Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Η Σονάτα Του Σεληνόφωτος @ Θέατρο Αλκμήνη

 
sonata01
 
   Μπαίνεις στο χώρο και στη σκηνή βρίσκεται ένα σεντόνι με διάσπαρτα τριαντάφυλλα πάνω του. Η βραδιά είναι αφιερωμένη στη Σονάτα του Σεληνόφωτος του Γιάννη Ρίτσου αλλά και στους Χαλίλ Γκιμπράν, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Είναι αφιερωμένη σε αυτούς που κυνηγήθηκαν για εκείνα που πίστευαν και έγραφαν. Μια πολυθρόνα σκεπασμένη με το σεντόνι «αναπνέει», η κίνηση είναι ανατριχιαστική, τα λιγοστά φώτα και ο καπνός λειτουργούν σαν ένα σώμα. Μια γυναίκα θυμάται, νοσταλγεί, περιμένει τη χαμένη αγάπη της. Η φθορά, ο έρωτας, η μοναξιά, η καταπίεση, η ελπίδα, ο θάνατος, όλα περιγράφονται ζοφερά μέσα από τις χορευτικές και υποκριτικές κινήσεις της ηρωίδας. Ο άνδρας, μια οπτασία, ίσως μια θύμηση, μια ανάγκη ή ένα φάντασμα που έρχεται και φεύγει. Στοιχειώνει το χώρο και την ψυχή της. Περιμένει τη λύτρωση σε όποια μορφή κι αν έρθει. Στο μονόλογο αυτό δεν έχουμε να κάνουμε με μια γυναίκα μεγάλης ηλικίας όπως στο πρωτότυπο, αλλά με μια νέα κοπέλα. Έναν άνθρωπο «θαμμένο» σε μνήμες που παλεύει να κρατηθεί από οποιαδήποτε «κλωστή». Καταθέτει τον εαυτό της, τους φόβους, τις ανασφάλειες, τα όνειρα που παραμένουν όνειρα και συχνά μονολογεί…

Άφησέ με να ‘ρθω μαζί σου.
Το ξέρω πώς καθένας μονάχος πορεύεται στον έρωτα,
μονάχος στη δόξα και στο θάνατο.
Το ξέρω. Το δοκίμασα. Δεν ωφελεί...
 
sonata02
   Μια εκπληκτική παράσταση που αφήνει στο θεατή την πόρτα ανοικτή. Το βοηθά να νοιώσει οικεία, να δώσει τις δικές του ερμηνείες. Ήταν πρωτόγνωρο το συναίσθημα και βοήθησαν σε αυτό ο Μάριος και η Σοφία. Μια πραγματικά πολύτιμη εμπειρία. Δεν χρειάζεται να ασχολείται κανείς με την ποίηση για να μπορέσει να αφομοιώσει τα νοήματα της παράστασης. Η Σοφία «ξεγυμνώνει» με τη βοήθεια των στίχων την ψυχή της ηρωίδας και τη δική μας. Είναι εκπληκτική και στις χορογραφίες αλλά και στα τραγούδια, όπου ζωντανεύει τις λέξεις με το δικό της τρόπο. Ο Μάριος κινεί τα νήματα ως σκηνοθέτης της παράστασης αλλά συμμετέχει και σε αυτή σε ένα ρόλο που του αφήνει τα περιθώρια να γίνεται «προκλητικός», να «ταράζει» την ηρωίδα, καθώς κινείται σαν φάντασμα στο χώρο.

   Ακούγεται αρκετά συχνά η λέξη “Venceremos”… Μας εξήγησε ο Μάριος στο τέλος της παράστασης ότι ήταν η λέξη με την οποία έκλεινε τις ομιλίες του ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και με αυτή έδινε το μήνυμα ότι ο άνθρωπος μπορεί να ξεπερνάει τα εμπόδια και να βγαίνει νικητής.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
sonata03
Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία / Μουσική επιμέλεια: Μάριος Ιορδάνου
Θεατρική Διασκευή / Χορογραφίες: Σοφία Καζαντζιάν
Ερμηνεύουν: Σοφία Καζαντζιάν, Μάριος Ιορδάνου
Ενδυματολογία: Ελευθερία Τώρα
Σκηνογραφία: Βαλεντίνο Βαλάσης
Παραστάσεις κάθε Σάββατο στις 18:30 και στις 21:30

Θέατρο Αλκμήνη- Αλκμήνης 8-12, Πετράλωνα
Είσοδος: 12 ευρώ Προπώληση: 10 ευρώ
Προπώληση: Viva.gr, ταμείο θεάτρου
Διάρκεια: 70 λεπτά
Κρατήσεις: 6974876024, 210 3428650
 
sonata04
Joomla Social by OrdaSoft!