= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Η σονάτα του σεληνόφωτος
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Η σονάτα του σεληνόφωτος

 
Άφησέ με να έλθω μαζί σου!

   Ειλικρινά, πιστεύω ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανταπόκριση για αυτή την παράσταση που να μην ξεκινάει έτσι ή να αναφέρεται δεόντως στο κείμενο. Αφού λοιπόν κοινοτύπησα κι εγώ, θα κάνω την έκπληξη και θα αναφερθώ κατευθείαν στο Σταμάτη Πακάκη. Το σκηνοθέτη και εμπνευστή του όλου εγχειρήματος. Έναν άνθρωπο που με την ίδια άνεση ανεβάζει την απόλυτη κωμωδία και αμέσως μετά ένα δυνατό δράμα, με σκληρό και απαιτητικό κείμενο, που από την απόλυτη οχλαγωγία και τον καλώς εννοούμενο χαβαλέ φτάνει στο γεμάτο πόνο και πίκρα μονόλογο. Τι κι αν δεν έχω αναφέρει ακόμα την παράσταση; Τι σημασία έχει; Το γράφει στον τίτλο, καλέ, δεν το είδατε; Η σονάτα του σεληνόφωτος! Το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου! Το έργο του Μπετόβεν! Από δω και μπρος όμως θα είναι γνωστό ως το εγχείρημα του Πακάκη (ας μου επιτρέψετε την υπερβολή). Μια ατμοσφαιρική παράσταση με τη συγκλονιστική μουσική του Μπετόβεν να δεσπόζει, με τις απαραίτητες μοντέρνες προσθήκες βέβαια να υποδεικνύουν και να υπερτονίζουν και τη μουσική φύση του πολυτάλαντου σκηνοθέτη.
 
sonata2036
   Οι δύο ηθοποιοί βρίσκονται μέσα σε ένα μινιμαλιστικό σκηνικό, σκοτεινό, ομιχλώδες, με μόνιμη έμφαση στο φως του φεγγαριού που εισβάλλει από κάποιο παράθυρο και λούζει τη Γυναίκα με τα μαύρα, αυτή την ταλαιπωρημένη, ανέραστη και μόνη ψυχή, η οποία και αναζητά διέξοδο από την ατέρμονη μιζέρια της, την αήττητη μοναξιά της. Θεωρώ ότι όσον αφορά το δεύτερο κομμάτι, έχει δημιουργήσει έναν «φανταστικό» φίλο, το Νέο. Μπορεί και να είναι ένα φάντασμα του παρελθόντος, μια ανολοκλήρωτη αγάπη, κανείς δεν ξέρει. Ούτε ο Ρίτσος το ξεδιαλύνει. Εκείνος όμως, ως άλλος μαριονετίστας, κινεί τα νήματα της ψυχής της Γυναίκας με τα μαύρα και την οδηγεί πότε στον τρόμο, πότε στην αγαλλίαση, με κινηματογραφική ταχύτητα. Είναι η συντροφιά της, ο εξομολογητής της, αλλά και η Νέμεσίς της. Και συνεχώς τον παρακαλεί να την αφήσει να τον ακολουθήσει, χωρίς να την ενδιαφέρει το πού. Αν και κατά βάθος ξέρει ότι δεν χρειάζεται την άδειά του. Μόνο θάρρος. Και αυτό είναι κάτι που της λείπει, σε αντίθεση με την πίκρα και το φόβο που έχουν σκοτεινιάσει την ψυχή της, αποτρέποντάς την να κάνει ένα βήμα μακριά από αυτό το σπίτι, αυτή την πολυθρόνα, τα σερβίτσια με τους δυο καφέδες. Γιατί στο τέλος, όταν ο Νέος απλώσει το χέρι του, η κατάληξη θα είναι η αναμενόμενη.

   Ο Πακάκης παίρνει ένα δύσκολο κείμενο, το ντύνει με καταπληκτική μουσική, το κατάλληλο σκηνικό, επιλέγει δυο δυνατούς ηθοποιούς – ερμηνευτές και στο τέλος δρέπει τις δάφνες του θριάμβου του στο θεατρικό στερέωμα. Και ας μην βάλει κανένα προσωπείο, εμείς είμαστε οι κοινωνοί και οι μάρτυρές του. Ναι, κάνει τέχνη! Όχι μόνο τώρα, αλλά και από πριν. Η επιλογή του για την Γυναίκα με τα μαύρα, η Μαρία Τζανουκάκη είναι απλά συγκλονιστική. Σε έναν εξηντάλεπτο μονόλογο ουσιαστικά, έχει τον απόλυτο έλεγχο του κοινού, όπως ο Νέος της Γυναίκας με τα μαύρα. Τραγική φιγούρα, θυμίζοντας παλιότερες ιέρειες του Θεάτρου, άπλωσε όλα τα συναισθήματά της στο «σανίδι», μας τα κέρασε με τον πιο άμεσο και ευθύ τρόπο και τα γευτήκαμε όλα!
 
sonata2037
   Ο Τάσος Χρυσόπουλος, πότε χαμογελαστός, πότε τρομακτικός, πότε σκληρός, πότε ευγενής, αλλά κυρίως καθηλωτικός! Αεικίνητος στο σκοτεινό σκηνικό, έσβηνε ένα ένα τα κεριά που ήταν αναμμένα στο βάθος της σκηνής και νιώθαμε ότι μετά το τελευταίο θα τελειώσει… ο χρόνος! Στο δε σημείο του χορού σκόρπισε λεβεντιά! Νομίζω απόλυτα εύστοχες επιλογές για τους συγκεκριμένους ρόλους.

   Η παράσταση διαρκεί εξήντα λεπτά, είναι έργο «βαρύ» και δύσκολο. Οπότε οι επιβάτες του 550 καλό θα είναι να περιμένουν το επόμενο δρομολόγιό του ή κάτι σε ανάλογο mood. Για τους υπόλοιπους, η πρεμιέρα είναι την Παρασκευή, ημέρα των ερωτευμένων. Τι καλύτερο από μια σονάτα στο σεληνόφως, πριν από ένα ρομαντικό δείπνο; Άλλωστε συνηθίζεται στις παραστάσεις του να γίνεται το αδιαχώρητο, οπότε καλό θα είναι να σπεύσετε να προλάβετε. Από τις ποιοτικότερες παραστάσεις της σεζόν.

Νάσος Κονίτσας
 
sonata2040
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία-Μουσική & Κινησιολογική Επιμέλεια: Σταμάτης Πακάκης
Βοηθός Σκηνοθέτη-Χορογραφία: Νικόλας Μαρμαράς
Φωτισμοί-Φωτογραφίες-Video: Αναστασία Λουκρέζη
Σκηνικά-Κοστούμια: Νίκος Παπάζογλου
Mua: Cathy Jones
Επικοινωνία: Νατάσα Παππά
 
Παίζουν:
Μαρία Τζανουκάκη
Τάσος Χρυσόπουλος
 
sonata2038
 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Κάθε Παρασκευή στις 21:00, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά
 
Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό:12€
Μειωμένο (φοιτητές - άνεργοι - ατέλειες):10€
Ομαδικό (από 8 άτομα και άνω): 10€
 
Κρατήσεις θέσεων:
Τηλ θεάτρου: 210 3234095, 6946680633
Official Facebook Page του Σταμάτη Πακάκη:
https://www.facebook.com/StamatisPak/
 
sonata2039
 
Ευχαριστούμε την ομάδα "Πείρα(γ)μα" για την παραχώρηση του χώρου τους.

Faust
Αθηναΐδος 12 & Καλαμιώτου 11, Κέντρο
Τηλ: 210 3234095, 6946 680633
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις