Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση Θεατρικής Παράστασης: ‘Alexander Rock Opera’

 
alrockop2   Η παράσταση, αφού παίχτηκε για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2012 φιλοξενήθηκε στις 29,30 και 31 Μαρτίου από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η Alexander Rock Opera είναι μία παραγωγή που ξεφεύγει αρκετά από τα ελληνικά δεδομένα. Ο σκηνοθέτης Κώστας Αθυρίδης, φανερά επηρεασμένος από τις ροκ όπερες του Λονδίνου, όπου είχε ζήσει για χρόνια, συγκεντρώνει μία ομάδα πολυτάλαντων καλλιτεχνών επιθυμώντας με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο να εισάγει το συγκεκριμένο είδος και στο ελληνικό κοινό.
 
alrockop   Το έργο, βασισμένο στη ζωή της πολύς γνωστής ιστορικής περσόνας, του Μεγάλου Αλέξανδρου ζωντανεύει επί σκηνής, με σειρές υψηλά επιμελημένων εικόνων συνοδευόμενων από εξαιρετικές μουσικές. Παρόλο, που σύμφωνα με δηλώσεις του Κ. Αθυρίδη, η παράσταση δεν έχει στόχο να διδάξει ιστορία, πολύ έξυπνα επεξεργάζεται το βίο του, άνευ ουσιαστικού λόγου, κενόδοξου και αιμοβόρου στρατηλάτη και έξυπνα δίνει στοιχεία για τους-σοβαρά πληττόμενους από τα καπρίτσια του-αθώους. Από τις πρώτες ήδη σκηνές της όπερας, χωρίς όμως να δίνεται στο πιάτο που θεατή, καταδεικνύεται η φαυλότητα της ανεξέλεγκτης εξουσίας και των μεγάλων βλέψεων του μεγάλου ιμπεριαλιστή βασιλιά.
 
   Ο στίχος πάντα εκφερόμενος στην αγγλική γλώσσα, δεν εμποδίζει καθόλου την κατανόηση των δρωμένων και όχι μόνο χάρη στους υπέρτιτλους που προβάλλονται στο πάνω μέρος της σκηνής. Με παραστατικότητα και ωραίο τρόπο έκφρασης οι ηθοποιοί-τραγουδιστές-χορευτές της όπερας επικοινωνούν με άνεση την εξιστόρηση των γεγονότων, τα οποία σε συνδυασμό με την επιλεγόμενη ροκ μουσική εκσυγχρονίζουν την ατμόσφαιρα και κεντρίζουν την φαντασία.
 
alrockop4   Οι πολύ όμορφες ερμηνείες και φωνές των καλλιτεχνών φαίνεται πως δεν έχουν και πολλά να ζηλέψουν από αντίστοιχες ροκ όπερες του εξωτερικού. Αξιοσημείωτη είναι μάλιστα η καλοδουλεμένη προφορά τους στην αγγλική γλώσσα. Μέσα σε όλα ξεχωρίσαμε γνωστά ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής και όχι μόνο. Η Ρούλα Μανισάνου, γνωστή από τη συμμετοχή της επί χρόνια στο μουσικό σχήμα «’Αγαμοι Θύται» των ‘90s καθηλώνει με τη φωνή της. Μεταξύ άλλων ερμηνεύουν ο τραγουδιστής των Stargate, Δημήτρης Τικτόπουλος ως Αλέξανδρος, ο Stefan Schwerdtfeger, ιδρυτής των Big Sleep, ο χορευτής και χοροδιδάσκαλος Δημήτρης Κυανίδης, υποδυόμενος τη μάντισσα Πυθία, η Γεωργία Βεληβασάκη στον κεντρικό ρόλο της μούσας Κλειούς, ακόμη και η ερμηνεύτρια της jazz Εύη Σιαμαντά και ο επίσης τραγουδιστή των Humpty Dumpty, Γιώργος Ξυπολιτάς, οι τελευταίοι με μικρότερους ρόλους.
 
   Τα κοστούμια του Απόστολου Βέττα, με ελάχιστες δόσεις υπερβολών, μόνο εκεί που είναι αναγκαίο, προσεγγίζουν το ιδιαίτερο κλίμα της παράστασης που ισορροπεί ομοιόμορφα μεταξύ της ροκ αισθητικής και την αισθητική της εποχής του γνωστού βασιλιά. Οι χορογραφίες, υπό την επιμέλεια της Άσπας Φούτση, δένουν αξιοπρόσεκτα το τραγούδι με τις σκηνικές δράσεις γεμίζοντας επιβλητικά τη σκηνή. Τέλος, το παζλ ολοκληρώνουν οι βιντεοπροβολές στο βάθος της σκηνής που αλλάζουν αναλόγως των γεγονότων και με τρόπο απλό ταξιδεύουν το θεατή από την Ελλάδα του 4ου π.Χ αιώνα ως τα πέρατα της μακρινής Ασίας.
 
alrockop3   Είναι εύκολο να το παρατηρήσεις πως ηθοποιοί, μουσικοί και λοιποί συντελεστές της παράστασης, παθιάστηκαν με την παράσταση και φρόντισαν να επιμεληθούν ακόμη και την πιο μικρή λεπτομέρεια του δρώμενου που προσφέρουν.
 
   Όλοι τους με δυναμισμό, μας αποδεικνύουν πως όταν η δημιουργικότητα και η διάθεση συνεργάζονται, τα ενδεχόμενα προβλήματα για το ανέβασμα μιας παράστασης καλύπτονται και μένουν μόνο οι εντυπώσεις.

Έλενα Σκρέκα

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Κώστας Αθυρίδης
Σκηνικά/Κοστούμια: Απόστολος Βέττας
Χορογραφίες: Άσπα Φούτση
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Αλέξανδρος Ευκλείδης
Σχεδιασμός ήχου/ηχοληψία: Γιάννης Μαυρίδης (Cue Productions)
Ενορχήστρωση/Διεύθυνση Ορχήστρας: Κώστας Τζούνης
Φωτισμοί: Γιώργος Τσάβαλος
Ρυθμική Επιμέλεια: Νίκος Τουρμπής
Επιμέλεια υπέρτιτλων: Βιργινία Τσακίρη/Γεωργία Βεληβασάκη
Διεύθυνση Σκηνής/Stage Manager: Βίκη Αλεξάκη
 
ΤΟ ΚΑΣΤ
Το έργο παρουσιάζεται από την καλλιτεχνική ομάδα EPOPSIS:
Αλέξανδρος: Δημήτρης Τικτόπουλος
Λανίκη/Ιέρεια: Ρούλα Μανισσάνου
Ολυμπιάς: Χαρίκλεια Χατζησαββίδου
Κλειώ: Γεωργία Βεληβασάκη
Ηφαιστείων: Νικίας Φονταράς
Φίλιππος: Θοδωρής Προύσαλης
Στρατηγοί/Φίλοι: Γιώργος, Φωκάς, Θωμάς Βλιαγκόφτης, Ντίνος Ψυχογιός, Δημήτρης Σουρουλλάς
Πυθία: Δημήτρης Κυανίδης
Ρωξάνη: Εύη Σιαμαντά/Ραχήλ Τσελεπίδου
Αρίστανδρος: Γιώργος Ξυπολιτάς
Θαΐδα: Αρετή Βαλαβανοπούλου
Κλείτος: Γιάννης Κυρατσός
Αντύπας: Stefan Schwerdtfeger
Φύλακας Δελφών: Κώστας Αθυρίδης
Καμπάσπη: Νόνικα Μαλκουτζή
Απόμαχος στρατιώτης: Κώστας Βασιλούδης
Γοργόνα: Μαρία Νερατζάκη
Στρατιώτες/Πλήθος: Χρυσάνθη Τσολάκη, Μαριάννα Παπαθανασίου, Δημήτρης Κωνσταντιλάκης, Άκης Δαμιανός, Χριστίνα Ζιώγα, Κώστας Γάνος, Χρήστος Γάνος, Σταυρούλα Καμνή, Μίμης Βεϊζαδές, Νίκη Αποστολίδου, Θοδωρής Βουτσικάκης, Αναστασία Παναγιώτου, Αγνή Σαμολαδά, Κωστής Δουρτμές, Γιώργος Δούλκας, Γεωργία Μαυράντζα, Τάνια Μινογιάννη
Χορευτική ομάδα της Σχολής Χορού «Άσπα Φούτση»: Νάντια Ποσειδώνος, Ελένη Κουγεβετοπούλου, Αναστασία Κωστοπούλου, Βίκυ Ίτσιου, Ιουλία Ταλιαδώρου, Φωτεινή Κοντούλη
 
ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ
Μαριλένα Λιακοπούλου - πιάνο
Διαμαντής Καραγιαννακίδης - πλήκτρα
Βαγγέλης Μαραμής - πλήκτρα
Δέσποινα Σκέντου - βιολί
Περικλής Αλιώπης - τρομπέτα
Παύλος Γεωργιάδης - ηλεκ. κιθάρα
Γιάννης Βλαχόπουλος - ηλεκ. κιθάρα
Ανδρέας Ζιάκας - κιθάρα/μπουζούκι
Μιχάλης Πιπέρκος - σαξόφωνο/φλάουτο/κλαρινέτο
Σάκης Ντόνες - τρομπόνι
Κώστας Τζούνης - μπάσο
Θάνος Σαρκετζής - τύμπανα
Ιάσονας Γερεμτζές - κρουστά
Δημήτρης Τζούνης - κρουστά
 
*Το βιβλίο/2cd «Alexander Rock Opera», οι ηχογραφήσεις του οποίου συσπείρωσαν πάνω από 150 μουσικούς, τραγουδιστές και συντελεστές, κυκλοφορεί ήδη στην ελληνική αγορά. (Μετάφραση/Απόδοση: Γεωργία Βεληβασάκη)

Θεατρικές Παραστάσεις