= Ανταπόκριση δυνατής παράστασης: Ρολόι από άμμο
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση δυνατής παράστασης: Ρολόι από άμμο

 
   «Και ποιος είναι αυτός ο Μπόρχες; Έχει καμιά σχέση με τον Μπόρχα του Ολυμπιακού; Πού τραγουδάει το παλικάρι να του ανοίξουμε ένα μπουκαλάκι»; Εν μέσω άπλετου χιούμορ (σ.υ.υ.: και ατυχούς και ατυχούς), αυτή θα μπορούσε να είναι η αντίδρασή μου όταν εμφανίστηκε μπροστά μου η σημερινή «αποστολή. Ρολόι από άμμο η παράσταση, στο θέατρο Μπάγκειον, εκεί, ακριβώς στο κέντρο της όμορφης πόλης μας, που όσο τρομακτική και να προσπαθούν να την καταντήσουν, θα υπάρχουν πάντα ανάσες ομορφιάς και πολιτισμού που θα μας υπενθυμίζουν τα κάλλη που είχε και μπορεί να ξαναβρεί. Άλλωστε δεν υποκρίθηκα ποτέ το βιβλιοφάγο ή το θεατρικό ειδήμονα για να έχω τέτοια θέματα. Τώρα μαθαίνω και γι’ αυτό το απολαμβάνω και τόσο, γι’ αυτό και παρακολουθώ τις παραστάσεις με το μάτι του απλού θεατή, δίχως στερεότυπα να με πνίγουν. Και αφού, όπως πάντα, δεν είχα δει το παραμικρό για την παράσταση πριν πάω, έμελλε να εκπλαγώ ευχάριστα για ακόμη μια φορά. Συνάντησα χαμογελαστά πρόσωπα, έναν πολύ ιδιαίτερο χώρο που προκαλούσε έως και δέος με την αρχιτεκτονική του και ήμουν έτοιμος να ανακαλύψω τον Μπόρχες. Μα ποιος είναι τελικά αυτός ο Μπόρχες;
 
rhapsodyof1949
   Στην παράσταση που είναι βασισμένη στα μεταφρασμένα κείμενά του από τον Αχιλλέα Κυριακίδη (εκδόσεις Πατάκη), σκηνοθετημένη από τον Αντρέα Μαντά, που επιβαρύνθηκε και τη δραματουργική επεξεργασία μαζί με την Τίνα Παππά, βλέπουμε τον ίδιο το Χόρχε Λούις Μπόρχες. Για την ακρίβεια τρείς Μπόρχες! Τους Αντρέα Μαντά, Χρήστο Καρνάκη και Φώτη Αρμένη, που παίζουν το συγγραφέα σε τρεις διαφορετικές περιόδους της ζωής του. Στην αρχή της καριέρας του, στην ώριμη ηλικία των σαράντα κάτι και στη δύση του, λίγο πριν το τέλος. Μάλιστα, ανά ζεύγη οι εαυτοί του συναντιούνται, συνομιλούν και προβληματίζονται, στοχάζονται, αναρωτιούνται. Όλα αυτά σε ένα κατά τη γνώμη τους ονειρικό περιβάλλον, μην μπορώντας όμως να ξεχωρίσουν σε ποιανού το όνειρο βρίσκονται ή αν ονειρεύονται ταυτόχρονα! Αυτό τουλάχιστον νομίζω ότι σας δίνει και τη βασική εικόνα της παράστασης.

   Διάφορα ηχογραφημένα κομμάτια παρεμβαίνουν σαν ένα διάλλειμα από τον «εσωτερικό» μονόλογο που παρακολουθούμε, βοηθώντας και το έργο να εξελιχθεί... Η γλώσσα είναι καθαρή και εκλεπτυσμένη, βάζοντας το μυαλό μας συνεχώς σε σκέψεις. Συνεχιζόμενοι στοχασμοί και συμπεράσματα, αδιάλειπτη φιλοσοφία δίχως συναισθήματα θετικά ή αρνητικά, μόνο λέξεις…

«Κάθε άνθρωπος όταν ξυπνάει ξαναβρίσκεται με τον εαυτό του».
«Όταν κοιμόμαστε είμαστε ξύπνιοι κάπου αλλού. Γι’ αυτό και είμαστε δυο κι όχι ένας».
«- Ο θάνατος του σώματος δεν είναι τίποτα. Η ψυχή παραμένει αθάνατη…
- Ε, τότε μήπως αυτή τη στιγμή να αυτοκτονούσαμε για να συζητήσουμε με την ησυχία μας»; (παρέμβαση από βίντεο)
 
roloiammos1963
   Η γραφή του Μπόρχες δείχνει τη δύναμή της, καθώς το σκηνικό είναι απολύτως ατμοσφαιρικό με τη βοήθεια του λιτού σκηνικού και το παιχνίδι των φώτων και οι ερμηνείες πασχίζουν να ξεπεράσουν τις βαριές λέξεις του συγγραφέα. Και σας λέω αλήθεια, ήταν πολύ δύσκολο αυτό, καθώς εγώ τουλάχιστον που δεν τον είχα διαβάσει, αμέσως μετά την παράσταση ήταν μέσα στα άμεσα σχέδιά μου να το κάνω. Οι τρεις ηθοποιοί όμως ήταν αντάξιοι του βάρους του ρόλου, με δύσκολη αλλά επιτυχημένη αποστολή. Να μας βάλουν στον κόσμο του Μπόρχες. Και έχω την εντύπωση πως εκείνοι που τον γνωρίζετε και θα πάτε στην παράσταση, θα με δικαιώσετε. Όσοι δε δεν είχατε την τύχη να το γνωρίσετε μέχρι σήμερα, θεωρώ ότι μετά το τέλος την παράστασης θα τον αναζητήσετε. Όσοι ψάχνετε για κάτι διασκεδαστικό και ανάλαφρο, είμαι σίγουρος ότι θα το βρείτε σε κάποια άλλη πρότασή μας. Όχι όμως εδώ.

   Εγώ πλέον είμαι στην αναζήτηση των κειμένων του. Και περπατώντας προς το τραίνο, έχω στο νου τα λόγια που άκουσα από το γέρο Μπόρχες…
«Από τα τόσα κείμενα που έχουν γραφτεί πάνω στη Γη, έχω διαβάσει ελάχιστα. Κι ακόμα αυτά συνεχίζω να διαβάζω…».

Νάσος Κονίτσας
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Αντρέας Μαντάς
Δραματουργική Επεξεργασία: Αντρέας Μαντάς – Τίνα Παππά
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωστής Χριστοδούλου
Σχεδιασμός Φώτων: Γιώργος Βελισσάριος
Σχεδιασμός ‘Ηχου: Κώστας Γκόντας
Κολάζ: Emanuele Balzani (Alexandre Skinas Gallery)
Ενδυματολόγος: Νίκη Παγιατάκη
Εικαστικό αφίσας: Στέφανος Ρόκος
Video παράστασης: Αντώνιος Παπαντωνίου
Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Βελισσάριος
Διασκευή “Johnny Guitar”: Nalyssa Green
Μουσική Επιμέλεια: Αντρέας Μαντάς
 
ΗΘΟΠΟΙΟΙ
Φώτης Αρμένης: Μπόρχες Α
Χρήστος Καρνάκης: Μπόρχες Β - Παράκελσος
Αντρέας Μαντάς: Μπόρχες Γ - Μαθητής
Στα ηχογραφημένα αποσπάσματα λόγου ακούγονται οι:
Κώστας Βασαρδάνης, Σπύρος Βραχωρίτης, Ιωάννα Παππά, Χρίστος Τσάγκας
Παραγωγή: ΑΜΚΕ “AMOR OMNIA”
Επικοινωνία στα media: CITY OWLS – Τίνα Παππά
Βιβλιοθήκη Μπόρχες από τις Εκδόσεις Πατάκη – κυκλοφορούν:
‘Απαντα – Τα Πεζά (Ι & ΙΙ), Δοκίμια (Ι & ΙΙ), Ποιήματα, «Το Βιβλίο Των Φανταστικών ‘Οντων»
Ευχαριστούμε θερμά το μεταφραστή Αχιλλέα Κυριακίδη για την άδειά του να χρησιμοποιήσουμε τη μετάφρασή του, την ‘Αννα Πατάκη από τις Εκδόσεις Πατάκη και την Τίνα Χαλκιά από την Πρεβεία της Αργεντινής για το χρόνο και την αρωγή τους και τέλος τον Δημήτριο Ιωαννίδη, για την πολύτιμη υποστήριξη που μας παρέχει.
Η παράσταση «Ρολόι Από ‘Αμμο» πραγματοποιείται με την Αιγίδα της Πρεσβείας της Αργεντινής στην Ελλάδα και με την υποστήριξη των Εκδόσεων Πατάκη.
INFO
ΡΟΛΟΙ ΑΠΟ ΑΜΜΟ
Παραστάσεις:
Κάθε Δευτέρα & Τρίτη, στις 21.30
Ημερομηνίες: 10 & 11/6, 17 & 18/6, 24 & 25/6, 1 & 2/7
ΜΠΑΓΚΕΙΟΝ (Ομόνοια)
t: 210 7298270 |w: www.bageios.gr
Διάρκεια: 60’
Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 10 ευρώ | 8 ευρώ (Μειωμένο - Φοιτητών, Ανέργων, Άνω των 65, ΑΜΕΑ)
Πληροφορίες για την προπώληση των εισιτηρίων θα ανακοινωθούν προσεχώς, με νέα Δελτία Τύπου και μέσω του event μας στο facebook:
 
Joomla Social by OrdaSoft!