Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση Θεατρικής Παράστασης: ''Έγκλημα και τιμωρία''


   Στο υπόγειο θέατρο Όρα παρουσιάζεται το κλασσικό έργο του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, “Εγκλημα και τιμωρία”, από τις 2 έως τις 24 Μαΐου, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία της Γλυκερίας Καλαϊτζή, από την θεατρική ομάδα “Passatempo”.
 
egklTim   Λίγα λόγια για την θεατρική ομάδα “Passatempo”: είναι μια νέα ομάδα στην Θεσσαλονίκη, η οποία ιδρύθηκε το 2011 και στελεχώνεται κυρίως από ανθρώπους με πείρα, οι οποίοι είναι καθηγητές στο τμήμα θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Γλυκερία Καλαϊτζή σκηνοθέτις, Ευαγγελία Κιρκινέ, Μαρία Καραδελόγλου σκηνογράφοι-ενδυματολόγοι, Κώστας Βόμβολος μουσικός, Ιωάννα Μήτσικα χορογράφος), ή, οι περισσότεροι, έχουν σπουδάσει και εργαστεί σε αυτό.
 
   Η ιστορία του έργου είναι απλή. Ένας νέος φοιτητής νομικής, ο Ροντιόν Ρομάνοβιτς Ρασκόνλικωφ, διαπράττει ένα έγκλημα, κατά την γνώμη του δίκαιο, και στην συνέχεια τιμωρείται, πρώτα ψυχολογικά και μετά σωματικά. Εδώ, θίγεται το υπαρξιακό πρόβλημα του εάν είναι ηθική η δολοφονία ενός προσώπου για το κοινωνικό καλό.
 
egklTim2   Ξεκινώντας, λοιπόν, η σκηνοθετική καθοδήγηση έγινε από την πρώτη στιγμή και σε εμάς τους θεατές, με την σκηνοθέτιδα Γλυκερία Καλαϊτζή να μας υποδεικνύει την θέση μας (ταξιθέτρια) και μετά να ανακοινώνει, καλωσορίζοντάς μας, ζωντανά το κλασικό ηχητικό μήνυμα: “Παρακαλώ απενεργοποιήστε τα κινητά σας κατά την διάρκεια της παράστασης”. Τους ηθοποιούς, τους τοποθετεί στην σκηνή πριν αρχίσει η παράσταση, να επαναλαμβάνουν μιά σκηνή, σαν trailer. Εν γένει, οι σκηνοθετικές οδηγίες και ιδέες ήταν αρκετά καλές, με τους αφηγητές να εναλλάσσονται και να φρεσκάρεται η μουντή ατμόσφαιρα του μουχλιασμένου θεάτρου. Ακόμη, η άποψη της σκηνοθέτιδας με το να βρίσκεται το γραφείο του δικαστή εκτός σκηνής, κοντά στο κοινό, ήταν πρωτοποριακή για ένα αυστηρά δραματικό έργο που μπαίνει αναμφισβήτητα σε αποστειρωμένα καλούπια. Επιπρόσθετα, η χρήση του video wall (αναφορές στο παρελθόν) έδωσε μια ανάλαφρη νότα στο απόκοσμο φόντο της φυλακής. Τα σκηνικά δεν ήταν πολλά. Μόνο το γραφείο και ο χώρος της φυλακής, αλλά αποτύπωναν ξεκάθαρα τον κλειστοφοβικό χαρακτήρα του πρωταγωνιστή, που τον οδήγησε ίσως στο έγκλημα. Η μουσική από την άλλη πλευρά θα μπορούσε να ήταν πιο μελωδική, για να συνεχίζεται ομαλά το δράμα του πρωταγωνιστή και όχι απότομη και μακάβρια.
 
   Οι ερμηνείες των πέντε ηθοποιών, Ειρήνης Αμπουμόγλι, Νάντιας Δαλκυριάδου, Ιωάννας Λαμνή, Στάθη Μαυρόπουλο και Δημήτρη Φουρλή, σε γενικές γραμμές ήταν απογοητευτικές, λόγω έλλειψης ερμηνευτικού βάθους των ρόλων τους. Η παρουσία τους ήταν αφύσικη πάνω στην σκηνή κα ανέκφραστη. Πρόκειται για μια ομάδα νέα, που κάνει τώρα τα πρώτα της βήματα και είναι αδοκίμαστη στα δύσκολα. Πάντως, η σκηνοθετική ματιά είναι άξια λόγου. Βέβαια, οι ερμηνείες την υποβάθμισαν αρκετά, λόγω της αδυναμίας των ηθοποιών να μας καθηλώσουν για ώρα πάνω τους. Πρόκειται για επιφανειακές ερμηνείες, χωρίς να υπάρχει φυσική αυθόρμητη κίνηση του πρωταγωνιστή αλλά μονότονη νευρικότητα στον ρόλο του και εξάρσεις ψεύτικες χωρίς αληθοφάνεια. Κλείνοντας, από την παράσταση θα μπορούσαν να αφαιρεθούν αρκετές άσκοπες σκηνές που κούραζαν και έκαναν αέναη την κορύφωση του δράματος.
 
Στέλλα Τσαχουρίδου
 
Συντελεστές
Διασκευή-Σκηνοθεσία:Γλυκερία Καλαϊτζή
Σκηνικά: Ευαγγελία Κιρκινέ
Κοστούμια: Μαρία Καραδελόγλου
Μουσική: Μάκης Καραδελόγλου
Κίνηση: Ιωάννα Μήτσικα
Εικονικό περιβάλλον-Video-mapping: Στάθης Μήτσιος
Φωτισμοί: Κώστας Σιδηρόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Καυκάσιος
Παίζουν: Ειρήνη Αμπουμόγλι, Νάντια Δαλκυριάδου, Ιωάννα Λαμνή, Στάθης Μαυρόπουλος, Δημήτρης Φουρλής

Εισιτήρια
Γενική είσοδος: 12 ευρώ
Φοιτητικό: 8 ευρώ
Μειωμένο 5 ευρώ

Πληροφορίες εκδήλωσης
Πρεμιέρα: Παρασκευή 2 Μαϊου στις 21.00
Τετάρτη-Σάββατο στις 21.15
Κυριακή στις 19.00
Διάρκεια Παράστασης: 100΄
Σημείωση: Την Κυριακή 18 Μαΐου, η παράσταση θα αρχίσει στις 20:00
Είσοδος 5 - 12 ευρώ
Studio Ora
Αντωνίου Καμάρα 3 και Τσιμισκή, έναντι Χ.Α.Ν.Θ., 2310232799, 

Θεατρικές Παραστάσεις