= Ανταπόκριση καταιγιστικής παράστασης: Reservoir Dogs
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση καταιγιστικής παράστασης: Reservoir Dogs

 
res81
 
   Η παρθενική ταινία του Tarantino βγήκε στις αίθουσες το 1992. Είκοσι πέντε χρόνια μετά ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Σύγχρονο θέατρο. Ο Tarantino έχει ένα ιδιόμορφο τρόπο να προκαλεί το κοινό του. Τα έργα του απαρτίζονται από ιστορίες απίστευτης βιαιότητας, σπλατεριάς (δες ‘Kill Bill’) και εντελώς απρόσμενων καταστάσεων. Η παράσταση ήταν ένα στοίχημα που εύκολα κερδήθηκε από τους συντελεστές της. Κατάφεραν να μεταφέρουν πάνω στη σκηνή ένα «δύστροπο» έργο. Το έφεραν στα μέτρα τους και μας θύμισαν γιατί αγαπάμε αθεράπευτα τον Ταραντίνο.
 
res23
   Μπαίνοντας στο χώρο μας καλωσόρισε η γκαρσόνα του καφέ, όπου η παρέα των «χρωμάτων» παίρνει το πρωινό της και συζητά. Η ανωνυμία είναι απαραίτητη γιατί έτσι κανείς δεν μπορεί να καρφώσει κανέναν. Το τραπέζι βρίσκονται ο κύριος Λευκός, ο κύριος Πορτοκαλί, ο κύριος Ξανθός, ο κύριος Μπλε, ο κύριος Καφέ, ο κύριος Ροζ, ο πατέρας Κάμποτ και ο υιός Κάμποτ. Τι συζητούν; Μα για την επικείμενη ληστεία! Πού το έχετε το μυαλό σας; Ληστεία διαμαντιών, μεγάλη μπάζα, μικρό το ρίσκο. Έτσι πιστεύουν…
 
res24
   Πέφτει η «μελέτη» και έρχεται η μέρα του μεγάλου ντου. Δυστυχώς τα πράγματα δεν πάνε όπως τα είχαν υπολογίσει και η συμμορία των χρωμάτων βρίσκεται σε κίνδυνο. Βλέπετε, η αστυνομία φτάνει σε χρόνο ρεκόρ, τα πιστολίδια δίνουν και παίρνουν και όσοι καταφέρνουν να γλιτώσουν κατευθύνονται με την ψυχή στο στόμα προς στην αποθήκη. Πρώτοι φτάνουν ο Λευκός με τον τραυματία Πορτοκαλί. Στη συνέχεια ο καχύποπτος Ροζ που πιστεύει ότι έχουν έναν προδότη ανάμεσα τους. Επόμενος ο Ξανθός, που τους φέρνει ένα μπάτσο για ανάκριση. Μέσα στη σχιζοφρένειά του ο Ξανθός βασανίζει το μπάτσο και την ώρα που προσπαθεί να τον πυρπολήσει, πέφτει ξερός από πυροβολισμό του Πορτοκαλί, ο οποίος με τα δόντια κρατιέται στη ζωή. Γιατί άραγε; Τα πράγματα περιπλέκονται πολύ περισσότερο όταν καταφτάνει η υπόλοιπη παρέα και ο πατέρας – αφεντικό Κάμποτ. Τι θα γίνει; Θα βρεθεί ο προδότης; Θα γλιτώσουν τον κίνδυνο; Τελικά ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι και γιατί πήραν μέρος σε αυτή την ιστορία; Όλα αυτά τα ερωτήματα αλλά και πολλά άλλα βρίσκουν απαντήσεις κατά τη διάρκεια της παράστασης.
 
res53
   Ήταν εκπληκτική η μεταφορά αυτού του τόσο ιδιορρύθμου έργου. Ακόμα και στα σημεία όπου τα γυρίσματα ήταν εξωτερικά, καλύφτηκαν εξαιρετικά από μικρά βίντεο που παιζόντουσαν στο videowall. Ήταν τόσο καλά μελετημένα, τόσο αληθοφανή που κράταγα το ενδιαφέρον αμείωτο. Καταπληκτική πινελιά η ραδιοφωνική εκπομπή με τα τραγούδια της εποχής και την υπέροχη φωνή του Κωνσταντίνου Τζούμα. Τα όπλα κρότου λάμψης που υπήρχαν στη παράσταση έδιναν και αυτά τη δική τους διάσταση. Η παράσταση ήταν μια από τις καλύτερες που έχω δει στη ζωή μου. Έντονη, καταιγιστική και ζωντανή! Θα ακουστεί ιεροσυλία ίσως, αλλά βάζει κάτω την ταινία εύκολα! Ενώ στη ταινία υπάρχουν στιγμές όπου το έργο κάνει κοιλιά, στη παράσταση η ζωντάνια και το παίξιμο των ηθοποιών σε αφήνει άφωνο. Η μετάφραση έγινε από τον Τριαντάφυλλο Δελή, ο οποίος «έντυσε» τους ρόλους με πινελιές μαύρου χιούμορ και ατάκες που έφεραν το έργο στα μέτρα του ελληνικού κοινού. Ο Δημήτρης Αλεξανδρής – κύριος Λευκός, με εντυπωσίασε για άλλη μια φορά. Έχει την ικανότητα να κάνει δικό του κάθε ρόλο που του δίνεται. Ξεπέρασε και το Χάρβεϊ Καϊτέλ, που έκανε τον ίδιο ρόλο στο έργο. Μια ακόμα ανακάλυψη της βραδιάς ο κύριος Ξανθός ή αλλιώς Ανδρέας Κωνσταντίνου, η σχιζοφρένεια «έτρεχε» από τα μπατζάκια του. Απίστευτος! Στο ρόλο του πατέρα Κάμποτ – αρχηγός – νονός, ο Ερρίκος Λίτσης έδωσε πνοή. Στη ταινία ο ρόλος αυτός ήταν σχεδόν αδιάφορος, στην παράσταση όμως πήρε σάρκα και οστά, ενδυναμώθηκε και μας εξέπληξε. Πολλά μπράβο σε όλους για την καλύτερη cult παράσταση της χρονιάς!

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
res69
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία-Διασκευή: Δελής Τριαντάφυλλος
Σκηνογραφία: Κωνσταντίνος Παυλίδης
Παίζουν: Ερρίκος Λίτσης, Δημήτρης Αλεξανδρής, Αντώνης Κρόμπας, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Κίμωνας Κουρής, Αλέξανδρος Παπατριανταφύλλου, Βλάσης Πασιούδης.
 
Φωνή Ραδιοφωνικού Παραγωγού : Κωνσταντίνος Τζούμας
 
res80
 
H παράσταση είναι Ακατάλληλη Για Ανηλίκους και κατά τη διάρκεια της παράστασης θα υπάρχουν πιστόλια κρότου λάμψης.

Σύγχρονο Θέατρο (Ευμολπιδών 45, Γκάζι, 210 3464380)
Από 5 Φεβρουαρίου, Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00
 
res104
Joomla Social by OrdaSoft!