Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση Θεατρικής Παράστασης: 'Εxit- Μια Ζωή Σε Εξέλιξη'

 
exit2   Η ιστορία μία μοναχικής κοπέλας που δουλεύει ως σερβιτόρα, η ζωή ενός βασιλιά που προσπαθεί να αποφύγει το πεπρωμένο του, μία συνταγή για σούπα και η ζωή ενός επίδοξου επιχειρηματία συνδυάζονται πάνω στη σκηνή, δημιουργώντας την παράσταση “Exit – Μία ζωή σε εξέλιξη”. Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε ένα χώρο που ήταν εστιατόριο και άλλαξε σε χώρο τέχνης και θεάματος, στο πρώην εστιατόριο Mamisio, στην οδό Βαλαωρίτου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
 
   Η συγκεκριμένη παράσταση είναι η μεταφορά στη θεατρική σκηνή του μυθιστορήματος του Tom Robbins, “Το άρωμα του ονείρου”, ενός πολυσέλιδου μυθιστορήματος, από το οποίο πάρθηκαν αποσπάσματα και έγιναν θεατρική δράση. Ενός αρκετά σουρεαλιστικού βιβλίου, το οποίο όμως, με τον τρόπο που το χειρίστηκε ο Νίκος Πολοζιάνης, που έκανε τη μεταγραφή του κειμένου και τη σκηνοθεσία της παράστασης, κατάφερε να διατηρήσει το ύφος του και τα βασικά του χαρακτηριστικά.
 
exit3   Στην εισαγωγική σκηνή παρακολουθούμε την παρουσίαση ενός φυτού, το οποίο είναι κοινό σε όλες τις, κατά τα φαινόμενα, άσχετες μεταξύ τους ιστορίες που θα παρουσιαστούν στη συνέχεια. Αυτό είναι το παντζάρι, και με βάσει των χαρακτηριστικών του, χρώμα, άρωμα και υφή, γίνεται το μέσον για να συνδεθούν ή να συγκριθούν μεταξύ τους άτομα ή φυλές, αλλά και να τεθούν φιλοσοφικά ερωτήματα. Διαχωρίζονται οι παντζαροφάγοι από τους μη και εξηγείται το έντονο ταμπεραμέντο των πρώτων. Το χρώμα του ξυπνάει πάθη και το έντονο άρωμα του τις αισθήσεις. Από τη σύγχρονη εποχή και την ιστορία μίας μοναχικής και μελαγχολικής σερβιτόρας σε μία κακόφημη συνοικία μίας σύγχρονης μεγαλούπολης στην ιστορία του βασιλιά Αλομπάρ και τα δάση της αρχαίας Βοημίας, κάπου στον όγδοο, μετά Χριστού, αιώνα, παρακολουθούμε τη αναζήτηση σε προαιώνια φιλοσοφικά ερωτήματα. Από το νόημα της ζωής μέχρι την αναζήτηση της αθανασίας και την πραγματική αξία αυτής, η αναζήτηση της σοφίας αποτελεί βασικό άξονα της παράστασης. Θέτονται και συζητιούνται απόψεις από τους ήρωες του Tom Robbins, που παρόλο τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους και, στην περίπτωση του βασιλιά, τα παραπάνω από χίλια χρόνια διαφορά, έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους. Η παράσταση είναι ένας σχολιασμός στην ανθρώπινη φύση, η οποία μένει απαράλλαχτη κατά την πάροδο των αιώνων.
 
exit   Η ιστορία της παράστασης αποτελείται από κάποια μικρά αποσπάσματα από τη ζωή ανθρώπων του σύγχρονου κόσμου, ενός επίδοξου επιχειρηματία και την ανάγνωση ενός γράμματος, μία κουβέντα δύο συγκατοίκων και ένα συνηθισμένο βράδυ μίας εργαζόμενης κοπέλας. Όλοι έχουν κοινό χαρακτηριστικό την αναζήτηση του νοήματος της ζωής και των πράξεων τους και ότι όλοι τους λαμβάνουν ένα παντζάρι από κάποιον άγνωστο. Στη συνέχεια όμως παρουσιάζεται η ιστορία του βασιλιά Αλομπάρ και η αναζήτηση της αθανασίας. Η ματαιοδοξία του και η προσκόλλησή του επίγεια ζωή τον οδηγούν σε δρόμους που δεν έχει τολμήσει να διαβεί ξανά άνθρωπος, δείχνοντας την δύναμη που μπορεί να δώσει σε κάποιον ο φόβος του θανάτου. Το αν τελικά δικαιώθηκε ή ήταν επί ματαίω όλες οι προσπάθειες του για παράταση της ζωής με οποιοδήποτε κόστος μένει στο θεατή να αποφασίσει.

   Τα εκφραστικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν ποικίλα. Από την κλασική ηθοποιία στην αφήγηση με σύγχρονη πράξη, και από την παντομίμα στην χορογραφία με ταυτόχρονη αφήγηση. Βασικό στοιχείο της επιτυχίας της παράστασης ήταν το πολύ καλοστημένο σχήμα τριών νέων ηθοποιών, των Δανάη Κλαδή, Αλέξανδρου Βοζινίδη και Νίκου Πολοζιάνη, των οποίων οι ρόλοι είναι σε κάποιες σκηνές συγκεκριμένοι ενώ σε άλλες εναλλάσσονται, κατορθώνοντας όμως να μην αφήνουν το θεατή να μπερδευτεί με το ρόλο του καθενός. Με επιβλητικές μουσικές επιλογές, πολύ ωραία συνδυασμένες με τα δρώμενα επί σκηνής, ολοκληρώνεται μία διαφορετική θεατρική πρόταση, πολύ αξιόλογη κατά τη γνώμη μου. Αναμένουμε λοιπόν τις μελλοντικές δουλειές του σχήματος και του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη Νίκου Πολοζιάνη, με πολύ ενδιαφέρον.
 
Δημήτρης Σταυρόπουλος
 
Συντελεστές της παράστασης
Μεταγραφή-Σκηνοθεσία: Νίκος Πολοζιάνης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Δανάη Κλαδή, Αλέξανδρος Βοζινίδης, Νίκος Πολοζιάνης
Μουσική επιμέλεια: Νίκος Πολοζιάνης, Γιώργος Καλπακίδης

Θεατρικές Παραστάσεις