Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Προμηθέας Δεσμώτης

 
   Ο Προμηθέας, γνωστός μας από τη μυθολογία, είναι ο Τιτάνας που πήρε το μέρος των θνητών, γι ‘αυτό κι έκλεψε τη φωτιά από τους θεούς και τη χάρισε στους ανθρώπους. Πήγε ενάντια στο Δία και τιμωρήθηκε με τον πιο σκληρό τρόπο. Αλυσοδεμένος στα βράχια του Καυκάσου, ο Προμηθέας γίνεται σύμβολο της εναντίωσης στους θεούς και συγκεκριμένα στο Δία. Λόγω των δημοκρατικών πεποιθήσεων του Αισχύλου, η εναντίωση αυτή γίνεται πιο γενική κι έτσι ο πυρήνας του έργου είναι ο ασταμάτητος αγώνας κατά της δύναμης της εξουσίας, που στην περίπτωση αυτή είναι ο Δίας και όλη η κοσμική εξουσία που κουβαλάει. Η Αισχύλεια αυτή τραγωδία δεν μπορεί να χρονολογηθεί επακριβώς και υπάρχουν έντονες αμφιβολίες για την πατρότητα του έργου. Πρόκειται για ένα έργο που πρωταγωνιστές είναι μόνο θεοί και ο Δίας παρουσιάζεται ως σκληρός και ανελέητος, πράγμα που αντιτίτεθαι με άλλα έργα του Αισχύλου, όπως με τον δίκαιο Δία της Ορέστειας. Ο αντισυμβατικός αυτός θεός υφίσταται σιωπηλός το μαρτύριο αυτό που ο ίδιος επέλεξε, εμφανίζεται συνειδητός ως προς την απόφασή του να υπομείνει το μαρτύριο που επισύρει ο άθλος του. Στο βράχο καταφθάνουν οι κόρες του Ωκεανού, οι Ωκεανίδες, θρηνώντας για το μαρτύριο του ήρωα. Κι ενώ ο Προμηθέας και ο Ωκεανός μιλούν για τη σκληρότητα του Δία, επί σκηνής εμφανίζεται ένα ακόμη πλάσμα που υποφέρει από την εκδικητικότητα των θεών. Είναι η Ιώ, ερωμένη του Δία, που εκείνος μεταμόρφωσε σε δαμάλα για να τη γλιτώσει από τη ζήλεια της Ήρας, χωρίς όμως να το καταφέρει. Ο Προμηθέας προφητεύει το μέλλον της, που συνδέεται και με τη δική του μοίρα, αφού κάποιος απόγονός της, πολλά χρόνια μετά, θα τον απελευθερώσει. Προφητεύει επίσης την πτώση του Δία, αρνείται όμως πεισματικά να φανερώσει στον απεσταλμένο του Ερμή, το πώς θα γίνει αυτή.
 
promitheas1956
   Η παράσταση σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη αποτελεί μια δυνατή εμπειρία και ειδικά κάτω από τη σκέπη του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου που βρεθήκαμε. Η επιλογή των ηθοποιών αντάμειψε το έργο, παρόλο που έκανε την υπέρβαση βάζοντας στον πρωταγωνιστικό-ομώνυμο ρόλο μια ξένη ηθοποιό την Kathryn Hunter, η οποία υπηρέτησε και με το παραπάνω τη βαριά ευθύνη που είχε να ενσωματώσει στο παίξιμό της τον ιδιαίτερο υποκριτικά τρόπο μιας αρχαίας τραγωδίας. Παρά τα διάφορα προβλήματα στίξης που παρατηρήσαμε, ήταν μια δυνατή ερμηνεία. Η βίαιη σκηνή σταύρωσης του Προμηθέα στον βράχο συνοδεύτηκε μ’ ένα απόσπασμα στη γερμανική γλώσσα. Το ηχητικό τοπίο που φτιάχτηκε έκανε αυτή τη σκηνή ακόμα πιο τραγική. Είδαμε έναν εξαίρετο Αλέξανδρο Μπουρδούμη στον ρόλο του Κράτους, που ενάλλασε γρήγορα διαθέσεις και φωνές, μια καταπληκτική Πέγκυ Τρικαλιώτη στο ρόλο της Ιούς, που μας συνεπήρε με το παίξιμο και την απόγνωση που έβγαλε επί σκηνής. Αυτό που ίσως μας ξένισε σαν προσθήκη ήταν ο ρόλος του αφηγητή (Νικήτας Τσακίρογλου), σκεπτόμενοι ότι βλέπουμε μια αρχαία τραγωδία που το ρόλο αυτόν τον έχει ο χορός. Ο Δημήτρης Πιατάς αποθεώθηκε από το κοινό ενσαρκώνοντας τον Ήφαιστο. Η σύνθεση της ομάδας του Τσακίρη έβγαλε ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα, κάνοντας την παράσταση ξεχωριστή και καθόλου αναμενόμενη.

Στέλλα Κοκκινέλη
 
promitheas1957

Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία Σταύρος Τσακίρης
Μετάφραση Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνική εγκατάσταση Κώστας Βαρώτσος
Κοστούμια Γιάννης Μετζικώφ
Κίνηση Marcello Magni
Σχεδιασμός φωτισμών Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Έφη Ρευματά -Μαρία Φλωράτου
 
Παίζουν Kathryn Hunter (Προμηθέας), Νικήτας Τσακίρογλου (Αφηγητής), Δημήτρης Πιατάς (Ήφαιστος), Πέγκυ Τρικαλιώτη (Ιώ), Γεράσιμος Γεννατάς (Ωκεανός), Αλέξανδρος Μπουρδούμης (Κράτος), Ηλιάνα Μαυρομάτη (Ερμής), Αντιγόνη Φρυδά (Ερμής), Κώστας Νικούλι (Ερμής), Περικλής Βασιλόπουλος (Κορυφαίος)
 
promitheas1958
Joomla Social by OrdaSoft!