρασκευη 28/12 στις 9μμ και Σαββατο 29/12 στις 8μμ.


Ξενοδοχείο Άριστον (Διοικητηρίου 5, Θεσσαλονίκη), Τ. 2310285329
Τιμή εισιτηρίου 15 ευρώ
Κράτηση απαραίτητη στο «People of the World», Μητροπόλεως 40, 1os όροφος, 2310222292, 6944948629 και www.cheaphotel.gr
Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων ανά παράσταση
fake time parastash 600
 

Θεατρικές Παραστάσεις