Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση εξαιρετικής παράστασης: Σήμερα ξύπνησα παιδί

 
   Μια παράσταση παραμυθένια που θυμίζει κάτι λίγο από Ντόριαν Γκρέι, τουλάχιστον κατά το ήμισυ. Μια μητέρα χήρα, ένας νονός παράξενος, σαν νεραϊδονονός… και ένα παιδί που μόλις γεννιέται, ο μικρός Αύγουστος.

«Όταν σήμερα το βράδυ ακουστεί αυτός ο παράξενος ήχος, κάνε μια ευχή στο αριστερό αυτί του μωρού σου και εγώ θα την πραγματοποιήσω»!

   Και κάπως έτσι είναι η αρχή της ιστορίας μας αυτής. Η μάνα, η οποία πάντα θέλει και αναζητά την προστασία του παιδιού της, κάνει την καλύτερη ευχή που θα μπορούσε να του δώσει.

«Καμία ανθρώπινη καρδιά ή ψυχή, έξω να μην σε κλείσει»!
 
simera254

   Και ο μικρός μας Αύγουστος μεγαλώνει παίρνοντας την αποδοχή και την αγάπη ως ευκολία και δεδομένη. Αψηφά τις συμβουλές της μάνας του και του νονού του, κάνει φασαρία στο πέρασμά του και αφού ποτέ δεν έχει απώλειες και συνέπειες των πράξεών του, αφήνεται στον δρόμο των εύκολων ηδονών και της άσωτης ζωής. Με το αίσθημα του ανικανοποίητου ως οδηγό και σύμμαχό του, αντιμετωπίζει σχεδόν τα πάντα επιφανειακά και με ακραία συμπεριφορά. Μα πάντα κάτι λείπει στη ζωή του. Σε αυτή τη ζωή που όλοι τον αγαπούν και αυτός κανέναν, ούτε τον ίδιο του τον εαυτό. Ο Αύγουστος είναι ένα παιδί που ενηλικιώνεται μισό. Μέσα από τις επιλογές του, θα δοκιμάσει από τον έρωτα έως το φόνο, και όταν αντιληφθεί πως ποτέ δεν θα γίνει ολόκληρος, θα αποφασίσει να πεθάνει. Σαν από μηχανής θεός εμφανίζεται ο νονός του και του ζητάει πριν την αμετάκλητη απόφαση να κάνει άλλη μια ευχή.

«Εύχομαι να μπορέσω να αγαπήσω πίσω»!

   Ηρεμία και γαλήνη χρειάζεται η ψυχή. Όσο για τις απαντήσεις στα ερωτήματα τα μεγάλα και τα δύσκολα, μέσα σε κάθε έναν από εμάς υπάρχει η πορεία του δρόμου που επιλέγουμε. Τα τραύματα μπορούν να επουλωθούν και αλλαγές να γίνουν όταν θα είμαστε έτοιμοι να δούμε το είδωλό μας στον καθρέπτη γυμνό. Για να μπορέσεις να αγαπήσεις πρέπει να μάθεις να αφουγκράζεσαι και να έχεις υπομονή. Χρειάζεται η καρδία σου να είναι ανοιχτή, να αποδέχεται και να συγχωρεί όχι μόνο τους άλλους γύρω σου, αλλά πρωτίστως τον ίδιο σου τον εαυτό. Ένα έργο για όλες τις ηλικίες.

   Τέσσερα κορίτσια και μια μουσικός επί σκηνής. Κοπέλες χαμαιλέοντες, ερμηνεύουν, κλαίνε, γελάνε, τραγουδάνε καταθέτοντας ολόκληρο το μεγαλείο που κουβαλάνε στις καρδιές τους. Ξεδιπλώνουν μπροστά μας την ιστορία που ήρθαν να μας αφηγηθούν με τον πιο όμορφο, συγκινητικό και χιουμοριστικό τρόπο που μπορείτε να φανταστείτε. Οι ίδιες γίνονται όλοι οι ρόλοι, ενίοτε ακόμα και τα έπιπλα. Μας οδηγούν από τη χαρά, στην πτώση και μετά στη λύτρωση και μας αφήνουν πραγματικά με το αίσθημα της ολοκλήρωσης, όπως γίνεται στο τέλος κάθε μεγάλης παράστασης. Τρυφερά νοήματα που παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο και κάθε εποχή που στερείται ενσυναίσθησης, τα επαναφέρει στην πρώτη γραμμή. Να αγαπάς και να μοιράζεσαι. Να δέχεσαι βοήθεια και να προσφέρεις πίσω. Να κλαις και να γελάς, μα πάνω από όλα να ζεις χωρίς εγωισμούς και μικρότητες. Τα ερωτήματα βρίσκονται μέσα μας, το ίδιο και οι απαντήσεις.

   Ένα έργο που εμπνεύστηκε από την ίδια του τη ζωή ο δημιουργός του Έρμαν Έσσε, δοσμένο από έναν θίασο και ένα σκηνοθέτη που το αγάπησαν και το πίστεψαν πολύ.

   Σας την προτείνω ανεπιφύλακτα και σε περίπτωση που με εμπιστευτείτε σίγουρα θα αποχωρήσετε από το θέατρο με ένα ειλικρινές χαμόγελο στα χείλη. Το να επιστρέψουμε στην εποχή που ήμασταν παιδιά και στην αθωότητα, ίσως να μοιάζει αδύνατο. Μα όταν βλέπουμε τέτοιες παραστάσεις συνειδητοποιούμε ότι τίποτα δεν είναι απίθανο, όλα είναι πιθανά, γεμάτα προοπτικές. Όσο για το χρόνο… αυτός και αν είναι απεριόριστος και πάντα σύμμαχός μας.

Καλή σας θέαση!
Χάρις Μολυβιάτη

Χώρος:
Faust Bar-Theatre, Αθηναΐδος 12 & Καλαμιώτου 11, Αθήνα | Τηλ. 210 323 4095
Σκηνοθεσία: Ομάδα Αντιστροφή, Κωνσταντίνος Μουταφτσής
Σκηνικά: Νάσια Πλέτση
Μουσική: Αθήνα Ξανθάκου
Παίζουν: Δανάη Καρρά, Κύρα Καρυτινού, Φιλίππα Σκούρτη, Αλεξία Στολιδάκη
 
Διάρκεια: 90 λεπτά
Τιμές Εισιτηρίων: Σάββατο: Κανονικό: 10€, Μειωμένο: 5€, Κυριακή: Κανονικό: 12€, Μειωμένο: 6€
Διάρκεια Παραστάσεων: Από 06/10/2018 έως και 06/01/2019
Πληροφορίες: Προπώληση: www.viva.gr
Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο στις 18.00 και κάθε Κυριακή στις 20.00
Φωτογραφίες: Σπύρος Περδίου

Θεατρικές Παραστάσεις