= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα

 
   Ισπανία… Ένα πένθος, πέντε γυναίκες σε κατ’ οίκον εγκλεισμό, μια γυναίκα κέρβερος που ορίζει τις ζωές τους. Η μάνα τους. Η ιστορία πραγματεύεται τη ζωή αυτών των γυναικών μέσα στο σπίτι που αποτελεί τη φυλακή τους και που αιτία είναι η μητέρα τους και το πένθος για τον πατέρα τους. Για ν’ αποφευχθούν οι κακιές οι γλώσσες, επιβάλλεται ο εγκλεισμός των κοριτσιών στο σπίτι για οκτώ χρόνια. Η Μπερνάρντα Άλμπα (η μάνα) και η ηθική αυστηρότητά της, κάνει τους ανθρώπους γύρω της έρμαια της ελεγκτικής της μανίας. Θέλει να ελέγχει, εκτός από τις ζωές και τους πόθους των ανθρώπων γύρω της, λόγω του βαρέως φορτίου που έπεσε σε μια γυναίκα που έχασε τον άντρα της και ειδικά σε μια επαρχία. Το σεξουαλικό πάθος των κοριτσιών της όμως δεν δαμάζεται. Κι αυτές, παρ’ όλο που τη φοβούνται, υπακούουν στα ένστικτά τους. Η Μπερνάρντα θεωρεί ότι θα επιβληθεί, όμως, όταν ήδη τα πράγματα έχουν φτάσει στο σημείο καμπής, αντιλαμβάνεται τι γίνεται, χωρίς όμως ν’ αλλάξει τη στάση της απολυταρχικής μάνας κι ας βλέπει τα παιδιά της να μαραζώνουν ένα ένα. Σ’ ένα σπίτι με μηδενική αντρική παρουσία, η εμφάνιση ενός άντρα (ο οποίος δεν εμφανίζεται ποτέ επί σκηνής) τα ανατρέπει όλα, ώσπου φτάνουμε σε μια κορύφωση που όλα τα πάθη βγαίνουν επί σκηνής και το νεότερο μέλος της οικογένειας αντιστέκεται κι επαναστατεί σ’ αυτό το καταπιεστικό μοτίβο, αλλά κι ενδίδει στον απαγορευμένο έρωτα που νιώθει.
 
bernarda1989
   Πρόκειται για μια τραγωδία, που οι ήρωες κυβερνούνται από τους πόθους τους, χωρίς να μπορούν ν’ απεμπλακούν από ένα ήδη διαταραγμένο οικογενειακό περιβάλλον. Σύμβολα εξουσίας από αρχαιοτάτων χρόνων χρησιμοποιούνται έντονα για να φανεί η υπερβολή και η ασφυξία των ηρώων μέσα σε ήχους και απλές κινήσεις. Το έργο επικεντρώνεται στα ζητήματα της καταπίεσης, του συμβιβασμού και του πάθους και της επιρροής των ανδρών στις γυναίκες. Η τυραννία της Μπερνάρντα απέναντι στις κόρες της προμηνύει τη φύση του φασιστικού καθεστώτος του Φράνκο στην Ισπανία, λίγο αφού τελειώσει το έργο του ο Λόρκα.
 
bernarda1990
   Η παράσταση στο θέατρο Εργοτάξιον μας εξέπληξε ευχάριστα, αφού από την είσοδό μας κιόλας νιώθουμε τον εγκλεισμό με τη χρήση του διαφανούς μανδύα που τυλίγει το σπίτι, παραπέμποντας στη γνωστή ιστορία του αλυσοδεμένου ελέφαντα. Το σκηνικό δίνει ακριβώς την αίσθηση της ισπανικής επαρχίας και της ηθικής της. Οι ηθοποιοί μας μετέφεραν την πολυπλοκότητα των χαρακτήρων και την ξεχωριστή ψυχολογική υπόσταση της καθεμίας. Η σκηνοθεσία βοηθάει την εξέλιξη των ηρώων και την τραγικότητά τους, ακόμα και από απλές κινήσεις ή ματιές. Η κάθε ερμηνεία δείχνει πόσο πολύ έχει δουλευτεί εις βάθος, ώστε καμία ηρωίδα δεν μοιάζει με κάποια άλλη. Σου δίνεται αμέσως το ψυχογράφημα της καθεμίας, σαν να τις ήξερες χρόνια κι αυτό σε βοηθάει να δεις και το πίσω κείμενο. Μην τη χάσετε.

Στέλλα Κοκκινέλη
 
bernarda1987a
 
Παίζουν:
Μυγδαλιά Ανδρέου (Μπερνάρντα), Κωνσταντίνα Βάρδα (Μαρτίριο), Αριστέα Ανύση (Δούλα), Χριστίνα Μούζη (Μαγκνταλένα), Σωτηρία Χρυσικοπούλου (Ανγκούστιας), Έφη Μεράβογλου (Πόνθια), Σόνια Πούλη (Μαρία Χοσέφα), Αναστασία Ραβάνη (Αμέλια), Ανδριάνα Σταυριδοπούλου (Αδέλα).

Σκηνοθεσία – Μουσική επιμέλεια : Έφη Μεράβογλου
Σχέδιο – κατασκευή σπιτιού : Ευγένιος Αρβανιτάκης
Κοστούμια- σκηνικά : Η ομάδα
Φωτογράφιση : Νικολέττα Γιαννούλη
Παραγωγή 92 Artschool

Προσαρμογή σχεδίου αφίσας: Λυδία Σταυριδοπούλου
Δημόσιες σχέσεις: Κωνσταντίνος Πλατής
 
bernarda1988
 
Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
Από 4 Οκτωβρίου
Κάθε Παρασκευή στις 21:15
Εισιτήρια: 10 ευρώ (κανονικό), 5 ευρώ (μειωμένο & ομαδικό για γκρουπ άνω των 8 ατόμων).

Τεχνοχώρος Εργοτάξιον
Διογένους 1, Άγιος Δημήτριος (δίπλα στο μετρό της Δάφνης)
τηλ. 6983930220
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις