Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Η στρίγγλα έγινε αρνάκι;

 
Η ΣΤΡΙΓΓΛΑ ΕΓΙΝΕ ΑΡΝΑΚΙ; Tου Κώστα Παπαπέτρου
 
   Η στρίγγλα έγινε τελικά αρνάκι; Στο ερώτημα που μας αφήνει ο Σαίξπηρ, έρχεται να μας απαντήσει αυτή η παράσταση, δείχνοντάς μας το – μετά – του πολυπαιγμένου έργου «Η Στρίγγλα που έγινε αρνάκι». Τι έγινε μετά; Όλοι έχουμε αναρωτηθεί. Ο μεγάλος δραματουργός δε βάζει ερωτηματικό. Αφήνει να εννοηθεί ότι προφανώς αρνάκι έγινε η Στρίγγλα. Τελείωσε όπως γίνεται στα παραμύθια – κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα - ή μήπως τελικά ακολούθησε τη ροή της πραγματικής ζωής; Στην ελεύθερη διασκευή του Κώστα Παπαπέτρου, με σύγχρονες κι επίκαιρες αναφορές, υπάρχουν ισχυρές αμφιβολίες για το ποιος τελικά έγινε αρνάκι. Γι αυτό μπαίνει στον τίτλο ένα καίριο ερωτηματικό.
 
strigla1924

   Στο τέλος του έργου μας λύνεται η απορία, ίσως όχι προς τη πλευρά που θα ήθελε ο Σαίξπηρ, αλλά προς μια πιο σύγχρονη και ίσως πιο ανθρώπινη πλευρά. Το κείμενο είναι μια άλλη γραφή, με πολλές κωμικές, σατιρικές, ερωτικές και ανθρώπινες καταστάσεις, πολλές ανατροπές και μηνύματα πάνω στις σχέσεις των δύο φύλων και όχι μόνο… μέχρι την τελική λύση και το απρόοπτο φινάλε, όπου θα λυθεί και η απορία.

   Η Ελπίδα Αμίτση λέει για το έργο «Η αγάπη γεννάται από τη θήλεια αρχή, εικόνα της αιώνιας αγάπης. Στο κοσμικό επίπεδο ένας άλλος έρως, προϊόν της ζωής μετά της ύλης, η ανθρώπινη αγάπη συνδέεται ταυτόχρονα με τον καθένα από εμάς και με την αγάπη-αρχή. Η εκδήλωση της αγάπης-αρχής είναι παγκόσμιος και χαρακτηρίζεται σε κάθε μια από τις τρείς υποστάσεις του ανθρώπου. Το πνεύμα εμποτίζεται με δικαιοσύνη, η ψυχή με το καλό και ο άνθρωπος αποκτά ιδιάζουσα ωραιότητα. Υγεία στο σώμα, ειρήνη στην ψυχή και πίστη στο πνεύμα εναρμονίζουν τις τρεις υποστάσεις του ανθρώπου. Στο έργο μας Η ΣΤΡΙΓΓΛΑ ΕΓΙΝΕ ΑΡΝΑΚΙ του Κώστα Παπαπέτρου, η ηρωίδα μας Κατερίνα, ζώντας σε μια κοινωνία ψεύδους και προσωπείων, επαναστατεί ενάντια στις κατεστημένες πλάνες και πεποιθήσεις των ανθρώπων, προσπαθώντας να υλοποιήσει τη δική της εικόνα για τη ζωή. Η ακλόνητη θέλησή της παρασύρει σε αυτήν την πορεία μέσα από σατυρικές καταστάσεις και τους υπόλοιπους ήρωες σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας».
 
strigla1925
   Οι ηθοποιοί προσεγγίζουν μέσα από κωμικότητα, γλαφυρότητα και φρεσκάδα τους ρόλους τους, κάνοντας το έργο ευχάριστο. Γρήγοροι ρυθμοί που δεν σ’ αφήνουν να βαρεθείς αλλά και χαρακτήρες σωστά βασισμένοι σ’ αυτό που ήθελαν να πετύχουν. Μια καταπληκτική Κατερίνα – αγρίμι στην αρχή που τελικά μεταμορφώνεται σταδιακά σε μια γυναίκα που το μόνο που απλά ζητάει είναι αγάπη, εκτίμηση και σεβασμό από το άλλο φύλο. Οι χαρακτήρες αλλάζουν μαζί με τη «Στρίγγλα», πράγμα που φαίνεται πιο αληθινό για τη σημερινή εποχή. Σκηνοθετικά το έργο κερδίζει χρησιμοποιώντας μια οθόνη και γυρίσματα σ’ εξωτερικούς χώρους, βοηθώντας έξυπνα το μικρό θεατράκι της οδού Σουρή. Μια ευχάριστη παράσταση με καλές ερμηνείες από την ομάδα ΕΝ-Α, που δημιουργήθηκε στο Ωδείο ΕΝΤΕΧΝΟΝ, γέννημα εσωτερικής εργασίας.

Στέλλα Κοκκινέλη
 
ΔΙΑΝΟΜΗ
Ελπίδα Αμίτση
Χρίστος Γεωργίου
Μιχαήλ Άγγελος Δρόσος
Μαρία Ζαχαριάδου
Αθανασία Κατσηδήμα
Νίκος Παπαγιάννης
 
strigla1926
 
Ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία :Ελπίδα Αμίτση
Μουσική: Δημήτρης Παριανός
Σκηνικά - Κοστούμια: Νίκη Ελευθερίου
Φωτισμός: Άρτεμις Λογαρά
Φωτογραφία, Video: Γιώργος Κλήμης
Επιμέλεια trailer: Δημήτρης Παριανός
Φροντιστής: Ιωάννης Πίππας
Κομμώσεις-μακιγιάζ: Χριστόπουλος Δουκουμόπουλος,
Αναστασία Καντζούρη
Παραγωγή: Θέατρο ΕΝ-Α
INFO
Θέατρο ΕΝ-Α
Σουρή και Μαλαγαρδή 95, Κορυδαλλός
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6987 154 814
Email θεάτρου: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Κινητό επικοινωνίας: 697 47 74 006
Πρεμιέρα Σάββατο 23 Φεβρουαρίου
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 μέχρι 25/05/2019
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά χωρίς διάλειμμα
Γενική Είσοδος 12€ , Φοιτητές – Άνεργοι 8€
Προς ενίσχυση των σκοπών των ΕΝ.Π.ΑΝ.
Υπό την αιγίδα: WORLDPHILOSOPHICALFORUM και UNESCO.
Ένα πολιτιστικό γεγονός των ΕΝ.Π.ΑΝ. (Ένωση Πολιτισμού Ανάπτυξης)
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης
Joomla Social by OrdaSoft!