Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2

 
Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2
Διασκευή του ομώνυμου έργου του William Shakespeare από την Ομάδα ΙΔΕΑ
Σαιξπηρική κατάλυση των συμβάσεων

   Για πέμπτη συνεχόμενη χρόνια η Ομάδα ΙΔΕΑ, πιστή στο ραντεβού της με το Σαίξπηρ, ζωντανεύει επί σκηνής και αυτή τη σεζόν τον εμβληματικό έρωτα του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας με το δικό της ξεχωριστό τρόπο. Η γρήγορη ροή και η αστείρευτη σωματική ενέργεια συναντούν ένα κράμα θεατρικών (και μεταθεατρικών) ειδών και τεχνικών, δημιουργώντας μια σύνθεση που αποδομεί τόσο το κλασικό αυτό έργο, όσο και τις κατεξοχήν θεατρικές συμβάσεις.
 
romioul02
   Πηγαίο χιούμορ, αμεσότατος διάλογος με το κοινό (γκρέμισμα τέταρτου τοίχου), αυτοσχεδιασμοί, μεταθεατρικότητα (οι επιμέρους τεχνικές της θεατρικής πρακτικής, γίνονται αντικείμενο της ίδιας της παράστασης), αναφορές σε σύγχρονα γεγονότα και καυστικά σχόλια δεν θα μπορούσαν να λείπουν από μια παράσταση, που πυρήνας της είναι οι στιγμιαίες, σπασμωδικές μεταμορφώσεις, το παιχνίδι της παρενδυσίας και η κατάλυση της ψευδαίσθησης. Οι δύο ηθοποιοί, ντυμένοι με λιτά μαύρα ρούχα, ερμηνεύουν όλους τους ρόλους του κειμένου με τις εναλλαγές των χαρακτήρων να γίνονται απροκάλυπτα μπροστά στα μάτια των θεατών. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση αντικείμενων που βρίσκονται πάνω στη σκηνή, με το καθένα να φέρει ξεκάθαρα την ταυτότητα του προσώπου που υποδύονται οι δύο υποκριτές, σε συνδυασμό με την αλλαγή ύφους. Έτσι δημιουργείται αμέσως ένας εκ νέου κώδικας επικοινωνίας μεταξύ κοινού και δρώντων προσώπων. Ο σκηνοθέτης της παράστασης συμμετέχει ενεργά στα τεκταινόμενα, είτε παίζοντας ζωντανά πιάνο, κιθάρα και διάφορα κρουστά, είτε παρεμβαίνοντας στη ροή.
 
romioul03
   Η κωμική και ατακαδόρικη προσέγγιση πυροδοτείται με την απότομη και αιφνίδια διάσπαση της ψευδαισθησιακής συνθήκης, αφού διακόπτεται ο ρους της ιστορίας και παρεμβάλλονται χιουμοριστικά ιντερμέδια. Με μια πρώτη ματιά, φαίνεται πως μέσα από τόσο χιούμορ έχει αποδομήθει ο αρχικός τραγικός χαρακτήρας του έργου, έχει ξεχαστεί το κεντρικό θέμα του μεγάλου και μάταιου έρωτα του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας και το μίσος (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) των δύο μεγάλων αυτών οικογενειών είναι δευτερευούσης σημασίας. Ωστόσο το δεύτερο μέρος της παράστασης μας φέρνει αντιμέτωπους με το δράμα των ηρώων, αποδεικνύοντας ότι ενώ η διασκευή ξεκινά με κωμικές προθέσεις, το σπαρακτικό τέλος των δύο εραστών πάντα θα είναι το κεντρικό σημείο αναφοράς. Εδώ πρέπει να σημειωθεί το γεγονός ότι τόσο σκηνοθετικά όσο και υποκριτικά, η κατάληξη των ηρώων δεν αποδόθηκε με κλισέ, παρωχημένες μελοδραματικές υπερβολές, αλλά με πλήρη ειλικρίνεια και συνείδηση της κατάστασης.
 
romioul05
   Συνοψίζοντας, πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα παράσταση, η οποία δίνει μια αναπάντεχα φρέσκια ματιά στο κείμενο που όλοι γνωρίζουμε. Μας υπενθυμίζει ότι αυτός ο έρωτας είναι δικαίως διαχρονικός και δεν θα πάψει ποτέ να αγγίζει κοινό και δημιουργούς. Με γνώμονα το γέλιο, την αθωότητα του παιχνιδιού και το φαινομενικά παράδοξο κολάζ ιδεών, σκηνοθέτης και performers επαναπροσδιορίζουν την πιο βαθιά και ακραία αγάπη της παγκόσμιας δραματουργίας, διαιωνίζοντας το μεγαλείο της.
 
Άννα Φωτοπούλου
Θεατρολόγος
 
ΑΛΦΑ-ΙΔΕΑ
Πατησίων 37 & Στουρνάρη, Αθήνα 
Τηλ.: 210-5238742

Σκηνοθέτης
Κώστας Γάκης, Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιμπής
Ηθοποιοί
Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Κώστας Γάκης
Συντελεστές
Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης Διασκευή: Κώστας Γάκης, Αθηνά Μουστάκα, Κων/νος Μπιμπής Μουσική Σύνθεση: Κώστας Γάκης - Κώστας Λώλος Live Μουσική: Κώστας Γάκης Σκηνικά - Κοστούμια: Έλλη Λιδωρικιώτη Βοηθός Σκηνογράφου: Θεοδώρα Βεστάρχη Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης Δ/νση Παραγωγής: Λευτέρης Πλασκοβίτης Παραγωγή: K2L ΑΛΦΑ-ΙΔΕΑ Ε.Ε.
 
romioul04

Από 4 Οκτωβρίου 2017
Μέχρι 27 Ιανουαρίου 2018
Κάθε Τετάρτη στις 19:00
 
Διάρκεια: 110' (με διάλειμμα)

Εισιτήρια
Προπώληση από Viva.gr και από ταμείο θεάτρου: 10 ευρώ Ημέρα Παράστασης γενική είσοδος: 15 ευρώ Ημέρα Παράστασης μειωμένο (Φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ): 12 ευρώ
 

Θεατρικές Παραστάσεις