Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση βρεφικής παράστασης: Θα βγω απ' το αυγό

 
   Για τέταρτη χρονιά στο θέατρο Άβατον η ομάδα Anumati καλωσορίζει στη σκηνή μωράκια από 4-18 μηνών. Μαμάδες και μπαμπάδες με τα βλασταράκια τους συρρέουν κάθε Σάββατο στις τρεις παραστάσεις που έχει και μπαίνουν στον κόσμο του Λευτέρη, ενός νεογέννητου περιστεριού που βγαίνει από το αυγό και εξερευνά τον κόσμο.
avgo01
   Η διαδραστική παράσταση «Θα Βγω Απ' το Αυγό» έχει στόχο να διασκεδάσει τους μικρούς και δύσκολους θα έλεγα θεατές, αλλά και να διεγείρει την παρατηρητικότητά τους μέσα από οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα. Με ήχους, σχήματα, χρώματα, μουσική αλλά και με την κίνηση, οι περφόρμερ Νάντια Δαλκυριάδου, Βασιλική Κούλη και Μαίρη Ξένου ταξιδεύουν γονείς και βρέφη στα πρώτα φτερουγίσματα του Λευτέρη.

   Έχοντας ακούσει πολλά για αυτή τη παράσταση, ξεκίνησα με τον ανιψιό μου για το θέατρο. Μέχρι να φτάσουμε σκεφτόμουν… Πώς είναι δυνατόν να κρατήσεις το ενδιαφέρον ενός μωρού για σαράντα πέντε λεπτά; Άραγε θα καταλάβει τι βλέπει; Πώς θα συμπεριφερθεί; Φτάνοντας στο χώρο είδαμε πολλά μωράκια με τους γονείς τους να περιμένουν για να μπουν. Είχαμε όλοι ένα χαμόγελο αλλά και την ίδια απορία στα μάτια. Μπαίνοντας στο χώρο του θεάτρου, παρατήρησα πως η σκηνή είχε διαμορφωθεί ειδικά για τους λιλιπούτιους θεατές. Μαξιλάρες περιμετρικά της σκηνής. Ένα μεγάλο μουσταρδί χαλί και τρία κουτιά αποθήκευσης που έκρυβαν θησαυρούς.
 
avgo02

   Η παράσταση ξεκίνησε με το χαμήλωμα των φώτων. Εκεί είχαμε μια μικρή δυσανασχέτηση από τους μικρούς θεατές. Όπως μας είπαν και τα κορίτσια, δεν χρειάζεται να αγχωθούμε, είναι λογικό να έχουν τα παιδιά αντιδράσεις ανάλογα με το ερέθισμα. Σε όλη τη διάρκεια της παράστασης έβλεπες μωράκια να προσπαθούν να πιάσουν τις περφόρμερ, να κουνάνε χεράκια, να γελούν αλλά και να ψευτοκλαίνε, ενώ τα μάτια δεν ξεκολλούσαν από το θέαμα που παρουσίαζαν τα κορίτσια. Η μουσική έπαιζε το δικό της ρόλο και έδινε ένταση στις κινήσεις αλλά και στο μυαλό των μικρόσχημων θεατών. Κάποια χόρευαν, κάποια μουρμούριζαν… λες και τραγουδούσαν.

   Ήταν μοναδική εμπειρία για γονείς (και θείες) έχω να σας πω. Να βλέπεις στα μουτράκια των παιδιών να ζωγραφίζεται η χαρά, η απορία, ακόμα και το κλάμα, αλλά και το χειροκρότημα εκεί που ένοιωθαν πως έπρεπε να δοθεί. Οι αντιδράσεις του κάθε παιδιού είναι διαφορετικές. Ακόμα εξερευνούν το κόσμο, δεν έχουν πει τη πρώτη τους κουβέντα, δεν έχουν περπατήσει, αλλά είναι και αυστηροί κριτές, δύσκολα τους κερδίζεις.
 
avgo03

   Είναι καλό στα νέα αυτά ανθρωπάκια, που τώρα βγαίνουν από το δικό τους αυγό, να δίνουμε όσα περισσότερα ερεθίσματα μπορούμε. Είναι πανέξυπνα, έχουν απίστευτη παρατηρητικότητα και μεγάλη διάθεση για «μάθηση». Με τέτοιες παραστάσεις τους δίνουμε την ώθηση να «φτερουγίσουν» με χαρά και αγάπη, όπως το μικρό περιστεράκι της παράστασης.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
Ταυτότητα Παράστασης:
Ιδέα-Σκηνοθεσία: Ομάδα Anumati
Μουσική: Δάφνη Φαραζή
Σκηνικά-Κουστούμια: Χριστίνα Κωστέα
Φωτογραφίες-Αφίσα: Νίκος Καρανικόλας

Παίζουν:
Νάντια Δαλκυριάδου, Βασιλική Κούλη, Μαίρη Ξένου
 
avgo04
 
Εμπνευσμένο από το παραμύθι:
«Ο Λευτέρης ένα περιστέρι δίχως ταίρι» της Μαρίνας Πλεμένου
Ηλικίες:
4-18 μηνών
Διάρκεια:
45 λεπτά
 

Θέατρο Αβατον: ΕΥΠΑΤΡΙΔΩΝ 3, 11854 ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ
Μέρες/ώρες:
Κάθε Σάββατο 10:30, 12:00, 13:30
Τιμή:
15 ευρώ (1 γονιός και μωρό), 20 ευρώ (2 γονείς και μωρό)
Πληροφορίες: 210-3412689
 
Joomla Social by OrdaSoft!