Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Σοφία σε θυμάμαι


   Μια παράσταση νοσταλγική, μέσω της οποίας μεταφερόμαστε μέσα σε μια άλλη εποχή, μακρινή από το σήμερα. Τότε που οι άνθρωποι είχαν φτώχεια αλλά τη συμπλήρωναν με αξίες και ιδανικά. Τότε που το σύνολο γινόταν ίσο με τη μονάδα και η μονάδα εντασσόταν στους πολλούς για να ξεχωρίσει και να μεγαλουργήσει.
 
sofia524
   Μια παράσταση γλυκιά, γεμάτη ανθρωπιά και συναισθήματα. Ένας σπουδαστής νομικής που κερδήθηκε από τη δημοσιογραφία αποφασίζει να πάρει συνέντευξη από τη Σοφία Βέμπο, τώρα που η ίδια στέκει μακριά από τα φώτα, λίγο πριν σβήσουν. Σπάνια δέχεται να δίνει συνεντεύξεις η Σοφία, αυτός όμως την κέρδισε γιατί ήταν ταπεινός και ευγενικός, της θύμισε λιγάκι το Μίμη της, τον έρωτα της ζωής της.

   Και τι να πει μια τέτοια προσωπικότητα, τι να θυμηθεί και τι να πρωτοτραγουδήσει; Στο πλαίσιο της συνέντευξης εκείνη θυμάται, αναπολεί, εκνευρίζεται και συγκινείται. Αυτός ο νεαρός δεν είναι τόσο τυχαίος όσο η ίδια υποθέτει, είναι διαβασμένος και καλά μελετημένος. Τη θαυμάζει και τη συμπονά και της έχει και μια έκπληξη από το παρελθόν λίγο πριν αποχωρήσει.

   Μια παράσταση χρονογράφημα της ζωής αυτής της συγκλονιστικής προσωπικότητας και της τόλμης της. Καρέ – καρέ ακούσαμε τα πρώτα βήματα, την Κωνσταντινούπολη, το Βόλο. «Είναι να σε θέλει και η τύχη. Και να είσαι τολμηρός».
 
sofia523
   Η Σοφία ήταν μια γυναίκα με ωραία φωνή, που ήταν λιγάκι θεατρίνα, μα πάνω από όλα ήταν πατριώτισσα. Πέρασε γερμανική κατοχή, χούντα και εξορία για να σώσει τη ζωή της. Έπαιρνε την ορχήστρα της και σάρωνε τα στρατόπεδα και τραγουδούσε στους φαντάρους για να τους εμψυχώσει. Όλοι πρόσφεραν για την πατρίδα, ο καθένας ό,τι είχε και η Σοφία είχε φωνή και πείσμα. Άλλοι βέβαια προσέφεραν τίμημα πολύ πιο βαρύ, κάποιοι το πόδι τους, ή το χέρι τους και κάποιοι τη ζωή τους. Ήρωες οι Έλληνες, ήρωες και οι Ελληνίδες. Αυτή ήταν η αγάπη της, η Ελλάδα, το θέατρο και ο Μίμης.

   Αγάπησε και αγαπήθηκε με πάθος χωρίς περιορισμούς. Ταπεινή και προσγειωμένη όλα της τα χρόνια, ακόμα και τότε που μεσουρανούσε. Εκείνη δεν την ένοιαζε η λάμψη μα μονάχα η ουσία. Τα τραγούδια της είναι τα παιδιά της και τα θυμάται ένα προς ένα. Το θέατρο ήταν η καρδιά της, η ολοκλήρωση της μουσικής. Η χαρά και η αγωνία της όταν απέκτησε το δικό της θεατρικό σπίτι. Ήθελε θέατρο μεγάλο που να αντέξει από την εισβολή του κινηματογράφου, γιατί δεν υπάρχει πιο άμεση μορφή τέχνης από το θεατρικό σανίδι. Το θέατρο όλες τις εποχές έπαιρνε θέση πολιτική, οικονομική, κοινωνική και μέσα από το θέατρο ο άνθρωπος υψώνει το ανάστημα του αγέρωχο και δυνατό.
 
sofia525
   Η Γεωργία Ζώη ήταν μοναδική. Μιλούσε με σκέρτσο και νάζι. Ήταν ανθρώπινη και εύθραυστη. Θυμόταν σαν να ήταν εκεί πραγματικά, σαν να έζησε, να αγάπησε και πόνεσε πραγματικά. Μα τι γράφω; Φυσικά και ήταν εκεί! Ενσάρκωσε τη Σοφία Βέμπο και είδε τη ζωή της μέσα από τα μάτια της. Τραγούδησε με την καρδιά της, μαζί της τραγουδούσε και ολάκερο το θέατρο, όπως συνέβαινε και τότε στη Σοφία. Φαίνεται σε κάποιους ανθρώπους είναι η μοίρα τους να εμπνέουν τον κόσμο είτε είναι οι ίδιοι εν ζωή, είτε μέσα από υπέροχους ηθοποιούς που αντιλαμβάνονται το χαρακτήρα και τη μαγεία τους.

   Μαζί της ο Ηλίας Μιχαήλ και ο Σπύρος Νίκας (ακορντεόν), οι οποίοι τη συνόδεψαν και την πλαισίωσαν με σεβασμό και αγάπη. Ομαδική δουλειά και υπέροχη παράσταση. Μετά το πέρας της παράστασης ένιωσα λύτρωση και λιγάκι όμορφο πόνο. Σαν τις υπέροχες στιγμές της ολοκλήρωσης που πάντα θέλεις να διαρκέσουν λιγάκι μόνο παραπάνω.

   Μια παράσταση που δεν πρέπει να αμελήσετε να δείτε. Καλή σας θέαση!

Χάρις Μολυβιάτη
 
sofia522
Παραγωγή: TEXNIS Οργάνωση Θεάματος
Διανομή:
Γεωργία Ζώη
Ηλίας Μιχαήλ
Σπύρος Νίκας (ακορντεόν)
 
Συντελεστές:
Κείμενο: Τάνια Χαροκόπου
Σκηνοθεσία: Μενέλαος Τζαβέλλας
Καλλιτεχνικός σχεδιασμός (σκηνικά – κοστούμια): Ανθή Πετρουλάκη
Μουσική επιμέλεια: Χρήστος Δήμας
Βοηθός σκηνοθέτη: Τάνια Χαροκόπου
Φωτογραφίες – Video art: Δημήτρης Καραντινόπουλος
 
Κατά την διάρκεια των παραστάσεων, το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων ‘’Γεώργιος Λεβιθόπουλος θα παρουσιάζει μία μεγάλη έκθεση με το προσωπικό Αρχείο της θρυλικής τραγουδίστριας της Νίκης και του συνοδοιπόρου της στην ζωή και στο θέατρο, θεατρικού συγγραφέα και στιχουργού Μίμη Τραϊφόρου, στην επιβλητική Μουσειακή αίθουσα του Πολυχώρου ‘’Αθηναΐς’’, με τίτλο ‘’ Σ’ αγαπώ και μ’ αρέσει η ζωή’’, που ήταν ένα από τα ωραιότερα και αξέχαστα ερωτικά τραγούδια της Σοφίας Βέμπο σε στίχους του αχώριστου συντρόφου της Μίμη Τραϊφόρου. Πρωτότυπες επιστολές σημειώματα, τραγούδια, στίχοι, θεατρικά έργα, φωτογραφικό υλικό, παρτιτούρες, χειρόγραφα ημερολόγια και πολλά άλλα αυθεντικά ντοκουμέντα από την καλλιτεχνική και προσωπική ζωή του σπουδαίου θεατρικού ζευγαριού θα δουν για πρώτη φορά το φώς της δημοσιότητας. ‘Ωρες λειτουργίας: Απο 2 Φεβρουαρίου έως την λήξη των παραστάσεων κάθε Παρασκευή 18:00-20:00 και κάθε Σάββατο 17:00 – 18:45.

Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Βασίλη Τραιφόρο για την στήριξη στην παράστασή μας.
Ευχαριστούμε την κυρία Αλίκη Δανάλη για την επικοινωνία και την προβολή της παράστασης.

Παραστάσεις:
ΑΘΗΝΑΪΣ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Καστοριάς 34 – 36 ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ
ΜΕΤΡΟ Στάση Βοτανικός
Τηλ.: 210 3480000 – 210 3480080
Έναρξη παραστάσεων: Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Κάθε Παρασκευή στις 20:30 και κάθε Σάββατο στις 19:00 (για δέκα παραστάσεις)
Διάρκεια παράστασης: 1:30 χωρίς διάλειμμα
Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ γενική είσοδος, 10 ευρώ μαθητικό, φοιτητικό, άνω των 65 ετών και άνεργοι
Κρατήσεις εισιτηρίων: Στο ταμείο του Πολυχώρου Αθηναϊς
Τηλ.: 210 3480080

Υπο την Αιγίδα του Ομίλου Unesco Πειραιώς & Νήσων
Ευχαριστούμε το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων «Γεώργιος Λεβιθόπουλος»

Ευχαριστούμε τους Χορηγούς επικοινωνίας της παράστασης

ΕΡΤ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ http://webradio.ert.gr/proto/ ,
ΕΡΤ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ http://webradio.ert.gr/deftero/ ,
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ 93,2 http://live24.gr/radio/ellinikosfm ,
STREETRADIO www.streetradio.gr, SINWEBRADIO www.sinwebradio.com, , STEKIRADIO www.stekiradio.gr, COSMOPOLITI www.cosmopoliti.gr, ENTER-TV www.entertv.gr, KULTUROSUPA www.kulturosupa.gr, PARASKINIA http://www.paraskinia.com, THEATRIKA PROGRAMMATA www.theatrikaprogrammata.gr, ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ www.theatromania.gr, SIGMAMEDIA www.sigmamedia.com.gr, KOITA MAGAZINE http://koitamagazine.gr, WEBMUSIC www.webmusic.gr, ΚΑΒΑ ΤΕΧΝΗΣ http://kava-texnis.gr, KALLITEXNES www.kallitexnes.gr, ARTISTBOOK www.artistbook.gr, GREEKAFFAIR www.greekaffair.gr, DIASKEDASI.INFO www.diaskedasi.info, ALL4FUN www.all4fun.gr, ΤΗΕ LOOK www.thelook.gr, PAGENEWS www.pagenews.gr, POLISPRESS www.polispress.gr, FRESHART24 www.freshart24.gr, ARTANDPRESS http://artandpress.gr, KALITHEASI www.kalitheasi.gr, EIRINIKA http://www.eirinika.gr, GPOP http://gpop.gr, NOIZY www.noizy.gr, ΤΡΙΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ http://tritokoudouni.gr, ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ www.sinapantima.gr
 

Θεατρικές Παραστάσεις