= Ανταπόκριση: The Thread @ Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση: The Thread @ Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

 
   Είχα δει αυτό το θαυμαστό θέαμα στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου το περασμένο καλοκαίρι και είχα θαυμάσει την κίνηση των χορευτών και τη μουσική του μεγάλου Βαγγέλη Παπαθανασίου. Μια και ήλθε και στην Αθήνα μας, πήγα να το ξαναδώ. Και φυσικά δράττομαι της ευκαιρίας να ξαναγράψω. Γιατί όχι; Αφού η σκηνή του Μεγάρου το έκανε κάτι άλλο, γιατί να μην αναφερθούμε;
 
thread1939
 
   Ο Ράσσελ Μάλιφαντ έπλασε... Δούλεψε με τα ανθρώπινα σώματα, με τις μελωδίες και την κληρονομιά της χώρας μας. Παρέα του είχε δύο κορυφαίους Έλληνες δασκάλους, την Ελένη Σπαθιά και τον Τάκη Καραχάλιο, με τους οποίους δημιούργησε ένα καινούργιο αλφάβητο, το οποίο απολαύσαμε ευθύς εξαρχής στη σκηνή. Η είσοδος και η μουσική σε ένδεκα χρόνους, σπασμένη σε δύο μοτίβα, ένα σε έξι και ένα σε πέντε, έδειξε ότι ο Παπαθανασίου είχε χρησιμοποιήσει με τον πιο νόστιμο τρόπο τη συνταγή μαγειρέματος της αστρικής σκόνης. Το ίδιο έγινε και αργότερα, με το μεγαλοπρεπή και «διαστημικό» τσάμικο, μία σπουδή σε τρεις χρόνους, που δεν ξένισε, αλλά - αντίθετα - ιντρίγκαρε και ενθουσίασε. Το ίδιο έγινε και με καταιγιστικά κρεσέντο σε επτά χρόνους. Τα μονά αρέσουν στο μεγάλο δημιουργό. Οι χορευτές είχαν να παλέψουν με θηρία, όσον αφορά τους μουσικούς δρόμους και τη ρυθμική αγωγή, πάτησαν όμως σε τόνους τάλαντου και μελέτης και εξήλθαν πανηγυρικά.
 
   Φέρει τον τίτλο «Χορογράφος του φωτός». Ο Μάικλ Χαλς δεν θέλει ιδιαίτερες συστάσεις και εδώ, σε αυτό τον κλειστό χώρο που τα φώτα μπορούν να κάνουν τα πάντα, έλαμψε με τον τρόπο που χειρίστηκε την παντοδυναμία τους. Οι χορευτές κυριολεκτικά εξαφανίζονταν και εμφανίζονταν από πουθενά στη σκηνή, κάτι που τόνισε το μυστηριακό χαρακτήρα του θεάματος. Υπέροχοι φωτισμοί, οι οποίοι έδεσαν με το μουσικό χαλί και έδειξαν τη μεγαλοσύνη του μίτου, που απλόχερα δόθηκε στο κοινό, για να θαυμάσει και να χειροκροτήσει ουκ ολίγες φορές. Όσο για τα κοστούμια των χορευτών, αυτά οφείλουν την ύπαρξή τους στη φοβερή και τρομερή Μαίρη Κατράντζου, η οποία εμπνεύστηκε από τα αρχαία μινωικά αγγεία και ζωγράφισε στα υφάσματα.
 
thread1940
 
   Από τις λίγες, τις πολύ λίγες όμως, φορές που δεν χρειάζεται λιμπρέτο για να απολαύσεις. Από εκείνες τις στιγμές που η μουσική και ο χορός υπέρ-καλύπτουν τα πάντα και μαζί ρυθμίζουν αισθήσεις και συναισθήσεις, καθώς και τα σεργιάνια του ανθρώπινου νου. Χάθηκα στις μελωδίες και τις κινήσεις, χάρηκα που χάθηκα και περίμενα την επόμενη κίνηση, το επόμενο μουσικό θέμα. Το ότι το είχα ξαναδεί δεν έπαιξε κανένα ρόλο, δεν είχε καμία σημασία. Κάθε φορά είναι σαν την πρώτη και - ευτυχώς - σβήνει την προηγούμενη. Είναι η εναρμόνιση με όλα αυτά που θαυμάζουμε, είναι η παγίωση μίας κατάστασης που θα θέλαμε πολύ να βιώναμε σε κάθε έκφανση της ζωής μας. Πολλή μελωδία, πολύ όμορφη κίνηση και πίπιζες, ζουρνάδες, κρουστά περιβάλλοντα... Η Ελλάδα μας, όπως την κάνουμε κέφι!
 
   Να πάτε να δείτε σήμερα και αύριο. Και όσοι μένετε στη Θεσσαλονίκη... Να πάτε και εσείς. Θα δείτε κάτι, θα ακούσετε κάτι, για τα οποία μπορεί και να μας αγαπήσετε περισσότερο. Και θα είμαστε εδώ, να τη δεχτούμε αυτή την αγάπη σας. Την έχουμε ανάγκη, ξέρετε... Είναι προέκταση της μουσικής, του χορού, της ζωής, της άφθαρτης ελληνικής κουλτούρας.
 
Κώστας Κούλης
 
thread1941
Συμπαραγωγή
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – ΛΑΒΡΥΣ
 
20-21-22-23-24 Νοεμβρίου
3-4-6-7-8 Δεκεμβρίου
Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
 
Προπώληση εισιτηρίων: www.megaron.gr και το 210 72 82 333
https://webtics.megaron.gr/el/events/?eventid=2354&showid=5087#5087
Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 20 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
 
Τιμές εισιτηρίων
Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι: 20 €
Ζώνη Ε: 25 €
Ζώνη Δ: 35 €
Ζώνη Γ: 45 €
Ζώνη Β: 55 €
Ζώνη Α: 65 €
Διακεκριμένη Ζώνη: 75 €
 
Πληροφορίες 
210 72 58 510
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις