Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση Θεατρικής Παράστασης: ''Δείπνο για πέντε''

deipn
 
   Στο Life and Art Theater παρουσιάζεται την κομεντί του Θανάση Χλιάρα, “Δείπνο για πέντε”, από την ομάδα Θέατρο για τον Άνθρωπο. Η πρεμιέρα του έργου έλαβε χώρα την Δευτέρα 15 Ιουνίου και ο κύκλος των παραστάσεων θα κλείσει την Τρίτη 30 Ιουνίου 2015, με παραστάσεις κάθε Δευτέρα και Τρίτη.
 
deipno3   Μία παρέα πέντε ατόμων. Οι οικοδεσπότες, ο Μισέλ Γκαρόμπ, καθηγητής της γαλλικής γλώσσας και άνθρωπος των γραμμάτων και της φιλοσοφίας, αντίμαχος του φασισμού, και η Ελιζαμπέτ Γκαρόμπ-Ντορσαί, νοικοκυρά από επιλογή, μιας και άφησε στη μέση το διδακτορικό της για χάρη του άντρα της Μισέλ και των δύο παιδιών τους, που ετοιμάζονται να υποδεχτούν φίλους και συγγενείς για δείπνο. Ένας από αυτούς είναι ο Ζαν Κλωντ Μονσερί, καλλιτεχνικής φύσης, που αποφεύγει συνειδητά τις έντονες αντιπαραθέσεις, έχοντας συχνά έναν ουδέτερο ρόλο στις διαμάχες της παρέας. Τα άλλα δύο μέλη είναι το ζεύγος Πατρίκ Ντορσαί (αδερφός της Ελιζαμπέτ) και Ζανέτ Λαζαρετί, μεσίτης, αθεράπευτος playboy με μία ελαφριά εμμονή με το αυτοκίνητο του ο μεν και λεπτεπίλεπτη αλλά δυναμική με ικανότητα να κρατάει πάντα τον έλεγχο, με ενασχόληση με τη μόδα, η δε. Οι πέντε αυτοί είναι και οι κύριοι χαρακτήρες του έργου, στους οποίους προστίθεται η μητέρα των Πατρίκ και Ελιζαμπέτ, Ιζαμπέλ, η οποία, αν και έχει δύο σύντομες εμφανίσεις, θα επηρεάσει καταλυτικά την σχέση των πρωταγωνιστών μας. Πολύ σημαντικός όμως είναι και ο ρόλος της αφηγήτριας, το οποίο έχει αναλάβει η Λούλα Τριανταφύλλου, η οποία εμφανίζεται σε κάποια σημεία της ιστορίας μας, συστήνοντας τους ήρωες της ιστορίας μας αλλά και κάνοντας κάποιες καίριες επεμβάσεις. Ρόλος τον οποίο ενσαρκώνει πολύ ωραία, δίνοντας μία ευχάριστη νότα από την αρχή της παράστασης.
 
deipno2   Το σκηνικό του έργου είναι ένα αρκετά λιτό και απέριττο καθιστικό ενός διαμερίσματος του σύγχρονου Παρισιού, του διαμερίσματος του Μισέλ (Θανάσης Χλιάρας) και της Ελιζαμπέτ (Βασιλική Λιβιεράτου). Και οι δύο με πολύ φυσικότητα ετοιμάζουν το δείπνο που έχουν προγραμματίσει για τους φίλους τους. Μέχρι να φθάσουν οι καλεσμένοι τους σκιαγραφείται η μεταξύ τους σχέση, την οποία υποστηρίζουν, εκφραστικά, και οι δύο άνετα. Σιγά σιγά φθάνουν και οι Ζαν Κλωντ (Πάνος Τσαλιγόπουλος) και Πατρίκ (Θανάσης Πατριαρχέας) και αρχίζει το δείπνο, με χαλαρές και λίγο αδιάφορες συζητήσεις, οι οποίες όμως μας περιγράφουν τις μεταξύ τους σχέσεις, όσο περιμένουν την Ζανέτ (Στεφανία Γκουρνέλου). Η συνέπεια της τελευταίας στο να αργοπορεί στα δείπνα που κανονίζουν οι πέντε φίλοι δίνει έμπνευση στον σύζυγο της για ένα αστείο σχετικά με το όνομα που έχουν αποφασίσει να δώσουν στον αγέννητο γιο τους. Το αστείο αυτό προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις και πολλές εντάσεις, οδηγώντας σε αποκαλύψεις όσον αφορά το παρελθόν των πέντε φίλων αλλά και κάποιων καλά κρυμμένων και ίσως αντιφατικών, σχετικά με την εικόνα που θέλουν να έχουν για τον εαυτό τους, στοιχείων του χαρακτήρα τους. Και σταδιακά η ελαφριά κομεντί μετατρέπεται σε, σχεδόν, τραγωδία. Σε μία δοκιμασία των σχέσεων μεταξύ των ηρώων της ιστορίας μας, οι οποίες όμως αντέχουν, δίνοντας ένα εύθυμο τέλος στην παράσταση.
 
 deipno4  Η Βασιλική Λιβιεράτου ως οικοδέσποινα και οργανώτρια του δείπνου αυτού με πολύ φυσικότητα είναι αγχωμένη σχετικά με την επιτυχία του, και τα δρομολόγια προς την κουζίνα δεν σταματούν ποτέ. Εκφραστικότατη, κάνει εμφανή τα συναισθήματα της, και τα θετικά και τα αρνητικά, ως προς τους υπόλοιπους χαρακτήρες, με την ένταση κάποιες στιγμές να είναι έκδηλη. Ο Θανάσης Χλιάρας πείθει απόλυτα ως διανοούμενος φιλελεύθερος, πολέμιος του φασισμού, καταφέρνοντας όμως να περάσει και στον αντίποδα με την σχεδόν φασιστική του εμμονή στο θέμα του ονόματος του αγέννητου παιδιού του Πατρίκ και της Ζανέτ. Ο Θανάσης Πατριαρχέας επιτυγχάνει να βγάλει την απαραίτητη ελαφρότητα του playboy και ελαφρώς και υλιστή Πάτρικ, με τις κινήσεις και τις εκφράσεις του να συνηγορούν με τα παραπάνω, έχοντας όμως και αυτός με τη σειρά του τις κατάλληλες εκρήξεις θυμού. Ο Πάνος Τσαλιγόπουλος δίνει μία επιτυχημένα εύθραυστη “νότα” στο χαρακτήρα του και καταφέρνει να εξωτερικεύσει τα ενοχικά του συναισθήματα για τα μυστικά που έχει από τους υπόλοιπους. Η Στεφανία Γκουρνέλου καταφέρνει να κινείται μεταξύ της λεπτεπίλεπτης εγκύου και της δυναμικής συντρόφου η οποία έχει τον τρόπο της να διατηρεί τον έλεγχο και να έχει την τελευταία λέξη στις διαμάχες. Τέλος, η Σμαράγδα Γιαννίση ως Ιζαμπέλ εκφράζει πολύ πειστικά τον ενοχικό πόνο του κρυφού έρωτα αλλά και την χαρά για την εγγονή της.
 
   Η μουσική επένδυση της παράστασης αποτελούνταν κυρίως από γαλλικά τραγούδια, ένεκα το Παριζιάνικο περιβάλλον, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Υπήρχε σε κάποια λίγα, καλά επιλεγμένα σημεία της ιστορίας, με σχετικά διακριτική αλλά αρκετά ταιριαστή παρουσία.
 
   Όπως έγινε φανερό από τα παραπάνω, η παράσταση αυτή είναι πολύ αξιόλογη, με ωραίο στήσιμο και καλές και εκφραστικές ερμηνείες. Στη σκηνή βλέπουμε πέντε ανθρώπους οι οποίοι, με πολύ φυσικότητα, συζητούν και συνδιαλέγονται, γελούν και θυμώνουν, τσιμπώντας τα φαγητά και πίνοντας τα ποτά, πείθοντας μας ότι είναι οι ήρωες της ιστορίας μας. Μία παρέα πέντε ατόμων που έρχονται αντιμέτωπα με, και μάχονται, τα μυστικά τα δικά τους αλλά και των υπολοίπων, μία διαμάχη η οποία συνίσταται να την παρακολουθήσετε!
 
deipno5
Ταυτότητα της Παράστασης
Σκηνοθεσία- Κείμενο : Θανάσης Χλιάρας

Παίζουν με σειρά εμφάνισης:
Βασιλική Λιβιεράτου, Θανάσης Χλιάρας, Λούλα Τριανταφύλλου , Σμαράγδα Γιαννίση, Πάνος Τσαλιγόπουλος, Θανάσης Πατριαρχέας, Στεφανία Γκουρνέλου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ευαγγελία Τριανταφύλλου
Μουσική Επιμέλεια: Χριστόφορος Χριστοφορίδης
Make up artist: Αφροδίτη Λογαρά
Επιμέλεια αφίσας - φωτογραφία: Γιώργος Γιαννίμπας

Παραγωγή: Man's Theater Productions 2015
 
Σταυρόπουλος Δημήτρης

Θεατρικές Παραστάσεις