Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση εξαιρετικής παράστασης: Σπασμένο γυαλί

 
   Αρχές Νοέμβρη του 1938. Η Σύλβια, παντρεμένη με τον Εβραίο Φίλλιπ Γκέλμπεργκ, ενώ ετοιμαζόταν για μια όμορφη έξοδο, ξαφνικά παραλύει. Παρόλες τις εξετάσεις, δεν υπάρχει κανένα αίτιο για αυτή τη παράλυση στα πόδια, που την έχει καθηλώσει σε αναπηρική καρέκλα. Ο δόκτωρ Χάιμαν θεωρεί πως η παράλυση της ασθενούς είναι ψυχοσωματική και έχει επηρεαστεί από τη νύχτα των κρυστάλλων και από τις οδυνηρές περιγραφές των εφημερίδων της Νέας Υόρκης, όπου διαμένει.
 
spasmenogyali01

   Αυτό στην αρχή… Σιγά σιγά ανακαλύπτει πως αιτία δεν είναι μόνο το κοινωνικό γεγονός, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όλα αυτά τα χρόνια ζώντας με το Φίλλιπ. Ο άνδρας της δεν ήταν ποτέ τρυφερός μαζί της. Πολλές φορές την κακομεταχειριζόταν. Μετά τη γέννηση του παιδιού τους σταμάτησαν και οι προσωπικές επαφές του ζευγαριού και η Σύλβια πέρασε είκοσι χρόνια χωρίς ένα χάδι, χωρία μια αγκαλιά. Όλα αυτά μαζί με τη νύχτα των κρυστάλλων πυροδότησαν την ξαφνική της παράλυση, καθώς έβλεπε τη ζωή της σαν ένα δρόμο χωρίς διέξοδο.

   Ο γιατρός προσπαθεί να τη βοηθήσει. Γοητεύεται από τη μοναχική Σύλβια και ψάχνει συνεχώς λύσεις. Ο σύζυγος από την άλλη, βλέποντας να μην γίνεται καμία πρόοδος, αποφασίζει να τη βάλει σε ίδρυμα με τη δικαιολογία ότι εκεί θα έχει πιο εξειδικευμένους γιατρούς. Ενημερώνει το γιατρό για την απόφασή του. Θα υπάρξει σύγκρουση μεταξύ τους, αλλά ο Φίλλιπ δεν θα πτοηθεί. Η Σύλβια βλέπει τις ετοιμασίες, αντιλαμβάνεται τι πρόκειται να συμβεί και διαπληκτίζεται με το Φίλλιπ. Η έντονη λογομαχία τους στέλνει το σύζυγο στο νοσοκομείο. Η κατάστασή του είναι μη αναστρέψιμη και καθώς βαδίζει προς το τέλος, ζητά συγχώρεση από τη Σύλβια για όλο το κακό που της προκάλεσε. Η παράσταση τελειώνει με τη Σύλβια να ξαναβρίσκει τις δυνάμεις της, να περπατά και να κατατάσσεται ως εθελόντρια νοσοκόμα. 
 
   Είναι μια εξαιρετική παράσταση σε ένα από τα πιο δυνατά έργα του Άρθουρ Μίλλερ. Ο τρόπος προσέγγισης των ρόλων από τους ηθοποιούς είναι αξιέπαινος. Λάτρεψα την κυρία Βλαντή στο ρόλο της Σύλβιας και γοητεύθηκα από το γιατρό (Γιάννης Βούρος). Σκηνές γεμάτες έντονα συναισθήματα. Στιγμές που σε κάνουν να δακρύζεις αλλά και να χαμογελάς. Ο Νίκος Γεωργάκης στο ρόλο του Φίλλιπ ήταν πειστικότατος (σε μισήσαμε, να ξέρεις, λίγο… εντάξει πολύ). Είναι από τις παραστάσεις που θα σου μείνουν στο μυαλό, θα σε βάλουν να ψάξεις μέσα σου και θα ταυτιστείς εύκολα, θα εμβαθύνεις και παρόλο που ίσως να είχες διαβάσει το βιβλίο χρόνια πριν, θα μπεις στο τρυπάκι της αγωνίας.
 
spasmenogyali02

   Μελανό σημείο κατά τη διάρκεια της παράστασης του Σαββάτου ήταν κάποιοι θεατές που δεν ξέρω γιατί, άφησαν τα κινητά ανοικτά και σχεδόν σε όλη τη παράσταση κουδούνιζαν, με αποτέλεσμα να εκνευρίζουν τόσο εμάς, τους υπόλοιπους θεατές, όσο και τους ηθοποιούς. Αν είστε πολυάσχολοι, να κάθεστε σπίτι, κύριοι! Στο θέατρο πάμε για να είμαστε εκεί, όχι να παίζουμε με τα κινητά… Αυτό μπορείτε να το κάνετε στον καναπέ του σπιτιού σας ή σε κάποια καφετέρια. Όταν ακούτε το μήνυμα «Παρακαλώ, απενεργοποιήστε τα κινητά σας», να το κάνετε. Αν εσείς δεν θέλετε να δείτε ή δεν ξέρω τι άλλο, εμείς πήγαμε για να απολαύσουμε την παράσταση, όχι να ακούμε τα ringtones και τα μπιπ του δικού σας κινητού. Αυτό δείχνει ανθρώπους χωρίς παιδεία και πραγματικά δεν κατανοώ γιατί μπήκατε στο θέατρο. Δεν δείξατε κανένα σεβασμό στους ανθρώπους πάνω στη σκηνή, που ήταν εκεί για να αποδώσουν με τον καλύτερο τρόπο τους ρόλους τους. Δεν δείξατε κανένα σεβασμό στους υπόλοιπους θεατές. Δεν ξέρω αν θεωρείτε ότι είστε κάποιοι και θέλετε διαφορετική αντιμετώπιση, για μένα είστε το λιγότερο σαχλοί. Για να μην πω καμιά βαριά κουβέντα…

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
Ταυτότητα παράστασης
Συγγραφέας: Άρθουρ Μίλλερ
Σκηνοθεσία: Άσπα Καλλιάνη
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη
Παίζουν: Γιάννης Βούρος, Παναγιώτα Βλαντή, Νίκος Γεωργάκης, Δήμητρα Σιγάλα, Κάτια Γκουλιώνη
 
Φωτογραφίες: Μαριλένα Αναστασιάδου
Γραφιστική επιμέλεια: Πέτρος Παράσχης

Χώρος: ΠΟΛΗ Θέατρο
Φωκαίας 4 & Αριστοτέλους 87, Πλ. Βικτωρίας
Τηλέφωνο: 2111828900
Παραγωγή:
Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη
Οργάνωση Παραγωγής: Ντόρα Βαλσαμάκη
Επικοινωνία: Μαρκέλλα Καζαμία
 
Διάρκεια: 120’
Τιμές Εισιτηρίων: Τετάρτη & Πέμπτη 15 ευρώ, Πέμπτη - Παρασκευή έως Κυριακή: 18 ευρώ και 13 ευρώ (μειωμένο)
Πληροφορίες: Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-poli/spasmeno-gyali/
Παραστάσεις: Τετάρτη στις 19:00, Πέμπτη στις 20:00, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και 21:00, Κυριακή στις 18:00

Θέατρο Πόλη, Φωκαίας 4 & Αριστοτέλους 87, Πλ. Βικτωρίας / Τηλέφωνο: 2111828900
Joomla Social by OrdaSoft!