Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση Θεατρικής Παράστασης: '6 Βύσσινα Στον Κήπο'

 
6vissina01s   Τέσσερις καρέκλες, ένα τραπέζι, μια πέμπτη καρέκλα πιο πέρα (για τα βιβλία, για τα βιβλία)… ξέχασα τίποτα; Α, ναι, και τέσσερις ηθοποιοί! Πάλι δεν τα είπα όλα… Ένα μπουκάλι βυσσινάδα και μια στοίβα πενηντάευρα… πλαστά δυστυχώς… Έχετε το νου σας γι αυτά, παίζει διάδραση! Η ομάδα των τεσσάρων ξεκινάει. Απευθύνεται στο κοινό, προβάρει το «Βυσσινόκηπο», περνάει ξεκάρφωτες ατάκες, αναφέρεται σε μερικές αράδες στο «Γλάρο», χορεύει, τραγουδά, τσακώνεται, χάνει τα λίγα έπιπλά της και κάνει το πραγματικό σουρεάλ και τη διασκέδαση παιχνιδάκι.
 
   Η ομάδα σύρμα αναλαμβάνει να πραγματώσει μια πολύ πρωτότυπη ιδέα, βασισμένη στο κλασσικό έργο του Τσέχωφ. Ο ίδιος ο δημιουργός θεωρούσε το συγκεκριμένο έργο του ως κωμωδία, το έφτανε μάλιστα στα όρια της φάρσας! Οι τσακωμοί του με το Στανισλάφσκι και η τσαντίλα του που ο τιτάνας σκηνοθέτης δεν τον καταλάβαινε, οδήγησε κάποιους ανθρώπους να σκεφτούν το κάτι διαφορετικό και αυτή η παράσταση πιστοποιεί τη διαφορετικότητα.
 
6vissina03s
   Μια ομάδα ηθοποιών προσπαθεί – η άμοιρη – να ανεβάσει μια παράσταση. Διαλέγει το «Βυσσινόκηπο» και μετά συμβαίνουν εξακόσια ογδόντα εφτά πράγματα πάνω στη σκηνή. Υστερικά γέλια, χορός με άκυρα βήματα, εξομολογήσεις γύρω από τους βασικούς χαρακτήρες… οι οποίοι χαρακτήρες έχουν – φυσικά – πετσοκοφτεί και για όσους δεν είναι παρόντες… ε, το καστ ζητάει συγγνώμη! Από τον Άντον βέβαια, από μένα θα ζητήσει; Οι τέσσερις κινούνται σαν ομάδα, σαν ένας αλλά και ξέχωρα. Υπάρχουν σκηνές με άψογο συγχρονισμό, ιδίως εκεί που ο καθένας μιλάει ανεξάρτητα όπως και εκεί που ο καθένας επαναλαμβάνει μια σειρά από ατάκες με διαφορά φάσης από τον προηγούμενο και ξαφνικά βρίσκονται όλοι μαζί και μετά ξαναχωρίζουν για να ξαναβρεθούν. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η παράσταση αποτελεί και είδος απαιτητικής άσκησης για τους ηθοποιούς, έχουν δύσκολα πράγματα να κάνουν… και τα κάνουν! Και είναι τόσο καλοί που προκαλούν το γέλιο, το θαυμασμό, το χειροκρότημα.
 
6vissina05s
   Κάποια στιγμή στην αρχή, αντικρίζοντας εκείνη τη φοβερή «αφίσα» με τον πλειστηριασμό του κήπου και αρχική τιμή τα τετρακόσια δις (!!!), σκέφτηκα ότι ήταν λίγο Monty Python η φάση. Στη συνέχεια που διακόπτουν την πρόζα μιας εκ των ηθοποιών με την ατάκα «Ναι, αυτό είναι από το ‘Γλάρο’»… Εκεί πεθαίνω! Κραυγάζω από μέσα μου «Ναι, ρε φίλε, αυτό είναι άλλο πράγμα». Δεν χρειάζεται να αναφερθώ σε κάθε ηθοποιό ξεχωριστά, όλοι αποδίδουν άψογα, είναι ομάδα άλλωστε, το είπα και πιο πάνω. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλο, τα λάθη που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της παράστασης τα φτιάχνουν με τέτοιο τρόπο που γίνονται “highlight” και αρέσουν κιόλας… Έτσι μας είπαν τα παιδιά μετά το τέλος της παράστασης… Τι, νομίσατε ότι δεν θα τσιμπάγαμε όλα τα παιδιά του έργου; Είναι δυνατόν; Σύντομα θα διαβάσετε τη συνέντευξη που μας έδωσαν. Παίρνω μόνο το θάρρος και «προδίδω» κατάτι την κουβέντα μας για να σημειώσω κάτι πολύ σημαντικό. Όλη αυτή η δουλειά, όλη αυτή η παράσταση γίνεται με απόλυτο σεβασμό προς το δημιουργό, γίνεται με σκοπό να τονίσει το πόσο αστείοι είναι στην ουσία οι χαρακτήρες, πόσο πλάκα έχουν, πόσο γέλιο μπορεί να βγάλουν. Μην ξεχνάτε, το «βήτα», σαν γράμμα και αρχικό της αμαρτωλής λέξης εν προκειμένω, γεμίζει σιγά-σιγά το μυαλό μας. Πώς είπατε; Τι παίζει με τα υπόλοιπα γράμματα; Ε, να πάτε σε μια δραματική σχολή να το μάθετε! Δανεισμένη η ατάκα από το έργο, αλλά μου άρεσε τόσο πολύ που τη χρησιμοποιώ και θα τη χρησιμοποιήσω και στη συνέχεια. Νίνα, Γιώργο, έτερε Γιώργο και σούπερ ΦιΛιούμπα, ευχαριστούμε!
 
Κώστας Κούλης
Φωτογραφίες: Όλσι Μάνε
 
Ταυτότητα  της παράστασης
Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Κινησιολογία: Φιλιώ Λούβαρη   
Κείμενα: ομάδα σύρμα και αποσπάσματα από τα έργα «Ο Βυσσινόκηπος» και «Ο Γλάρος» του Αντόν Παύλοβιτς Τσέχωφ
Κοστούμια: Ιωάννα Μπούρα
Φωτισμοί: Κώστας Μπλουγουράς
Φωνή Φιρς: Ιβάν Μαστερόπουλος
Φωτογραφία αφίσας: Μυρτώ Αποστολίδου/ La poupée
Παίζουν: Νίνα Αδαμοπούλου, Γιώργος Γερωνυμάκης, Γιώργος Καβουράκης, Φιλιώ Λούβαρη
 
Δημόσιες σχέσεις: Μαρκέλλα Καζαμία
 
Πληροφορίες:
Πρεμιέρα: 8 Μαρτίου 2013 
κάθε Παρασκευή και Κυριακή     
Χώρος: Θέατρο Άβατον, Ευπατριδών 3, Γκάζι.
Ώρα έναρξης: 21.30 (Παρασκευή) & 18:30 (Κυριακή) 
Διάρκεια: 60΄
Γενική είσοδος: 10 ευρώ & 8 ευρώ (φοιτητικό & για ανέργους)
Τηλ. Επικοινωνίας – κρατήσεις: 6981-982591, 210-3412689 ( 13:00 έως 23:00)
Joomla Social by OrdaSoft!