Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Ριχάρδος Β'


   Ένα από τα λιγότερα γνωστά και ανεβασμένα έργα του William Shakespeare παρουσιάζει στο θέατρο Ροές το Res Ratio Network προεξάρχοντος του Άρη Σερβετάλη στον ομώνυμο ρόλο και σε σκηνοθεσία Έφης Μπίρμπα.

   Ο Ριχάρδος Β γράφτηκε μεταξύ 1595 και 1596 και αποτελεί το πρώτο μέρος της δεύτερης τετραλογίας του Shakespeare, αναφερόμενη ως “Henriad” και ακολουθείται από τα υπόλοιπα τρία έργα που διαδραματίζονται την ίδια σχετικά περίοδο στο βρετανικό βασίλειο και αφορούν τους διαδόχους του Ριχάρδου: Ερρίκος IV Μέρος 1ο , Ερρίκος IV Μέρος 2ο και Ερρίκος V.
 
rib03
   Η βασική δομή της ιστορίας αντλείται από την αληθινή ιστορία του Ριχάρδου του Δεύτερου και της ανατροπής του από τον ξάδερφό του Ερρίκο Μπόλινμπροουκ (Ερρίκος ο Δ’). Στο έργο αυτό ο Βρετανός ποιητής δημιουργεί ένα βασιλιά αγκιστρωμένο στην εξουσία του, που θεωρεί εαυτόν θείας προέλευσης, απόμακρο από τους υπηκόους του και ανίκανο να αντιληφθεί την πραγματικότητα. Πραγματεύεται την σχέση με την εξουσία και την απογύμνωση της επακόλουθης  πτώσης.

   Η εισαγωγική σεκάνς της παράστασης, αν και λίγο τραβηγμένη στη διάρκειά της, μας εισαγάγει αργά και ευλαβικά στο σεξπιρικό δράμα, παρουσιάζοντας το βασιλιά Ριχάρδο στη μεγαλοπρέπειά του. Η ατμόσφαιρα που δημιουργείται με τη βοήθεια του χαμηλού λευκού φωτισμού, του καπνού και του μονότονου ήχου του μπάσου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μυσταγωγική και μάλιστα διατηρείται σε όλη τη διάρκεια της παράστασης. Μόνη ένσταση η εκτεταμένη χρήση του καπνού, η οποία κάνει κάποιες στιγμές την ατμόσφαιρα αποπνικτική και ίσως δυσκολεύει ορισμένες ευπαθείς ομάδες θεατών.

   Η Έφη Μπίρμπα, στην τέταρτη σκηνοθετική της δουλειά, επιχειρεί μία ενδοσκόπηση του βασιλιά Ριχάρδου, της εξαρτημένης σχέσης του με την εξουσία και της ακολουθούμενης πτώσης του. Αποτυπώνει όλα τα συναισθήματα, την ψυχολογία του βασιλιά καθώς και του σφετεριστή Ερρίκου πάνω στο σώμα και στην κίνηση των ηθοποιών και χρησιμοποιεί το λόγο επικουρικά επιβεβαιώνοντας όσα το σώμα και η κίνηση έχουν αναδείξει.
 
rib02
   Ο Άρης Σερβετάλης, πρωτευόντως με την εξαιρετική κινησιολογία του και δευτερευόντως με το λόγο του, αποδίδει ένα βασιλιά εξαρτημένο από την εξουσία, αυτάρεσκο, μοναχικό μέσα στην έπαρσή του να επαναλαμβάνει εμμονικά το «Εγώ είμαι». Εντάσσεται με όλο του το κορμί στην ψυχολογία του Ριχάρδου και καταλήγει πεσμένος να αντιλαμβάνεται τη μικρότητά του στο «Ναι, γιατί δεν έχω θέληση πια». Το υπόλοιπο cast των ηθοποιών, αν και εξίσου υπέροχο στο κινησιολογικό και εικαστικό κομμάτι, υστερεί εν σχέσει με το Σερβετάλη στην ερμηνεία των λόγων του ποιητή.

   Ο Ριχάρδος Β αποτελεί περισσότερο μια εικαστική δημιουργία υψηλής αισθητικής παρά μια θεατρική παράσταση με την αυστηρή έννοια του όρου. Μια διαφορετική, αντισυμβατική ματιά στην κλασσική φόρμα των έργων του William Shakespeare.
 
Παντελής Κακαβάς
 
rib01
 
Σύλληψη, σκηνοθεσία, σκηνογραφία, κοστούμια: Έφη Μπίρμπα
Φωτισμοί: Θύμιος Μπακατάκης
Ηχητικός σχεδιασμός: Coti K.
Καλλιτεχνικός συνεργάτης-επιμέλεια κειμένων: Μιχαήλα Πλιαπλιά
Καλλιτεχνικός συνεργάτης-βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Γεωργοβασίλη
Καλλιτεχνικός συνεργάτης-επιμέλεια σκηνικών και κοστουμιών: Αλέγια Παπαγεωργίου
Καλλιτεχνικός συνεργάτης-Ειδικές κατασκευές σκηνογραφίας: Σωκράτης Παπαδόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη-διαχείρηση ηλεκτρονικού υλικού: Μαριάνα Έλληνα
Εκτέλεση κοστουμιών: Tsouknida

Ερμηνευτές: Νίκος Καμόντος, Ερμής Μαλκότσης, Άρης Σερβετάλης, Ιωάννα Τουμπακάρη, Αχιλλέας Χαρίσκος

Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Καπλανίδης
Video και teaser παράστασης: Γρηγόρης Πανόπουλος, Μakeyourownfilms
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: από Τετάρτη ως Κυριακή, 21:00
Εισιτήρια: Πέμπτη ως Κυριακή Τιμή γενικού εισιτηρίου 17€, Φοιτητικό 12€, Άνεργοι-Ατέλεια 10€
Κάθε Τετάρτη Ενιαίο προνομιακό εισιτήριο 10€

Θέατρο Ροές
Ιάκχου 16, Γκάζι
Πληροφορίες-Κρατήσεις Θέατρο Ροές
210 3474312
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιστοσελίδα: http://www.resrationetwork.gr/
facebook: www.facebook.com/ResRatioNetwork
 

Θεατρικές Παραστάσεις