Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Stamboul Train

 
   All aboard σε ένα τρένο που δεν διεκδικεί με τίποτα τον τίτλο της «Τρελής αμαξοστοιχίας», πλην όμως η ιστορία που ξεδιπλώνεται δεν έχει ανάγκη την τρέλα. Οκτώ άνθρωποι θα επιβιβαστούν, η διαδρομή μέχρι την Κωνσταντινούπολη δεν γνωρίζει κανείς τι κινδύνους ενέχει, οι ζωές τους δεν τέμνονται πουθενά, αλλά μόλις οι ρόδες αρχίσουν να κυλούν στις ράγες, οι ορίζοντές τους παύουν να είναι παράλληλοι. Ο κόσμος ετοιμάζεται να υποδεχθεί το σωτήριο έτος 1933, η Ευρώπη μοιάζει με μπαρουταποθήκη που αναμένει ένα φλεγόμενο φυτίλι, ο ναζισμός παύει να απασχολεί μόνο μπυραρίες και οι πλούσιοι επιμένουν να αγνοούν τους λιγότερο τυχερούς κοινωνικά.
 
stamboul1963 
   Οκτώ χαρακτήρες μπλέκονται σε αυτή τη διαδρομή. Η πλοκή κάνει διάφορους σταθμούς ανάμεσα σε καταστάσεις και φλέγοντα θέματα. Ρατσισμός, ηθική ασυδοσία (και όχι μόνο), έφεση στο ψέμα, προσπάθεια για το καλύτερο, όραμα, θάνατος… Το τρένο ξεκινά. Μαζί μ’ αυτό ξεκινούμε και οι θεατές. Θα πρέπει εδώ να πω πως παρακολουθώ για πρώτη φορά ολοκληρωμένη παράσταση στο Τρένο στο Ρουφ και θα πρέπει επίσης να πω πως η εμπειρία ήταν τουλάχιστον ονειρική. Όταν μάλιστα το βαγόνι άρχισε να δονείται και με τη βοήθεια του εξαιρετικού φωτισμού μας έδωσε εκατό τα εκατό την εντύπωση πως πραγματικά κινείται, εκεί πλέον ο ενθουσιασμός χτύπησε κόκκινο. Θα έλεγε κανείς πως αυτή η προσομοίωση ήταν το κλειδί… Μόνο που εδώ έχουμε να κάνουμε απλά με ένα μηχανισμό υποβοήθησης. Το πραγματικό κλειδί είναι η παράσταση και οι ηθοποιοί που ενσαρκώνουν τους ρόλους.

   Ο Νίκος Ποριώτης έχει μεταμορφωθεί σε έναν αινιγματικό, αλλά και καλλιεργημένο χαρακτήρα, που θέλει να βάλει μπροστά ένα σχέδιο για ένα ολόκληρο κίνημα. Εξαιρετικός στα καθήκοντά του, άψογος σε εκφορά και κίνηση, μας πείθει με άνεση για τον άνθρωπο που έχουμε μπροστά μας βάσει κειμένου. Τον έχω δει και παλιότερα, σε άλλες παραστάσεις και πάντα έδειχνε πόσο όμορφα κλείδωνε στο ρόλο. Η Εβελίνα Αραπίδη, στο ρόλο της εξίσου αινιγματικής δημοσιογράφου, που δεν σταματά μπροστά σε τίποτα και κανέναν, στέκεται θαυμάσια απέναντι στις υποκριτικές υποχρεώσεις της και πλάθει έναν εντελώς πραγματικό χαρακτήρα. Ο Σπύρος Ζουπάνος, με θαυμάσιο κούρεμα εποχής και τον απαραίτητο μύστακα, ο οποίος παραπέμπει κάπου πολύ συγκεκριμένα και κομψά, είναι εξίσου πειστικός και τίμιος σε ό,τι ερμηνεύει. Θα πρέπει να τονίσω εδώ πως και οι οκτώ ηθοποιοί έχουν δουλέψει με τρόπο που συγκινεί, καθώς η συνεχής κίνηση και η εναλλαγή ατακών πραγματικά κάνει το κοινό να αδημονεί για την εξέλιξη της ιστορίας.
 
stamboul1964

   Η Δάφνη Καφετζή βγάζει ένα εντελώς ανθρώπινο πρόσωπο προς το κοινό, υποδυόμενη μία χορεύτρια που πάει για την Πόλη, για να δουλέψει και να βγει από την ένδεια. Είναι χαριτωμένη, είναι αληθινή, είναι εύθραυστη… Μας άρεσε πολύ. Η Κλαίρη Σαρρηκυριάκου είναι εξίσου καλοκουμπωμένη στο ρόλο της. Όμορφη, γλυκιά, στιβαρή αλλά και ευαίσθητη, είναι η γυναίκα εκείνης της εποχής, που θέλει να ορίσει τη μοίρα της, αναγκάζεται όμως να διαβεί μεγάλες ανηφοριές. Ο Χρήστος Χριστόπουλος υποδύεται έναν Εβραίο επιχειρηματία, ο οποίος είναι συνειδητοποιημένος, ευγενής, καλόκαρδος και πάνω απ’ όλα άνθρωπος. Και ο ηθοποιός μας έπεισε για όλα! Σπουδαία ερμηνεία, πολύ φυσική, πολύ γνήσια. Ο Αλέξανδρος Ζουριδάκης, τον οποίο είδα πρόσφατα και σε άλλη παράσταση και μου άρεσε εξίσου, υποδύεται ένα χαρακτήρα που έρχεται από το πουθενά, παίζει όμως μεγάλο ρόλο στις εξελίξεις. Μου άρεσε πολύ, ήταν τόσο πολύ φυσικός, τόσο πολύ άνετος… Ο Παναγιώτης Μαρίνος, σε έναν αινιγματικό και κείνος ρόλο, δείχνει δύο πλευρές πολύ δυνατές και με ίση πειστικότητα. Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρουμε εδώ την υποδειγματική σκηνοθεσία της Τατιάνας Λύγαρη, η οποία εκμεταλλεύτηκε κάθε σπιθαμή του χώρου και έδωσε ένα θέαμα που μας έκανε απλά, πολύ απλά, να θέλουμε πολύ να το ξαναδούμε. Το κείμενο και τη μετάφραση υπογράφει ο Ιωσήφ Βαρδάκης, τα υπέροχα κοστούμια ο Γιάννης Μετζίκωφ και τους ερωτεύσιμους φωτισμούς ο Σάκης Μπιρμπίλης.

   Θαυμάσια παράσταση! Ηθογραφία, αποτύπωση προσώπων και τάσεων και μία εν γένει εκπληκτική αναφορά λαογραφικών χαρτών και ανάλογων ψιμυθίων, με σεβασμό πάντα στο best seller του Graham Greene. Ιδίως στη σκηνή που ενώ σβήνουν σιγά-σιγά τα φώτα, προτείνεται εκείνο το δεξί χέρι, προκαλώντας ίσως και φόβο… Πέρα από την ανατριχίλα στη σκέψη και μόνο… Όταν πάτε να δείτε το έργο, είναι πολύ πιθανό να μας βρείτε εκεί… ξανά.

Κώστας Κούλης
 
stamboul1965
Μετάφραση-Διασκευή Ιωσήφ Βαρδάκης / Σκηνοθεσία Τατιάνα Λύγαρη / Σκηνικά-Κοστούμια Γιάννης Μετζικώφ / Μουσική Μηνάς Ι. Αλεξιάδης / Χορογραφία Πέπη Ζαχαροπούλου / Φωτισμοί Σάκης Μπιρμπίλης
 
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Εβελίνα Αραπίδη, Σπύρος Ζουπάνος, Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Δάφνη Καφετζή, Παναγιώτης Μαρίνος, Νίκος Ποριώτης, Κλαίρη Σαρρηκυριάκου, Χρήστος Χριστόπουλος
 
stamboul1966
 
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Πρεμιέρα: Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Θεατρικό Βαγόνι
κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 21.00 & Κυριακή στις 18.30
Εισιτήρια: 14 ευρώ Ολόκληρο (Παρασκευή) / 16 ευρώ Ολόκληρο (Σάββατο & Κυριακή) / 12 ευρώ Φοιτητικό - Μειωμένο / 5 ευρώ Ατέλειες
Ηλεκτρονική Προπώληση: www.viva.gr
 
stamboul1967
 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ
Τηλ. 210 5298922 / 6937 604988
καθημερινά (εκτός Δευτέρας) 10.00–14.00 & 18.00–22.00

Σιδηροδρομικός & Προαστιακός Σταθμός Ρουφ, επί της Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως
10’ με τα πόδια από το ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός
Free Wi-Fi / Δωρεάν Parking
 
ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ
www.totrenostorouf.gr
www.facebook.com/To-Treno-sto-Rouf-railway-carriage-theatre https://twitter.com/ToTrenoStoRouf
https://instagram.com/ToTrenostoRouf
 
Joomla Social by OrdaSoft!