Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση μεγαλειώδους παράστασης: Στο μυαλό του Φραντς Κάφκα

 
Νερό, νερό παντού και ούτε μια γουλιά για να πιούμε…

   Μέσα από τα έργα του Κάφκα αντικατοπτρίζεται η κοινωνία του τότε αλλά και του σήμερα. Σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει, αφού για να γίνει η αλλαγή χρειάζεται ο άνθρωπος να σηκώσει το μέρος των ευθυνών που του αναλογούν, να κοιτάξει για λύσεις, να αλλάξει ο ίδιος πρώτα, πριν προσπαθήσει να αλλάξει τη κοινωνία. O Κάφκα καταπιεζόταν από τον αυταρχικό του πατέρα και παράλληλα πνιγόταν σε μια κοινωνία που δεν είχε τίποτα να δώσει σε ένα σκεπτόμενο άνθρωπο. Η συγγραφή ήταν η μόνη του διέξοδος, αλλά και το δικό του μανιφέστο για τη ζωή. Μπορεί εκείνος να έβλεπε τα έργα του σαν κωμωδίες και να είχε ορκίσει τον καλύτερο του φίλο Μαξ Μπροντ, να τα κάψει μετά το θάνατό του, αλλά ευτυχώς για εμάς, τα έργα του δεν «έφυγαν» μαζί του και ο Κάφκα πήρε τη θέση που του άρμοζε στο πάνθεον των σπουδαίων συγγραφέων, αφού στη ζωή του ήταν απλά ένας δημόσιος υπάλληλος.
 
kafka2024

   Η παράσταση ξεκινά ροκάροντας αλλά και σμιλεύοντας το κοινό με το “Thunderstruck” των AC/DC, αποδιδόμενο από τα τσέλο των μανιακών Κροατών 2Cellos. Η Σοφία Καζαντζιάν χορεύει, δίνοντας με φιγούρες τη σκιαγράφηση του ψυχισμού του Κάφκα. Εξαιρετική οπτική αλλά και το μουσικό χαλί προωθεί το δυναμισμό που χρειάζεται για να ξεκινήσει μια από τις ποιο καθηλωτικές παραστάσεις που έχω δει. Έχουν ετοιμάσει σκηνές μέσα από σχεδόν όλα του τα έργα. Θα έλεγα πως μέσα από αυτά κατανοήσαμε τον άνθρωπο Κάφκα, τις καταστάσεις αλλά και τις σκέψεις που τον έκαναν να γράψει αυτά τα τόσο σημαντικά έργα. Μια ανάγνωση (δεν) φτάνει για να μπορέσεις να εντρυφήσεις στον ψυχισμό του και στις πεποιθήσεις τους.

   Μέσα από τη παράσταση “Στο μυαλό του Φραντς Κάφκα”, έχεις τη δυνατότητα να βρεις όλα εκείνα που ίσως χάθηκαν ή ξεχάστηκαν να αφομοιωθούν στην ανάγνωση των έργων του. Μέσα από τον άνθρωπο Κάφκα θα δούμε και τον δικό μας εαυτό. Θα συγκλίνουμε σε πολλά σημεία μαζί του και ίσως σε κάποια να καταλάβουμε τη βαρύτητα των πραγμάτων που, ενώ κάνουμε στην άκρη, εκείνα έρχονται συνεχώς να μας πνίξουν. Η Σοφία και ο Μάριος περπάτησαν στα μέρη που έζησε ο Κάφκα. Έκαναν εκτενή έρευνα, ώστε να αποδώσουν τα μέγιστα για το έργο αυτού του τόσο σημαντικού συγγραφέα. Η πένα της Σοφίας χτυπά κόκκαλα, ενώ ο Μάριος, επιβλητικός στο ρόλο του Κάφκα, μαστιγώνει συνειδήσεις κάνοντας… κωμωδία.
 
kafka2025

   Με την πρώτη ματιά φαίνεται δύσκολο το εγχείρημα, αλλά αυτά τα δυο νέα παιδιά δεν συμβιβάζονται με τίποτα λιγότερο του τέλειου. Και αυτό βγήκε στην παράσταση μέσα από ένα ανθρώπινο μεγαλείο, υποκριτικά αλλά και συγγραφικά. Εκπληκτικός στη σκηνή και ο Πάνος Βουτσινάς, με το ταπεραμέντο του αλλά και την κωμική διάσταση των ρόλων που υποδυόταν. Τα σκηνικά αποτυπώνουν το δυναμισμό του λόγου, που γίνεται μαχαίρι και στρέφεται σε όλους αυτούς που καταδικάζουν την ελεύθερη σκέψη και θεωρούν πως ένας λαός πρέπει να μπαίνει σαν καρδερίνα σε κλουβί για να αισθάνεται ευτυχισμένος. Σημαντική σκηνή της παράστασης το ξέσπασμα του Κάφκα και το κατηγορώ στον πατέρα μέσα από τα πλοκάμια της μαύρης κωμωδίας.

   Στο τέλος της παράστασης το κοινό αποθέωσε το θίασο με έντονα χειροκροτήματα. Είχαμε παρακολουθήσει ένα έργο που συγκίνησε τις ψυχές μας αλλά και έβαλε τη σκέψη μας να τρέχει με διακόσια, σε ένα αέναο μονοπάτι προς την ελευθερία. Η Σοφία και ο Μάριος κέρδισαν τις εντυπώσεις και τις καρδιές μας και τους ευχόμαστε η παράστασή τους να γίνει σημείο αναφοράς για όλους τους ανθρώπους σε όλο το πλανήτη. Συγχαρητήρια, παιδιά!

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
kafka2026
 
ΘΕΑΤΡΟ ALTERA PARS
Kάθε Σάββατο και Κυριακή στις 18:00 μέχρι 8 Μαρτίου.
Διάρκεια: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Προπώληση: 12€ viva.gr https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-altera-pars/sto-myalo-tou-frants-kafka/
Ταμείο: 15€ * Ειδικές προσφορές για γκρουπ
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Πρωταγωνιστούν: Μάριος Ιορδάνου, Σοφία Καζαντζιάν, Πάνος Βουτσινάς, Ακριβή Μαλισσόβα, Στυλιάνα Περατικού
 
kafka2023
Σκηνοθεσία/Θεατρική διασκευή/Χορογραφίες: Σοφία Καζαντζιάν
Μουσική επιμέλεια/ Σχεδιασμός φωτισμού: Μάριος Ιορδάνου
Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Βαλεντίνο Βαλάσης
Ηχοληψία: Χριστόφορος Τσακιρόπουλος
Φωτογραφία: Κατερίνα Σβορώνου
Σχεδιασμός αφίσας: Γιώργος Αλεξάνδρου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μελπομένη Φιλίππου
 
Joomla Social by OrdaSoft!