= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Προσωπική συμφωνία
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Προσωπική συμφωνία

 
   Μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, οι αμερικανικές δυνάμεις καλούνται να κρίνουν και να δικάσουν Γερμανούς πολίτες, υπόπτους για τη συμμετοχή τους στο γερμανικό ναζιστικό καθεστώς του Αδόλφου Χίτλερ. Υπό μία τέτοια κατηγορία θα βρεθεί και ο σημαντικότερος Γερμανός διευθυντής ορχήστρας και μαέστρος Βίλχελμ Φουρτβένγλερ. Την υπόθεση και την ανάκριση του μουσικού αναλαμβάνει ο ταγματάρχης Άρνολντ, πρώην ασφαλιστής, ο οποίος δεν έχει γνώσεις κλασσικής μουσικής και για αυτό το λόγο θεωρείται από τους ανωτέρους του ανεπηρέαστος κριτής. 
 
prosopiki1944
 
   Ο Ταγματάρχης Άρνολντ προσπαθεί παθιασμένα να αποδείξει την ενοχή του μουσικού, παρόλα τα ελλιπή στοιχεία εις βάρος του. Αντίθετα, γραπτές και προφορικές μαρτυρίες υποστηρίζουν την αθωότητά του, τόσο για την αντίθεσή του απέναντι στο ναζιστικό καθεστώς, όσο και για τη βοήθεια που προσέφερε σε Εβραίους μουσικούς, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να φύγουν έγκαιρα από τη χώρα και να αποφύγουν τη σύλληψη.

   Λύση στο αδιέξοδο του Αμερικανού ταγματάρχη έρχεται να δώσει ο Ρόντε, δεύτερο βιολί στη Φιλαρμονική του Βερολίνου, υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Φουρτβένγλερ. Όντας ο ίδιος καταγεγραμμένο μέλος του ναζιστικού κόμματος, είναι πρόθυμος να αποκαλύψει όλες τις αδυναμίες και τα κρυμμένα μυστικά του μαέστρου για να πετύχει την προσωπική του απαλλαγή από τις κατηγορίες. Έτσι λοιπόν έρχονται αντιμέτωπες οι προσπάθειες του Γερμανού μαέστρου να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο και να προστατεύσει τη γερμανική μουσική παράδοση και τις υψηλές αξίες με τις εικόνες του Αμερικανού ταγματάρχη από τα αποτρόπαια εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Άουσβιτς και τα υπόλοιπα στρατόπεδα συγκέντρωσης από το ναζιστικό καθεστώς.
 
prosopiki1946
   Ο μεγάλος Νικήτας Τσακίρογλου δίνει μαθήματα μέσα από μια συγκλονιστική ερμηνεία ενός αντικρουόμενου χαρακτήρα, με ηθικά διλλήματα που σχοινοβατεί οριακά ανάμεσα στο καθήκον και τα πιστεύω. Στο τι είναι ικανός να κάνει και να θυσιάσει κάποιος για τα πιστεύω του και την προσωπική του φιλοδοξία. Ο Χρήστος Βαλαβανίδης ερμηνεύει τον προδότη μουσικό, μια αδύναμη προσωπικότητα που, μέσα σε ένα καθεστώς καταπίεσης, θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιβιώσει και να εξελιχθεί, και δίνει ένα αναγκαίο χιουμοριστικό τόνο στο έργο. Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης ερμηνεύει τον άξεστο Αμερικανό ταγματάρχη που παθιασμένα προσπαθεί να αποδείξει την ενοχή του μαέστρου, καθώς δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις φρικαλεότητες στις οποίες έγινε μάρτυρας για κανένα πολιτιστικό ή πολιτισμικό λόγο. Την παράσταση ολοκληρώνουν σκηνικά μιας κατεστραμμένης Γερμανίας, κουστούμια εποχής και κλασσική μουσική.

   Φεύγοντας από το θέατρο δεν σου μένει παρά να αναρωτηθείς για το τι θα έκανες εσύ στη θέση τους… Θα ήσουν ο ήρωας ή ο προδότης; Θα επέλεγες την αυτοκτονία ή τη φυλακή; Τι είναι πιο δυνατό στον καθένα μας, το αίσθημα του δικαίου ή αυτό της επιβίωσης; Πόσο ακραίες πρέπει να είναι οι συνθήκες για να τεστάρουμε τα όριά μας;
 
Έφη Τσιμπούκη
 
prosopiki1945
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Μετάφραση: Αθανασία Καραγιαννοπούλου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς
Σκηνικά - Κοστούμια: Αγγελικη Αθανασιάδου, Λήδα Σπερελάκη
Μουσική Επιμέλεια/ Σύνθεση : Παύλος Κατσιβέλης
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Επιμέλεια Κίνησης και Χορογραφίες: Χρυσηίς Λιατζιβίρη
Βοηθός σκηνοθέτη: Βίκη Παναγιωτοπούλου
Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Χρήστος Καρανικόλας

ΠΑΙΖΟΥΝ:
Νικήτας Τσακίρογλου
Χρήστος Βαλαβανίδης
Αλέξανδρος Μπουρδούμης
Άννα Ελεφάντη
Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου
Παναγιώτης Γουρζουλίδης
Κώστας Κουτρούλης
Δημήτρης Μπούρας
 
Από Μηχανής Θέατρο - Κάτω Σκηνή
www.amtheater.gr
Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, τκ 10436
Τηλέφωνο: 210 5232097

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη στις 18.00
Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00
Κυριακή στις 18.00

Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος :
Τετάρτη και Παρασκευή 15 ευρώ
Σάββατο και Κυριακή 18 ευρώ
Μειωμένο:
Τετάρτη και Παρασκευή 12 ευρώ
Σάββατο και Κυριακή 15 ευρώ
Ατέλεια: 5 ευρώ (Τετάρτη)
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις