Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δύο

 
«Ο θάνατος θα ‘ρθει και θα ‘χει τα μάτια σου.
Θάνατε, δεν σε φοβάμαι πια, σαν κοιτώ τα μάτια σου»

   Με το παραπάνω δίστιχο σε ρυθμό βάλς και με την προτροπή να διώξουμε τη σοβαροφάνεια, μας υποδέχεται η ομάδα «ΙΔΕΑ»  στην νέα της στέγη, στο θέατρο Άλφα, για να μας παρουσιάσει για τέταρτη χρονιά την εξαιρετικά επιτυχημένη παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δύο».
 
rom2202
 
   Η παράσταση έχει τιμηθεί με δύο βραβεία από το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (Θ.Ο.Κ), όπως επίσης κέρδισε και το 1ο Βραβείο στο Διεθνές Festival de Teatro Clásico de Almagro της Ισπανίας. Συμμετείχε επίσης στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Σέξπηρ στη Σερβία, στο Φεστιβάλ Folia '16, στην Πορτογαλία, στο Festival de Teatro Clasico MX στο Μεξικό καθώς και στο Φεστιβάλ Ελληνικού Θεάτρου στη Ζυρίχη της Ελβετίας.
 
   Πρόκειται για μία ιδιαίτερη διασκευή της γνωστής τραγωδίας του William Shakespeare, αφού το σύνολο των ρόλων της παράστασης αναλαμβάνουν μόνο δύο ηθοποιοί (Κωνσταντίνος Μπιμπής, Αθηνά Μουστάκα). Ένα εγχείρημα δύσκολο και ριψοκίνδυνο, που όμως στέφεται με απόλυτη επιτυχία. Η εναλλαγή ανάμεσα στους ρόλους γίνεται ταχύτατα με τους ηθοποιούς να χρησιμοποιούν ελάχιστα σκηνικά μέσα, βρίσκοντας πάντα έναν ευρυματικό και κωμικό τρόπο να ενώσουν αυτή την μετάβαση. Τρεις ρόλοι ταυτόχρονα από το ίδιο πρόσωπο δεν είναι κάτι που βλέπεις συχνά.
 
rom2203
 
   Το κωμικό στοιχείο είναι και αυτό που διαπνέει κατά κύριο λόγο το πρώτο μέρος της παράστασης όπου τα δύο φαντάσματα του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας μας εισάγουν στον κόσμο τους παρουσιάζοντάς μας όλους τους χαρακτήρες επί σκηνής. Ο τέταρτος τοίχος σπάει ουκ ολίγες φορές και με κάθε «σπάσιμό» του, το γέλιο του κοινού γίνεται όλο και εντονότερο. Ο αυτοσχεδιασμός αποτελεί επίσης ένα μεγάλο ατού της παράστασης, αφού κάνει την κάθε θέαση πραγματικά μοναδική. Στο δεύτερο μέρος το κλίμα, ακολουθώντας την πορεία του κειμένου, σκοτεινιάζει (χωρίς αυτό να σημαίνει πως λείπουν και οι κωμικές εξάρσεις) για να κορυφωθεί στην τελευταία πράξη και να μας συγκινήσει με τη θυσία των δύο πρωταγωνιστών του, ενάντια στην έχθρα των οικογενειών τους, στο βωμό της παντοτινής αγάπης.

   Εκτός του λόγου, που παρά τα όσα κωμικά διαδραματίζονται επί σκηνής, αποδίδεται με το δέοντα σεβασμό στον ποιητή, η κίνηση, οι χορογραφίες και η αστείρευτη ενέργεια του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας (ή της παραμάνας και του κόμη Πάρη ή του πρίγκηπα Εσκάλους και του Μερκούτιου-διαλέγετε και παίρνετε), δίνει έναν ρυθμό στην παράσταση που κάνει τα 100 λεπτά αυτής να φαντάζουν λίγα.
 
rom2204
   Ιδιαίτερη μνεία τέλος, πρέπει να γίνει στη μουσική που «ντύνει» ζωντανά την παράσταση. Άλλοτε ως συναισθηματικό υπόβαθρο, άλλοτε ως ηχητικό εφέ και φυσικά ως κωμική ανακούφιση, η μουσική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτής, λειτουργώντας ως προέκτασή της. Την υπογραφή του εδώ βάζει το τρίτος μέλος της ομάδας «ΙΔΕΑ», ο Κώστας Γάκης, ο οποίος παίζει ό,τι βρίσκει μπροστά του, πιάνο, κιθάρα, κρουστά και άλλα πολλά, ενώ παράλληλα συμμετέχει και αλληλεπιδρά με τους δύο ηθοποιούς αλλά και με το κοινό.

   «Γιατί δεν υπήρξε ποτέ ιστορία πιο θλιβερή από αυτήν της Ιουλιέτας και του Ρωμαίου της».
 
Παντελής Κακαβάς
 
Συντελεστές
Παίζουν: Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιμπής
Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης
Σκηνοθεσία - Διασκευή: Κώστας Γάκης, Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιμπής.
Μουσική Σύνθεση: Κώστας Γάκης – Κώστας Λώλος
Live Μουσική : Κώστας Γάκης
Σκηνικά - Κοστούμια: Έλλη Λιδωρικιώτη
Βοηθός Σκηνογράφου: Θεοδώρα Βεστάρχη
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Οργάνωση Παραγωγής: Λευτέρης Πλασκοβίτης
Θέατρο : Άλφα-Ιδέα, Πατησίων 37, Πολυτεχνείο, Εξάρχεια
Τηλ : 2105238742
Παραστάσεις : Απόγ.: Κυρ. 7 μ.μ. Βραδ.: Παρ., Σάβ. 9 μ.μ.
Τιμη : € 15, 12, 7.
 

Θεατρικές Παραστάσεις