Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση Θεατρικής Παράστασης: 'Έξι Πρόσωπα Και Μια Γαλοπούλα Αναζητούν Δολοφόνο'

 6prosopa
   Η ανάγκη έκφρασης μέσα σε ένα δικό τους θεατρικό χώρο, ώθησε το 2009 μια ομάδα νέων ηθοποιών και το σκηνοθέτη Βαγγέλη Ηλιάδη στην αναζήτηση της κατάλληλης σκηνής, η οποία θα στέγαζε τα δικά τους «ταξίδια ονείρου». Με οδηγό μια φράση του Καρόλου Κουν, επιδιώκουν να κάνουν θέατρο για την ψυχή τους και το δηλώνουν έχοντας το γραμμένο στον τοίχο του θεατρικού τους σπιτιού.
 
   Αυτές ήταν και οι βασικές αρχές για τη δημιουργία του Θεάτρου Ταξίδι Ονείρου, μιας μικρής θεατρικής σκηνής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που ανεβάζει αυτές τις μέρες τη μαύρη, αστυνομική κωμωδία του θεατρικού συγγραφέα και ηθοποιού Λεωνίδα Σούλη. Το έργο, παρουσιάστηκε αρχικά τον Ιανουάριο του 2009 από τη θεατρική ομάδα «Ακροβάτες Της Τέχνης» στην Αθήνα, ενώ τώρα, μεταφέρεται από άλλους συντελεστές και ηθοποιούς σε σκηνή της Θεσσαλονίκης.
 
   Η παράσταση ξεκινά στην είσοδο του θεάτρου που έχει διαμορφωθεί σε reception ξενοδοχείου. Μια περίεργη και βαρήκοη καμαριέρα καλωσορίζει με το δικό της τρόπο τους τέσσερις επισκέπτες, που φτάνουν στο ξενοδοχείο, αφού έχουν λάβει επιστολές πρόσκλησης από άγνωστο αποστολέα. Ένας επιχειρηματίας με τη σύζυγο του, μια ζωγράφος και μια καθηγήτρια μέσης εκπαίδευσης είναι τα πρόσωπα που θα βρεθούν, ξαφνικά, ύποπτα για ένα φόνο. Μετά την ανακάλυψη του πτώματος, οι θεατές μεταφέρονται στις θέσεις τους και σε μια τραπεζαρία μπροστά τους ο ανακριτής Στοφορόπουλος είναι έτοιμος να ξεδιπλώσει το ταλέντο του και να βρει το δολοφόνο. Μια γαλοπούλα όμως, μάλλον ακόμα τον αναζητά…

   Κατά τ’ άλλα, αν και ο χώρος είναι μικρός και υπόγειος, στη συγκεκριμένη παράσταση δείχνει να ταιριάζει, αφού και το ξενοδοχείο της υπόθεσης υποτίθεται πως είναι παλιό και παρακμιακό. Ο χαμηλός φωτισμός και το σκούρο σκηνικό προσθέτουν την απαιτούμενη ατμοσφαιρική διάσταση στο χώρο και στην αστυνομική φύση της υπόθεσης, ενώ, προς την ίδια κατεύθυνση βοηθούν και ο ήχος του ανέμου και της αστραπής, που ακούγονται σε κάποια σημεία της ανάκρισης-παράστασης.
 
   Μια ευχάριστη παράσταση, με χιουμοριστικούς διαλόγους και φρέσκα πρόσωπα που με το ύφος, τα κοστούμια και την παρουσία τους δένουν με τους ρόλους που υποδύονται. Μια φιλήσυχη, γεροντοκόρη καμαριέρα, μια αλλοπαρμένη σύζυγος ενός νεόπλουτου κυρίου, μια αφοσιωμένη στην τέχνη νεαρή ζωγράφος, μια αυστηρή καθηγήτρια, ένας ανακριτής με το άγρυπνο βλέμμα του Ηρακλή Πουαρό και η …Λίζα (αγνώστων λοιπών στοιχείων) θα βρεθούν αντιμέτωποι με το θάνατο.

   Ωστόσο, η λύση του μυστηρίου στο τέλος της παράστασης δείχνει βεβιασμένη και απότομη, χωρίς να προλάβουν οι θεατές να καταλάβουν τη σχέση του νεκρού με τους επισκέπτες ή να αναπτυχθούν όλα εκείνα τα επιχειρήματα που καθιστούν κάποιους αθώους και κάποιους ενόχους. Μ’ αυτόν τον τρόπο, μένει, δυστυχώς, η αίσθηση ότι η παράσταση δεν είναι ολοκληρωμένη.
 
Σοφία Μαρτιγοπούλου
6prosopa2
Συντελεστές
Σενάριο: Λεωνίδας Σούλης
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Ηλιάδης
Επιμέλεια Μουσικής: Πλάτωνας Τσιπίδης
Επιμέλεια Σκηνικών - Κοστουμιών: Αλίκη Ροβέρτου, Πλάτωνας Τσιπίδης, Δήμητρα Ταχμετζίδη - Παπουτσή
Αφίσα: Σωτήρης Ψαλτίδης
Βίντεο - Trailer: FrameBOX Productions
Επιμέλεια Radio Spot: NLproduction

Παίζουν
Καμαριέρα: Αριαλ Λαζαρίδου
Μόϊρα: Μαίρη Μυλωνά
Ιεροκλής: Δημήτρης Ράπτης
Πέτρα: Αλίκη Ροβέρτου
Μελάνθη: Χριστίνα Λιθοξοΐδου
Ανακριτής Στοφορόπουλος: Χρήστος Τσαλκιτζής
 
Πληροφορίες παράστασης
Τιμές εισιτηρίων (με κρασάκι)
8€ Κανονικό
5€ Φοιτητικό, τα 4 άτομα και πάνω, Άνεργοι, Ατέλειες, Κάρτες πολιτισμού, Αμεα
Θέατρο Ταξίδι Ονείρου, Στεφάνου Τάττη 3, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6972.702870

Θεατρικές Παραστάσεις