= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Στα άκρα
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Στα άκρα

 
«Στα άκρα», μία επίκαιρη παράσταση βασισμένη στο λογοτεχνικό έργο του Ζωρζ Μπατάιγ «γαλάζιο του ουρανού»
 
   Το έργο μας ξεκινάει σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Λονδίνο, με τον Ερρίκο και τη Ντέρτυ, την ερωμένη του, με την οποία απατάει τη γυναίκα του, Εντίθ. Η παράνομη αυτή σχέση όμως δεν θα κρατήσει για πολύ και στη ζωή του Ερρίκου θα μπει η Ξένια. Σε μία περίοδο επανάστασης βλέπουμε την απάθεια της αστικής τάξης στα γεγονότα που συμβαίνουν και ταυτόχρονα τη μεσαία και εργατική να προσπαθούν να κρατήσουν την επανάσταση ζωντανή. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης κάνει την εμφάνισή της μία τρανς που δίνει ένα σχόλιο πάνω στα δρώμενα με το τραγούδι της, τις κινήσεις της και τις εκφράσεις της.
 
akra144   Ένα πολύ προσεγμένο σενάριο που έχει ρόλο μπαλαντέρ, καθώς, αν εξαιρέσει κανείς κάποια μικρά στοιχεία της παράστασης που μαρτυρούσαν την περίοδο που διαδραματιζόταν, πολύ εύκολα θα μπορούσε κανείς να την τοποθετήσει ιστορικά σε ένα πολύ μεγάλο χρονικό εύρος, καθώς τα θέματα που θίγει είναι διαχρονικά, ένα σενάριο που δίνει πολλές ευκαιρίες στο σκηνοθέτη να δώσει ό,τι καλύτερο μπορεί. Και ο Πέτρος Ζούλιας το εκμεταλλεύεται στο έπακρο. Στιγμές ονείρου εμφανίζονται πάνω στη σκηνή χωρίς να αποπροσανατολίσει το κοινό και χωρίς να του αποσπάσει την προσοχή από την κύρια πλοκή, παρεμβάλλουν δίνοντας μία παραπάνω πληροφορία για το παρελθόν του πρωταγωνιστή. Οι δύο γυναίκες της ζωής του Ερρίκου εμφανίζονται στο πίσω μέρος της σκηνής, δίνοντας την αίσθηση ότι ποτέ δε θα τις ξεχάσει και δε θα βγουν από τη ζωή του ποτέ οριστικά.

   Η μουσική και ο φωτισμός παίζουν το δικό τους ρόλο στην παράσταση, καθώς βλέπουμε τις εναλλαγές που συμβαίνουν σύμφωνα με τα πρόσωπα που δρουν πάνω στη σκηνή. Το κάθε τραγούδι που παίζει σηματοδοτεί τη σχέση των ανθρώπων που αλληλεπιδρούν τη συγκεκριμένη στιγμή και αυτό δίνει στο θεατή ένα στοιχείο παραπάνω για την εξέλιξή τους. Πολλές φορές όμως η μουσική κάλυπτε τα λόγια των ηθοποιών, με αποτέλεσμα να χάνεται η αρχή και το τέλος της ατάκας.
 
akra145
   Ο Γιώργος Βέττος (Ερρίκος), πιστός στο ρόλο του. Δεν ήξερες αν πρέπει να λυπηθείς τον ίδιο ή τις γυναίκες που βρίσκονταν στ ζωή του. Μόνιμα μεθυσμένος, με περίεργα φετίχ που δεν τον άφηναν να κρατήσει μία σχέση. Με κάθε γυναίκα που περνούσε έχανε και κάτι κι αυτό φαινόταν στο χαρακτήρα του.

   Στο πρόσωπο της Αγοραστής Αρβανίτη (Ντέρτυ) έβλεπες μία γυναίκα που δεν ενδιαφερόταν για κανέναν άλλο πέρα του εαυτού της. Μία γυναίκα που χλεύαζε τους υπαλλήλους του ξενοδοχείου πετώντας τους λεφτά και γελώντας όταν τους έβλεπε να τα μαζεύουν από το πάτωμα, μία γυναίκα που έπαιζε με τα συναισθήματα του Ερρίκου παρατώντας τον και μετά επιστρέφοντας σε αυτόν, μία γυναίκα που διασκεδάζει με τον πόνο των άλλων. Μόνο βλέποντας τη φιγούρα της καταλάβαινε κανείς τι κρύβει μέσα της και αυτό είναι ίσως από τα πιο δύσκολα που πρέπει να καταφέρει ένας ηθοποιός.
 
akra147
   Και τι να πει κανείς για τον Αντώνη Τρίκκη (τρανς)! Με τις εκφράσεις του και τις αντιδράσεις του, που ταίριαζαν γάντι σε όσα συνέβαιναν πάνω στη σκηνή, να κλέβουν τα βλέμματα. Ήταν μία πολύ ευχάριστη νότα της παράστασης, που έφερε γέλιο σε όλο το κοινό.
 
Σοφία Κοτσαλάρα

 

Ταυτότητα παράστασης
Διασκευή-Δραματουργική επεξεργασία: Στέλλα Ζαφειροπούλου
Μετάφραση: Kατερίνα Κοιλάκου
Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας
Σκηνικά: Αναστασία Αρσένη
Κοστούμια: Μαργαρίτα Δοσούλα
Μουσική: Παναγιώτης Αυγερινός
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Κίνηση: Ανθή Θεοφιλίδη
Φωτογραφίες: Μαριλένα Αναστασιάδου
Βοηθός Σκηνοθέτη: James Rodi
Βοηθός Σκηνογράφου: Φώτης Μουρτάς
Κομμώσεις: Ioannis hair & beauty team
MakeUp Artist: Μυρτώ Παρετζόγλου, Βίλλυ Λελόβα
 
Πρωταγωνιστούν:
Αγοραστή Αρβανίτη, Γιώργος Βέττος, Λιάνα Παρούση, Δέσποινα Πέττα, Αντώνης Τρίκκης, Γιώργος Τσουρουνάκης, Μαίρη Χάγια, Κυριάκος Ψυχαλής
Παραγωγή: 1Night Art
Επικοινωνία: Μαρκέλλα Καζαμία
 
akra148
 
Χώρος: Θέατρο ΧΩΡΑ
Αμοργού 20, Κυψέλη
Τηλέφωνο, 2108673945
Πρεμιέρα: 12 Φεβρουαρίου 2018
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00
Διάρκεια: 100’ (με διάλειμμα)
Εισιτήρια: Κανονικό: 18 €, 15 €, 10 € (Εξώστης)
Μειωμένο: 10 € (φοιτητές, άνεργοι και άνω των 65 ετών)
Parking με 3 ευρώ (πλησίον του θεάτρου, Αμοργού 18)
 
Επίσημος δικτυακός τόπος θεάτρου: www.choratheatro.gr
 
Joomla Social by OrdaSoft!