= Ανταπόκριση εκπληκτικής παράστασης: Stamboul Train
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση εκπληκτικής παράστασης: Stamboul Train

 
   Η ώρα κόντευε 21.00… κόσμος στεκόταν έξω απ’ την είσοδο του βαγονιού περιμένοντας να μπει. Άλλοι κάπνιζαν, άλλοι μιλούσαν στο τηλέφωνο, άλλοι πάλι καθόντουσαν σε κάτι τραπεζάκια που ήταν ακριβώς δίπλα. Ανάμεσά τους πέρασε σαν σίφουνας ένας τύπος φορώντας στο κεφάλι του κιπά, το εβραϊκό καπέλο και πέρασε μέσα στο τρένο. Λίγο πιο πίσω ακολουθούσε ένας καθολικός παπάς, ο οποίος έδειχνε να μελετά τη Βίβλο. Κι εκείνος με αργά βήματα μπήκε μέσα, αφού κοίταξε για λίγο τον κόσμο που περίμενε. Σε λίγα λεπτά μια κυρία μας κάλεσε να περάσουμε μέσα για… να αρχίσει η παράσταση! Βλέπετε, δεν βρισκόμασταν σε κάποιον σταθμό τρένου, αλλά στο φανταστικό θέατρο – αμαξοστοιχία (από μόνο του αυτό τραβάει την προσοχή) «Το τρένο στο Ρουφ», για να παρακολουθήσουμε το έργο του Graham Greene «STAMBOUL TRAIN». Οι πρωτοτυπίες πάρα πολλές λοιπόν, αρχίζοντας απ’ το γεγονός ότι όλο το θέατρο είναι σε βαγόνια, ξεκινώντας από την είσοδο που ήταν και το μπαρ, στο δεύτερο (το εστιατόριο) και στο τρίτο με τη σκηνή με καθίσματα τρένου! Οι ηθοποιοί μπήκαν ακριβώς πριν από μας, σαν να ήταν κι αυτοί θεατές και έδωσαν έτσι μια αίσθηση ρεαλισμού στην παράσταση, σαν να ήταν συμμετοχική. Κι αυτό θα το καταλαβαίναμε αργότερα. Περάσαμε μέσα λοιπόν και καθίσαμε στα λίγο άβολα, είναι η αλήθεια, καθίσματα. Η ορατότητα δεν ήταν καλή λόγω των καθισμάτων και της στενότητας του χώρου και αυτό έδινε την εντύπωση ότι δεν θα υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες για να παρακολουθήσεις μια παράσταση με την άνεσή σου. Αμ δε!
 
stamboul1933
 
   Πριν προλάβουμε καλά καλά να καθίσουμε, ακούστηκε η ανακοίνωση ότι «η αμαξοστοιχία Όριεντ Εξπρές για Κωνσταντινούπολη ξεκινάει αμέσως» στα ελληνικά και σε ξένη γλώσσα. Και τότε το βαγόνι άρχισε να κινείται, δίνοντας την αίσθηση ότι ταξιδεύουμε κι εμείς μαζί με τους ηθοποιούς. Αυτό ήταν! Γίναμε όλοι μέρος της ιστορίας, αφού η στενότητα του χώρου δεν άφηνε περιθώρια για κάτι διαφορετικό (γύρω στους 80 θεατές υπολόγισα ότι μπορούσαν να παρακολουθήσουν την παράσταση). Οι ηθοποιοί περνούσαν από δίπλα μας, μας ακουμπούσαν, νιώθαμε την ανάσα τους. Η ούτως ή άλλως πολύ καλή ηχητική είχε δέσει με το φωτισμό και ήδη είχαμε ταξιδέψει στο 1935, στο δρόμο για την Κωνσταντινούπολη. Η σκηνή δε με τους πυροβολισμούς έξω απ’ το βαγόνι, όπου δεν είχαμε καμία εικόνα παρά μόνο ήχο και φώτα στα τζάμια, ήταν κάτι το πρωτόγνωρο. Ήταν τόσο βιωματική εμπειρία, που δεν νομίζω ότι χρειάζεται καν να σας πω για το έργο για να πάτε να βιώσετε κι εσείς αυτή την εμπειρία. Αλλά έτσι θα αδικούσα κατάφωρα οκτώ καταπληκτικούς ηθοποιούς που απέδωσαν ένα έργο με τόση αμεσότητα και μεταδοτικότητα. Που σε έκαναν να νιώσεις συνεπιβάτης τους. Που απέδωσαν μια ερωτική σκηνή με απίστευτη απλότητα δίχως υπερβολές, αλλά και δίχως έλλειψη πάθους (δεν ήταν κι εύκολο σε τόσο κοντινή απόσταση με το κοινό). Που με τους μορφασμούς τους και μόνο, σου έδιναν να καταλάβεις τα συναισθήματα που τους κυρίευαν την κάθε στιγμή.
 
stamboul1934
   Πλησιάζουμε το 1935 λοιπόν και ένας Εβραίος επιχειρηματίας, μια φτωχή χορεύτρια, μια σκληρή δημοσιογράφος με τη βοηθό – ερωμένη (;) της, ένας φιλόδοξος συγγραφέας, ένας στυγνός δολοφόνος, ένας παπάς και ένας κυνηγημένος επαναστάτης, συνταξιδεύουν σε μια διαδρομή που θα καθορίσει τη μοίρα τους. Η πλοκή εξελίσσεται ταχύτατα, καθώς το τρένο προχωρά προς τον προορισμό του. Έναν προορισμό διαφορετικό για τον καθένα, που όμως η μοίρα θα συνέδεε άρρηκτα με τους επιβάτες, ώστε αφού συναντηθούν να καταλήξει να γίνει κοινός. Ο συγγραφέας προσπαθεί σαφέστατα να περάσει πολιτικά μηνύματα, με τον κυνηγημένο επαναστάτη κ. Τσίλερ να αναζητά τις πραγματικές αξίες της ζωής, προσπαθώντας να αλλάξει τον κόσμο με μια επανάσταση και τη δημοσιογράφο να ενδιαφέρεται για το πρωτοσέλιδο, γνωρίζοντας πως τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Ποιος έχει άραγε δίκιο; Κάποιοι θα μπορούσαν να το πουν και θέμα «κλισέ», αλλά θα μπορούσε κάποιος άλλος να τους απαντήσει με την ατάκα του συγγραφέα «Τα κλισέ είναι κλισέ γιατί λένε αλήθειες». Και η μόνη σίγουρη αλήθεια είναι ότι φεύγοντας το κοινό ήταν ευχαριστημένο απ’ αυτό που είδε και βίωσε. Πολύ καλά τα κουστούμια, η μουσική, ο φωτισμός, η σκηνοθεσία. Όλα συνετέλεσαν ώστε να παρουσιαστεί μια εκπληκτική παράσταση. Την προτείνω ανεπιφύλακτα, μια και το φανταστικό αυτό θέατρο έχει άπλετο χώρο για παρκάρισμα και εύκολη πρόσβαση. Εγώ, να φανταστείτε, ολόκληρη τράτα πάρκαρα και δεν ενόχλησα κανέναν. Και θα ξαναπήγαινα άνετα να το απολαύσω. Αλλά δυστυχώς δεν θα μπορέσω, μια και ο καπετάνιος μου έχει αναθέσει ήδη την επόμενη αποστολή. Μέχρι την επόμενη ανταπόκριση λοιπόν… ΝΑ ΠΑΤΕ!

Νάσος Κονίτσας
 
stamboul1935
 

Νέα διανομή (αλφαβητικά)

Ανατολή Αθανασιάδου, Γιάννης Διαμαντής, Δάφνη Καφετζή , Νίκος Παπαδόπουλος, Βασίλης Πουλάκος, Κλαίρη Σαρρηκυριάκου, Δημήτρης Σταμούλης, Στράτος Σωπύλης

Η Τατιάνα Λύγαρη σημειώνει: «Το έργο διαδραματίζεται στην τόσο ενδιαφέρουσα, ιστορικά και κοινωνικά, περίοδο του μεσοπολέμου στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με το θρυλικό τρένο Orient Express. Το Θεατρικό Βαγόνι της Αμαξοστοιχίας αποτελεί το ιδανικό και απόλυτα ρεαλιστικό σκηνικό για την μεταφορά του διάσημου μυθιστορήματος του Graham Greene στο θέατρο. Η παράσταση μέσα από μια γρήγορη κινηματογραφική αφήγηση μυστηρίου και με μία “gros plan” ερμηνευτική απόδοση των οκτώ χαρακτήρων στο κινούμενο τρένο, τοποθετεί ηθοποιούς και θεατές στο κάδρο της “Greeneland”, του τοπίου που σκιαγραφεί ο Greene, ως συμμέτοχους και συνένοχους μιας καταστροφής που μοιάζει να πλησιάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Η διεισδυτική και ψυχαναλυτική ματιά του Greene στον τρόπο σκέψης και στις πράξεις των ηρώων του τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο αντανακλάται στο σημερινό πλαίσιο της ανησυχητικής αύξησης του ακραίου εθνικισμού και του ρατσισμού, που αναπτύσσονται ραγδαία στις κοινωνίες μας».

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Επανέναρξη: Παρασκευή 8 Μαρτίου
Θεατρικό Βαγόνι
κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 21.00 & Κυριακή στις 20.00
Εισιτήρια: 14 ευρώ Ολόκληρο / 10 ευρώ Φοιτητικό - Μειωμένο / 5 ευρώ Ατέλειες

stamboul1936

Ηλεκτρονική Προπώληση:
https://www.viva.gr/tickets/theatre/treno-sto-roof/stamboul-train/

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ
Τηλ. 210 5298922 / 6937 604988
καθημερινά (εκτός Δευτέρας) 10.00–14.00 & 18.00–22.00
Σιδηροδρομικός & Προαστιακός Σταθμός Ρουφ, επί της Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως
10’ με τα πόδια από το ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός
Free Wi-Fi / Δωρεάν Parking

 

Joomla Social by OrdaSoft!