Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Θα γίνει του Αριστοφάνη


   Το κλισεδάκι «35 Αυγούστου» θα ταίριαζε απόλυτα στις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούσαν στο κέντρο της Αθήνας το βράδυ της Παρασκευής. Η πρώτη μου επίσκεψη στον πολυχώρο Αλεξάνδρεια ήταν απολαυστική, δεδομένων και των συνθηκών που επικρατούν. Θες κάτι η παγωμάρα από την πανδημία, θες ότι όλοι τώρα «μαζεύτηκαν» στις έδρες τους και είναι ακόμα μέσα στη μέθη της καλοκαιρινής ραστώνης, θες ότι η πλατεία Αμερικής πλέον είναι ένα διεθνικό σταυροδρόμι, όπου κατοικούν και κυκλοφορούν όλες οι φυλές του Ισραήλ (και οι υπόλοιπες εννοείται), κυρίως όμως η ανάγκη που ένιωθα να παρακολουθήσω θέατρο, σαν τον ισοβίτη που ξαφνικά του δίνεται χάρη και έξω από τη φυλακή τον περιμένει η γυναίκα του με κλειδί δωματίου στο χέρι… Λαχτάρα, στο πολύ ευγενικόν! Αφού λοιπόν νομίζω ότι έγινα κατανοητός, προχωρώ στο δια ταύτα.
 
thaginei2058
   Η Βάσια Βασιλείου μας παρουσίασε στην αυλή του πολυχώρου, ο οποίος σημειωτέων ήταν και η κατοικία του Μ. Καραγάτση από το 1940 έως το 1954, μια δική της ματιά στα έργα του Αριστοφάνη, εξ ου και ο τίτλος 'Θα γίνει του Αριστοφάνη'. Δική της η σύλληψη, δική της η σκηνοθεσία, δική της και η παρουσία επί σκηνής, μαζί με τον εξαίρετο Γιάννη Τσούκα. Με τρομερή ενέργεια, κίνηση, θεατρικότητα, μας απέδειξαν πως όταν οι ηθοποιοί είναι καλοί, όσο λιτό κι αν είναι το σκηνικό, το αποτέλεσμα θα είναι τουλάχιστον ικανοποιητικό. Αυτό βέβαια δεν είναι μομφή για το σκηνικό, κάθε άλλο. Ήταν όπως έπρεπε να είναι, αναλογούντος και του σχετικά μικρού χώρου που είχαν στη διάθεσή τους οι συντελεστές. Η μουσική και τα ηχογραφημένα ταίριαξαν απόλυτα με τους πρωταγωνιστές επί σκηνής και σε συνδυασμό με το φωτισμό που έδεσε με το χώρο, μας παρουσίασαν μια απολαυστική παράσταση. Παρέλασαν από μπροστά μας πολλοί ήρωες του Αριστοφάνη από τα έργα του «Λυσιστράτη», «Ειρήνη», «Βάτραχοι», «Όρνιθες», «Νεφέλες», «Πλούτος», «Θεσμοφοριάζουσες» και «Εκκλησιάζουσες». Δύσκολα βέβαια θα μπορούσες να ξεχωρίσεις από ποιο έργο ήταν κάθε σκηνή, εκτός αν τα ήξερες όλα. Εγώ ομολογώ ότι κάνα δυο τα έχασα. Δεν ήταν όμως αυτό το διακύβευμα φαντάζομαι, αλλά το να ταξιδέψουμε στον κόσμο του Αριστοφάνη, να το γνωρίσουμε λίγο καλύτερα, ώστε να μας δώσει ώθηση να αναζητήσουμε τα έργα του ή να τα ξαναθυμηθούμε. Και αυτό το πέτυχε απόλυτα. Και μπορεί να αδικήσω τα άλλα «σκετσάκια»… Εγώ προσωπικά απόλαυσα περισσότερο απ’ όλα αυτό που αφορούσε τον «Πλούτο». Σε όλα βέβαια παρακολουθήσαμε ένα βαριετέ. Χορός, τραγούδι, σκέρτσο, κωμικοτραγικές καταστάσεις όμορφα αποδιδόμενες. Η Βάσια Βασιλείου, με κινήσεις επαγγελματία χορεύτριας (ίσως και να είναι και να γίνομαι ρεζίλι ξανά, δεν πειράζει), ο Γιάννης Τσούκας με παρόμοια πλαστικότητα στις κινήσεις του, κυρίως όμως με μια εκπληκτική φωνή, μας χάρισαν κάτι παραπάνω από μία ώρα διασκέδασης, χαλαρότητας, προσπάθειας να αποδεχθούμε τη νέα πραγματικότητα που θα ισχύει για… ποιος ξέρει πόσο! Αν ζούσε ο Αριστοφάνης, σίγουρα θα έγραφε τις «Μασκοφοριάζουσες»… και η Βάσια Βασιλείου θα μας παρουσίαζε ένα κομμάτι τους με την ίδια επιτυχία.
 
thaginei2060
 
   Ναι, το απόλαυσα, Για όλους τους λόγους που προανέφερα, συν τη μαγεία του χώρου. Τραπεζάκι, καρεκλίτσα, παγωμένη μπυρίτσα, τα δέντρα να έχουν δημιουργήσει μια φυσική στέγη, μια μαγική ηρεμία ώστε να μπορέσεις να απολαύσεις θέατρο, χαμογελαστά πρόσωπα που σε υποδέχονταν. Βγαίνοντας έξω, η πραγματικότητα περίμενε στην καγκελόπορτα. Η πλήρης αντίθεση σε δευτερόλεπτα. Το έχω πει και θα το λέω συνέχεια. Οι θιασάρχες του κέντρου είναι ήρωες, εκτελούν μια δύσκολη αποστολή και έχουν το σεβασμό μου. Πόσο δε μάλλον και αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο. Αξίζει το χρόνο σας και τη στήριξή σας, τόσο η παράσταση όσο και ο χώρος, ο οποίος έχει προγραμματίσει συνεχόμενες παραστάσεις για το επόμενο διάστημα, τόσο θεατρικές, όσο και μουσικές. Εγώ και η τράτα μου θα τους τιμούμε!

Νάσος Κονίτσας
 
Συντλεστές:
Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Βάσια Βασιλείου
Επί σκηνής: Βάσια Βασιλείου – Γιάννης Τσούκας
Διεύθυνση παραγωγής: Αλίκη Πήτερσον
Μουσική: Φίλιππος Περιστέρης
Σχεδιασμός κοστουμιών – Σκηνογραφία: Βάσια Βασιλείου
Κατασκευή μασκών: Βασίλης Λάγγας
Φώτα – Ήχος: Αλίκη Πήτερσον
Βίντεο – Φωτογραφία: Τάκης Χρυσικός
 
thaginei2059
 
ΠΟΥ;
Στον δροσερό κήπο του Πολυχώρου Αλεξάνδρεια
Σπάρτης 14, Πλατεία Αμερικής
Τηλέφωνο: 212 100 7079 – 694 4898482
 
ΠΟΤΕ;
2–3–4 Σεπτεμβρίου 2020
Ώρα: 21:00
 
thaginei2061
 
Trailer παράστασης: https://bit.ly/3gCWqI6
Προπώληση: https://bit.ly/3khxbO5
Εισιτήρια: 10€ (γενική είσοδος)
Joomla Social by OrdaSoft!