= Ανταπόκριση υπέροχης παράστασης: Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση υπέροχης παράστασης: Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς

 
   Έχετε νοιώσει ποτέ υπερβολική αγάπη – προστασία – καταπίεση από την οικογένειά σας; Έχετε νοιώσει πως δεν αναπνέετε; Έχετε ποτέ νοιώσει κλειδωμένοι ψυχικά; Πιστεύατε μικροί πως είστε το καναρίνι στο κλουβί; Αν ναι, αυτή η παράσταση είναι αφιερωμένη σε εσάς. Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς μιλά για το φόβο της απώλειας, για το φόβο της εγκατάλειψης αλλά και την απώλεια της ελευθερίας, τη μιζέρια του εγκλεισμού. Μιλά για το οικογενειακό bulling. Μιλά για όσα κάποια στιγμή έχουν κάνει κάποιους να ανοίξουν την πόρτα και να μην γυρίσουν πίσω ποτέ.
 
folia2034

   Η Νεφέλη πάσχει από μια ανίατη ασθένεια που έχει χτυπήσει τα κόκκαλά της. Είναι επιρρεπής στους τραυματισμούς, φοβάται το σκοτάδι και έχει κλειστεί στο σπίτι, μην μπορώντας να αντιμετωπίσει κατάματα τη ζωή αλλά και την αρρώστια της. Ο πατέρας της, Κωνσταντίνος Δημητρίου, γίνεται ο φύλακας-άγγελός της αλλά και ο δεσμοφύλακάς της. Η μητέρα τους έχει εγκαταλείψει (δεν θα αναρωτηθείτε για πολύ για την αιτία, σας σερβίρεται σιγά σιγά στο πιάτο).

   Ο πατέρας είναι αυταρχικός, αυστηρός και απόλυτος. Κριτικάρει συνεχώς το Φίλιππο, το γιο της οικογένειας, ενώ συμπεριφέρεται υπερπροστατευτικά στην κόρη. Την κανακεύει σαν να ήταν μωρό, ενώ εύκολα μπορεί να ξεσπάσει θυμωμένος σαν κακομαθημένο παιδί όταν τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα έχει σχεδιάσει. Βλέποντας τη μίζερη ζωή που βιώνει η κόρη του Νεφέλη, απαιτεί από το Φίλιππο να φέρει στο σπίτι κάποιο φίλο του για να γνωριστεί με τη Νεφέλη και να την κάνουν να νοιώσει ενδιαφέρον για τη ζωή.
 
folia2035
   Όταν ο νυμφίος, εντάξει, ο Γιώργος, εγκάρδιος φίλος του Φίλιππου, έρχεται στο σπίτι, η Νεφέλη στην αρχή δειλά αλλά μετά πιο σταθερά ανοίγεται και η οικειότητα μεταξύ των δυο παιδιών είναι συγκινητική. Κάπου εκεί θα σκεφτείς ίσως… «Τον παρεξήγησα τον πατέρα», αλλά πριν προλάβεις να νοιώσεις την παραμικρή ενοχή, έρχεται το μεγαλύτερο σκαμπίλι που θα μπορούσες να φανταστείς. Ενώ έχει κάνει τόσα πράγματα για να βοηθήσει την κόρη του να ζήσει ανθρώπινα και να ξεχάσει την αρρώστια της, μόλις αντιλαμβάνεται πως έχει πάρει άλλος τη θέση του στην καρδιά της και νοιώθει ότι μπορεί να τη χάσει, μιλά στο Γιώργο και με πρόσχημα για το «Τι σκοπό έχει για την κόρη του», του «ξεφουρνίζει» τη σοβαρή κατάσταση της Νεφέλης. Φανταστείτε τη θέση του νέου. Ποιος ο λόγος αλήθεια αυτής της συμπεριφοράς;

   Η απώλεια. Έχει καταλάβει πολύ καιρό τώρα πως η γυναίκα του τον εγκατέλειψε για το χαρακτήρα του και ότι ο γιος του ετοιμάζεται και ο ίδιος να τους αφήσει. Η μόνη σωσίβια λέμβος για την ίδιο είναι η κόρη του, που έδειχνε μέχρι χθες να το χρειάζεται. Ένοιωσε απειλή και έβαλε να εξολοθρεύσει τον «εχθρό». Τι γίνεται όμως με τη Νεφέλη; Τι γίνεται με τη δέσμια του φύλακα-άγγελού της και το μέλλον της, απόρροια ίσως ενός αδιάφορου παρόντος. Ο Φίλιππος πάλι… Όταν κλείνει την πόρτα πίσω του… παρόλες τις ενοχές αυτής της… λιποταξίας, αισθάνεται πως βγαίνει ελεύθερος στον κόσμο… σαν να είναι η πρώτη φορά.
 
folia2032
   Η παράσταση είναι καθηλωτική από το πρώτο λεπτό. Ο Παναγιώτης Μπουγιούρης και η Ηρώ Πεκτέση αποδίδουν εναλλάξ τους ρόλους, καταφέρνοντας πολύ εύκολα να μπουν στην ψυχοσύνθεση όλων των ηρώων. Η Ηρώ, άλλοτε ως εύθραυστη Νεφέλη, μεταφέρει το δράμα της ηρωίδας, ενώ μέσα σε δευτερόλεπτα αλλάζει όψη το πρόσωπό της, όταν υποδύεται τον πατέρα. Ο Παναγιώτης παίρνει τη μορφή του πατέρα αλλά και του αγανακτισμένου γιου και του Γιώργου και δίνει τόση βαρύτητα που πιστεύεις ότι βλέπεις στα μάτια του ζωντανά όλους τους ρόλους. Είναι μαγικός ο τρόπος των εναλλαγών των χαρακτήρων. Το λιτό σκηνικό είναι γεμάτο ένταση, αλλά διακατέχεται από μια απλότητα που δίνει το φως μέσα από τα ψυχικά σκοτάδια των ηρώων. Η αλήθεια βρίσκεται πάντα κάπου στη μέση και ο θύτης είναι θύμα και ο ίδιος. Μπροστά σου διαδραματίζεται μια από τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τις βαριές κουρτίνες (ίσως) του διπλανού σου σπιτιού. Είναι μια ιστορία τόσο αληθινή και τόσο παράλογη συνάμα. Είναι μια εξαιρετικά δυνατή παράσταση που θα σας συγκινήσει.

Μαίρη Ζαρακοβίτη

Αντί επιλόγου: όταν είδα τον υποψήφιο «γαμπρό» με τα χέρια στις τσέπες και το κεφάλι σκυφτό και σχεδόν χωμένο μέσα στους ώμους του, σκίρτησα… «Τέτοιοι γονείς θα γίνουμε»; Τα παιδιά μας… Τι αμαρτίες πληρώνουν και κείνα… Η παράσταση που φιλοξενεί δύο ηθοποιούς και τέσσερις ρόλους, εκ των οποίων ο ένας αποδίδεται μάλιστα από κοινού, είναι από μόνη της μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση, όσον αφορά τη δυσκολία στην ερμηνεία και την πειθώ στην απόδοση. Ο Παναγιώτης Μπουγιούρης και η Ηρώ Πεκτέση ζύγισαν και ζυγιάστηκαν, αιωρήθηκαν στην κούνια που στην παράσταση δεν είναι κούνια και μας έδωσαν ένα θέαμα μοναδικό. Ήταν πειστικότατοι, ήταν τιμιότατοι και πολύ συγκινητικοί. Η Ηρώ στο ρόλο της εύθραυστης κόρης (και όχι μόνο) έδωσε ρεσιτάλ. Ο Παναγιώτης «απλά» πατούσε το διακόπτη και γινόταν από τη μία πατέρας και από την άλλη γιος, χωρίς καν να το σκέφτεται, κάνοντάς μας να απορούμε πώς είναι δυνατό να «σπάει» κάθε φορά που αλλάζει χαρακτήρα. Υποκριτική πολύ υψηλού επιπέδου, με δύο θαυμάσιους ηθοποιούς επί σκηνής να παρουσιάζουν το κακό που μπορεί να κάνει η λανθασμένη ένδειξη αγάπης. Γιατί όποιος αγαπά ΔΕΝ παιδεύει. Όποιος αγαπά, απλά το δείχνει. Σε εκείνον που αγαπά. Και – πιστέψτε με – δεν χρειάζεται να το δείξει πουθενά αλλού… Αλλιώς πρόκειται για φενάκη, για παραπέτασμα καπνού, για λευκό θόρυβο. Σαν αυτό που βγάζει μια τηλεόραση που δείχνει μόνο «χιόνι»…

Κώστας Κούλης
 
folia2033
Συντελεστές
Κείμενο - Σκηνοθεσία: Ζαχαρούλα Χρόνη, Κωνσταντίνα Καλλιβωκά
Σκηνογραφία: Δήμητρα Χατζηγιάνγκου
Κίνηση – Χορογραφία: Ελεάνα Νικολοπούλου
Πρωτότυπη Μουσική: Βασίλης Λάμπρου
Σχεδιασμός Φώτων: Πάνος Κουκουρουβλής
Φωτογραφίες παράστασης: Νίκος Πανταζάρας
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Ερμηνεία: Παναγιώτης Μπουγιούρης, Ηρώ Πεκτέση
 
folia2036
Πληροφορίες Παράστασης
Παραστάσεις Από Τετάρτη 23 Οκτωβρίου έως 16 Ιανουαρίου
Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Τετάρτη & Πέμπτη στις 21:00
Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά
 
Τιμές Εισιτηρίου:
Γενική Είσοδος: 13€
Μειωμένο (Φοιτητικό, ανέργων, +65 ετών): 11€
Προπώληση μέσω VIVA: Γενική Είσοδος: 11€, Μειωμένο: 9€
ΑΜΕΑ:8€
Κρατήσεις Εισιτηρίων και στο ταμείο του Θεάτρου: τηλ. 210 3414118 (Ώρες 17:00-21:00)

OLVIO THEATER
Φαλαισίας 7, Βοτανικός
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις