Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση Θεατρικής Παράστασης: "Κασσία"

 
   Είναι δυνατόν ένας μονόλογος να σε κρατήσει σε αγωνία, να σε αναγκάσει τρυφερά να πάρεις θέση; Μπορεί να σε πάρει από το χέρι σε ένα θεατρικό, μουσικό, αισθητικό παιχνίδισμα, ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, την αγάπη για το Θεό και τον άνθρωπό σου; Μπορεί μια παλιά ξύλινη καρέκλα να στήσει έναν ολόκληρο κόσμο ή μάλλον ολόκληρους κόσμους, να σε τριγυρίσει σε χορούς των δερβίσηδων, να γίνει ο τοίχος που θα αποδράσεις, το παραθύρι με τα περίτεχνα κάγκελα της πετρόχτιστης αυλής, που θα κρυφοκοιτάξεις, τα σίδερα της φυλακής που σε έβαλαν ή έβαλες ο ίδιος τον εαυτό σου; Μπορεί να είναι το παγκάκι που θα ξαποστάσεις, το εικονοστάσι που προσκυνάς, το βραχάκι που θα αφήσεις τα πέδιλά σου λίγο πριν βουτήξεις στα γαλήνια νερά της λήθης και θα μαγέψεις το τώρα σου με το μαγικό ραβδί της επιθυμίας;
 
   Η Ιόλη Ανδρεάδη με το εξαιρετικό κείμενό της - εμπνευσμένο από τη ζωή της Κασσιανής - τον ερωτικό αυτό μονόλογο για τη γραφή, δίνει στα μάτια του θεατή την πολυτέλεια ενός θεατρικού ποιήματος. Αρωγός στην ευφυέστατη και άρτια σκηνοθεσία της είναι οι ευρηματικές λύσεις στα πλαίσια της εικαστικής επιμέλειας και τα κοστούμια της Δήμητρας Λιάκουρα, η οποία σε όλες τις μέχρι τώρα θεατρικές δημιουργίες έχει με φαντασία και ομορφιά πλουτήσει την εκάστοτε παράσταση. Η μόνη μου ένσταση αφορά στην εικόνα που κάνει την εμφάνισή της κατά τη διάρκεια της παράστασης και αφορά στην δυνατότητα - αδυναμία ταύτισής της με το υπόλοιπο σύνολο. Και η Ερατώ Κρεμμύδα με τις μουσικές της και ο Δήμος Αβδελιώδης στο φωτισμό παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερα δεμένο αποτέλεσμα και το έργο τους αποπνέει μια ανακουφιστική σύμπνοια.
 
kassia
 
   Η Ραχήλ Λιαποπούλου, με την ευαίσθητη και εκφραστικότατη ερμηνεία της, γίνεται ένα με τη γυναίκα που αψηφά εν τέλει τον καιρό της, τη μεγάλη ποιήτρια της εποχής της εικονομαχίας, την Κασσιανή. Πλάθει τη δική της εικόνα, του έρωτα! Με αδιόρατες κινήσεις μαζεύει με ζωντάνια άνθη μπροστά στα μάτια του κοινού, αποδεικνύοντας το μεγαλείο του ηθοποιού, που ύψιστο μέσο του αποτελεί η ερμηνεία του. Είναι ένας μονόλογος για τους έρωτες που ζουν στο σκοτάδι και τη θρησκευτική γραφή ως ερωτική πράξη. Ένα έργο για το φόβο των ανθρώπων μπροστά στη διάφανη επιθυμία.
 
   Όπως η συγγραφέας προβλέπει, «Αυτοί που θα πουν την ιστορία μου θα πουν ότι γράφω θρησκευτικούς ύμνους…». Για να αναρωτηθεί ξανά και ξανά, «Ανήκουν οι άνθρωποι; Ξέρω ότι ποτέ δε θα μου ανήκει… Ανήκουν οι άνθρωποι; Τώρα θα ανήκω κάπου…». Γράφει έναν ύμνο, μετά την απόφασή της να γίνει μοναχή, που θα μείνει έως τις μέρες μας. Τον ύμνο που η Μαρία Μαγδαληνή απευθύνει στον Χριστό (;). Για να δανειστώ και πάλι τα λόγια της συγγραφέως, η σειρά των γεγονότων θέλει το Θεόφιλο να την επισκέπτεται στο μοναστήρι. Εκείνη κρύβεται. Εκείνος ανακαλύπτει τα χαρτιά της και συμπληρώνει την τελευταία φράση στον ύμνο της.

   Το Τροπάριο της Κασσιανής – και του Θεόδωρου κατά τον μύθο - είναι ο πλέον  γνωστός ύμνος της Κασσιανής, ο οποίος ψάλεται μόνο μία φορά το χρόνο και μόνο στον όρθρο της Μεγάλης Τετάρτης, ο οποίος τελείται το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης.
 
 
   Στο τέλος της παράστασης το άκουσμα της φωνής της Ισιδώρας Μπουζιούρη, η οποία ερμηνεύει με δύναμη και ψυχή τον ύμνο, δίνει την τελευταία μα εξίσου καθοριστική πινελιά στην κατανυκτική παράσταση, που ξεδιπλώνεται ως πίνακας – εικόνα μπροστά στα μάτια μας.
 
"Κύριε, ἡ ἐν πολλαῖς ἁμαρτίαις περιπεσοῦσα γυνή,

Μή με τὴν σὴν δούλην παρίδῃς, ὁ ἀμέτρητον ἔχων τὸ ἔλεος".
 
Πέλα Θεοχάρη
 
Ταυτότητα της παράστασης
Κείμενο - Σκηνοθεσία: Ιόλη Ανδρεάδη
Μουσική: Ερατώ Α. Κρεμμύδα
Εικαστική επιμέλεια: Δήμητρα Λιάκουρα
Φωτισμοί: Δήμος Αβδελιώδης
Φωνή: Ισιδώρα Μπουζιούρη
Video Trailer: Κάρμεν Ζωγράφου
Ερμηνεύει η Ραχήλ Λιαποπούλου
 
Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21.15 / Διάρκεια: 60 λεπτά / είσοδος 10 €

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
 
Κύπρου 91Α & Σικίνου, Κυψέλη / Τηλ. 213.004.04.96.  / www.polychorosket.gr / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
Λεωφορεία (στάση Καλλιφρονά): 054, 608, 622, Α8, Β8
Τρόλεϊ (στάση Καλλιφρονά): 3, 5, 11, 13, 14
Τρόλεϊ (στάση Πλατεία Κυψέλης): 2, 4
ΗΣΑΠ: Άγιος Νικόλαος (10 λεπτά με τα πόδια)
 

Θεατρικές Παραστάσεις