= Ανταπόκριση τέλειας παιδικής παράστασης: Το βαλς με τα παραμύθια
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση τέλειας παιδικής παράστασης: Το βαλς με τα παραμύθια

 
   Εντιμότητα, συνέπεια, συνεργασία, καλοσύνη, αγάπη, υπευθυνότητα. Και άλλα πολλά… Αξίες που διέπουν τη ζωή και ακολουθούνται… ή όχι… Η Κάρμεν Ρουγγέρη, η πρέσβειρα πολιτισμού και ήθους για τη χώρα μας και ένας από τους μεγαλύτερους θεατράνθρωπους που έχει γνωρίσει αυτός ο τόπος, μαζί με την εκπληκτική ομάδα της, έχει ανεβάσει ένα παραμύθι με παραμύθια. Σε αυτή τη σειρά έξι παραμυθιών καλούμαστε, εμείς οι θεατές, παιδιά όλων των ηλικιών, να παρακολουθήσουμε ιστορίες ντυμένες με τη μουσική του Γιόχαν Στράους του νεότερου. Όπως μας είχε πει και η ίδια η δημιουργός, σε συνέντευξη που μας παραχώρησε πρόσφατα, ο μεγάλος μουσουργός δεν έχει γράψει ποτέ μουσική για παραμύθι, όπως ο Μότσαρτ. Έτσι, στήνοντας το μύθο, η Ρουγγέρη φρόντισε να μπουν στίχοι στα μουσικά θέματα και να συνοδεύσουν την πρόζα των ηθοποιών.
 
vals1955

   Έξι παραμύθια παρακολουθήσαμε και αποκομίσαμε «μόλις τα παρακάτω». Οι ηθοποιοί που παίζουν, οι οποίοι – φυσικά – έχουν να κάνουν με πολλαπλές διανομές, στέκονται μοναδικά και κοινωνούν με εκπληκτικό τρόπο τις ιστορίες από σκηνής. Κοίταζα γύρω μου και έβλεπα παντού παιδάκια τα οποία κρατιόντουσαν γερά από τις καρέκλες τους, έχοντας ορθάνοιχτα τα ματάκια του, μην τυχόν και χάσουν έστω και ένα δευτερόλεπτο δράσης. Οι επτά ηθοποιοί που έπαιξαν, έδωσαν και την ψυχή τους. Έπαιξαν και τραγούδησαν, ήταν πραγματικά ακούραστοι και απέδωσαν στη λέξη «επαγγελματισμός» το πλήρες νόημά της. Εξαιρετικές φωνές όλοι και όλες τους, έδωσαν το κάτι παραπάνω… μάλλον, για την ακρίβεια, το πολύ παραπάνω. Δύο από τις κυρίες του θιάσου μου έκαναν όχι απλά σοπράνο αλλά γνήσιες κολορατούρες και νομίζω πως δεν κάνω λάθος εδώ. Και να σας πω και τούτο εδώ. Η μία ηθοποιός του θιάσου έπαιζε κρυωμένη, ήταν όμως τόσο άψογη, που δεν τολμώ να φανταστώ πώς θα ήταν χωρίς την ταλαιπωρία του κρυώματος.

   Μέσα από το βασιλιά Κοκκινοτρίχη, το βάτραχο/πρίγκιπα, τα δίδυμα που ήταν τεμπέλικα, τον καλό γιο και όλους αυτούς τους παραμυθένιους χαρακτήρες, τα παιδιά μας μαθαίνουν για την αγάπη, την τιμιότητα, την ανιδιοτέλεια και όλες τις έννοιες που θα είναι καλό να μην τις γνωρίζουν μόνο ετυμολογικά. Είναι πολιτική της Κάρμεν Ρουγγέρη και της ομάδας της να ψυχαγωγούν μεν, να δίνουν τροφή για σκέψη δε.
 
vals1956

   Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στα ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ κοστούμια και σκηνικά, όλα δημιουργίες της Χριστίνας Κουλουμπή. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι όλοι οι θεατές στο θέατρο, τη μία στιγμή ή την άλλη, θα στάθηκαν στο θέμα των κοστουμιών και σίγουρα θα θαύμασαν τις ιδέες, τη φαντασία και το τάλαντο της νεαρής ηθοποιού και τώρα πια συν-σκηνοθέτιδας. Υπάρχει και συνέντευξη εδώ και μάλιστα θα δημοσιευθεί πολύ σύντομα.

   Αν επιθυμείτε λοιπόν να περάσουν ένα υπέροχο πρωινό η μεσημεριανό τα πλασματάκια σας, να μάθουν για το μέγα Στράους και να σας ευχαριστούν για όλη την υπόλοιπη μέρα (ή μήπως εβδομάδα) για το καλό που τους κάνατε, η επιλογή είναι πολύ απλή. Α, μην το ξεχάσω. Η εισαγωγή της παράστασης… Εμπνευσμένη τουλάχιστον!

Κώστας Κούλης
 
vals1957
 
Οι τίτλοι των παραμυθιών που θα απολαύσουν τα παιδιά αλλά και όλη η οικογένεια στο ΘΕΑΤΡΟ ΚΙΒΩΤΟΣ, είναι:
Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΤΡΙΧΗΣ 
Η ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΑ ΚΑΙ Ο ΒΑΤΡΑΧΟΣ 
Ο ΣΠΟΡΟΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ 
ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΤΗΣ ΒΡΕΜΗΣ 
Ο ΠΙΝΚ ΚΑΙ Η ΠΟΝΚ 
Η ΧΡΥΣΗ ΧΗΝΑ 
 
συντελεστές
Κείμενο - Σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη
Σκηνικά - Κοστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή
Κίνηση – χορογραφίες - φωτισμοί: Πέτρος Γάλλιας
Μουσική επεξεργασία – Videoart: Αντώνης Δελαπόρτας
Στίχοι: Ανδρέας Κουλουμπής
Διδασκαλία τραγουδιών: Λαρίσα Ερεμέγιεβα
Βοηθός ενδυματολόγου: Έρρικα Αλαμάνου
Γραμματειακή υποστήριξη: Ελένη Καρτάση
Υπεύθυνη παραγωγής: Κατερίνα Μπανασάκη
Επικοινωνία: Αλίκη Δανάλη
 
ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ (με αλφαβητική σειρά):
Άντα Αθανασοπούλου, Αθηνά Δημητρακοπούλου, Ιουστίνα Μάτσιασεκ, Λάμπρος Παπαγεωργίου, Αντώνης Παπαδάκης, Νικόλας Παπακωνσταντίνου, Ορφέας Τσαρέκας
 
vals1958
 
Joomla Social by OrdaSoft!